Hlavní navigace

Dnes Opera Unite, zítra samostatně spustitelné widgety

2. 12. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Jen pár týdnů od uvedení jubilejní desáté generace prohlížeče Opera přichází nová Opera 10.10 s funkcí Opera Unite, která se již dříve stala výbušným tématem v nejedné internetové diskusi. Už se také viditelně pracuje na nové Opeře 10.20, kde se po menší přestávce dostávají ke slovu widgety.

Opera Unite po měsících dohadů konečně v ostré verzi

V září jste si mohli na Lupě přečíst článek věnovaný prohlížeči Opera 10.00. V záplavě novinek však chyběla pravděpodobně nejdiskutovanější funkce, kterou vývojáři norské společnosti Opera Software za poslední roky představili: Opera Unite. Ta se objevila až v nové Opeře 10.10, která vyšla minulý týden a není tajemstvím, že je to vlastně jediná klíčová novinka této minor verze. Pojďme si říci, co vlastně Opera Unite představuje.

Zjednodušeně řečeno jde o webový server přibalený k webovému prohlížeči. Podle představ tvůrců má Opera Unite umožnit širší veřejnosti spouštění webových aplikací přímo na lokálním počítači, ovšem s přístupem přes Internet, což má být tedy hlavní smysl celé této služby/funkce. Aplikace nemusí nutně pocházet z dílny společnosti Opera Software, přestože se zatím mluví hlavně o těch demonstračních z dílny vývojářů norské firmy. Celý koncept je otevřen i vývojářům třetích stran.

Aplikace využívají klasické webové technologie jako je HTML, CSS a JavaScript. Klíčovou součástí je pak Opera Unite API. Výsledné dílo lze nabídnout skrze oficiální katalog, na který hodlají tvůrci Opery soustředit uživatelskou pozornost. Zde chtějí uživatelům předkládat ověřené a bezplatné aplikace. Vývojáři však mohou své výtvory šířit i nezávisle, což je v tuto chvíli jediná cesta pro distribuci placených aplikací.

Opera 10.10 s Opera Unite Opera 10.10 s Opera Unite
Opera 10.10: správa aplikací v rámci Opera Unite.

Potenciál této služby/funkce má naznačit kolekce předem připravených aplikací. Nalezneme mezi nimi přehrávač umožňující sdílet a vzdáleně přehrávat hudební soubory z pevného disku, nástroj pro sdílení obsahu libovolné složky z místního počítače, vlastní galerii pro sdílení obrázků a fotek, jakousi schránku pro příjem souborů nebo jednoduchého komunikačního klienta.

Každý uživatel si může nainstalovat libovolnou z dostupných aplikací. Nejdříve se ovšem musí bezplatně zaregistrovat. Tím získá uživatelský účet se vstupní webovou stránkou na doméně třetího řádu: cokoliv.operau­nite.com. Odsud pak může přistupovat ke svým nainstalovaným aplikacím z libovolného počítače s přístupem na Internet. V jeho softwarové výbavě nemusí nutně být Opera, což je důležité zmínit.

Opera Unite ve Firefoxu Opera Unite ve Firefoxu
Vzdálený přístup k aplikaci z Opera Unite je možný třeba i přes Mozilla Firefox.

Přes zmíněnou vstupní webovou stránku se k aplikacím mohou dostat i další uživatelé Internetu. Aplikace mohou běžet ve veřejném nebo chráněném režimu. Ve výchozím nastavení běží právě v tom chráněném, takže přístup k nim je možný jen při znalosti hesla, které se automaticky generuje pro každou instalovanou aplikaci. Tento systém nahrazuje absentující pokročilejší správu uživatelských práv. Pokud tedy uživatel chce ke své fotogalerii povolit přístup jen přátelům, musí jim sdělit heslo pro odemčení dané aplikace.

Z uživatelského hlediska až sem funkce/služba Opera Unite vypadá jako poměrně elegantní řešení. Instalace, nastavení i běžné užívání aplikací je jednoduché a intuitivní i pro řadového uživatele. A není tajemstvím, že právě na něj se chtějí v posledních letech tvůrci Opery více zaměřit. Jenže celý koncept má také druhou stranu, kvůli které byla Opera Unite kritizována prakticky ihned po svém představení a mnohými předem odsuzována k neúspěchu.

Aplikace totiž neběží v nějakém nonstop přístupném datovém centru. Uživatelé jsou zde sami sobě hostery. Na jednu stranu je to výhoda, protože lze začít sdílet desítky gigabajtů fotek na pár kliknutí během několika sekund (tedy z pohledu publikujícího uživatele). Ruku na srdce, to stávající veřejná webová fotoalba nenabízí. Jenže výčet nevýhod takového řešení také není zrovna krátký. Online dostupnost aplikací je totiž podmíněná spuštěným počítačem a dostupnou internetovou konektivitou. Navíc je nutné mít spuštěnou Operu. Notebook v terénu tedy jako hostitel aplikací neobstojí.

Představa, že uživatel nechá běžet svůj domácí počítač a k datům na svém disku (hudbě, dokumentům) bude přistupovat přes službu Opera Unite z počítače v práci nebo z notebooku, je sice lákavá, ovšem má trhliny. Jsou tu samozřejmě provozní náklady spočívající ve spotřebě takto běžícího de facto „serveru“ (není levnější koupit flash disk?). Velmi omezujícím faktorem je pak rychlost uploadu, která například u mainstreamových internetových připojení na českém trhu není zrovna závratná.

Dalo by se protiargumentovat, že rozsáhlejší projekt pro minimálně desítky uživatelů bude na Opera Unite hostovat jen šílenec. Ovšem při reálné rychlosti uploadu například českého ADSL může být v praxi reálným problémem i zajištění pohodlného listování fotkami ve fotogalerii i jednomu uživateli. Nemluvě o sdílení objemnějších souborů. Sečteno a podtrženo: na jedné straně tu máme elegantně jednoduchou práci se samotnými aplikacemi, ovšem na straně druhé také výrazně limitovanou dostupnost.

Jelikož dnes máme na Internetu řadu služeb pro publikování fotek, sdílení souborů nebo komunikaci s přáteli, těžko si právě s ohledem na limitovanou dostupnost představit, že se Opera Unite dovede masově prosadit. Faktem ale je, že pro to, k čemu Opera Unite s dnes dostupnými aplikacemi slouží, je aktuálně jedním z uživatelsky nejpřívětivějších nástrojů. Věřím tedy, že své uživatele si najde, ale jen těžko překročí parametry technologické hračky pro nadšence, „která dovede být občas i užitečná“.

Opera 10.20 nejspíše nabídne samostatně spustitelné widgety

Krátce po uvedení ostré verze prohlížeče Opera 10.10 se objevila první alfaverze prohlížeče Opera 10.20. Na podrobnější soupis chystaných novinek si budou muset zájemci ještě asi nějaký ten pátek počkat, ale už v první alfaverzi se jedna zajímavost objevuje: podpora pro běh widgetů nezávisle na prohlížeči. Vývojáři se obecně hodlají zaměřit na lepší práci s widgety (v české lokalizaci se jim říká pomůcky, ovšem v článku zůstaneme u pojmenování vycházejícího z angličtiny, které je výstižnější).

Možná si vzpomenete, že když se podpora pro widgety do prohlížeče Opera 9 před několika lety zaváděla, hovořilo se o ní jako o jedné z funkcí, která by k okrajovému prohlížeči mohla přivést nové uživatele. Widgety byly dokonce srovnávány s rozšířeními pro Firefox. Troufám si ale tvrdit, že šlo o nepochopení. Jediná podobnost je totiž v tom, že jde o uživatelem instalované doplňky. Ve většině dalších ohledů se koncepce těchto dvou systémů uživatelského doplnění nových funkcí rozcházejí.

Dnes již můžeme hodnotit, jak podpora widgetů Opeře prospěla nebo neprospěla. Určitě se z ní nestala funkce, která by přinutila uživatele konkurenčních prohlížečů houfně přecházet právě k Opeře. Kdo tedy viděl ve widgetech jakousi „killer feature“, může být do značné míry zklamán. Zatím se totiž widgety nevyprofilovaly jako naprosto klíčová funkce. Už při jejich nástupu však lidé ze společnosti Opera Software říkali, že potenciál widgetů můžeme docenit až v budoucnosti.

A ta budoucnost by mohla přijít právě s novou Operou 10.20, s níž zřejmě přijde takové malé zrušení nevolnictví. Widgety byly doposud pevně svázané s prohlížečem, což jejich využití velmi limituje. Nedostanete se k nim bez předchozího spuštění prohlížeče, nemůžete si je nechat spustit samostatně po přihlášení k systému, zmizí zároveň se zavřeným oknem prohlížeče, dokonce běží v rámci jednoho procesu. To vše se má ale změnit.

Alfaverze nové Opery 10.20 již umožňuje widgety instalovat tak, že se chovají jako samostatně spustitelné aplikace. Lze je spouštět nezávisle na prohlížeči, ve Windows třeba přímo z nabídky Start nebo zástupce na ploše. Běží v rámci samostatného procesu, nezavírají se nebo nepadají spolu s prohlížečem. Pro demonstraci widgetů v novém pojetí byl připraven speciální klient pro Twitter.

BRAND24

Opera 10.20 Alfa
Nová instalace nezávislých widgetů v alfaverzi Opery 10.20.

Z Opery 10.20 by se tedy konečně mohla stát plnohodnotná platforma pro provoz widgetů. S tím samozřejmě souvisí i jejich předělaný instalátor. Vývojáři počítají, že by widgety bylo možné stahovat z libovolného prohlížeče. Už ve zmíněné alfaverzi se (konečně) stahují klasicky přes správce stahování. Po dokončení stažení by se třeba ve Windows prostým poklepáním spustila instalace widgetu a uživatel by dál mohl zůstávat u svého preferovaného prohlížeče.

Jestli je to prvoplánový pokus o představení Opery i novému okruhu uživatelů (tedy těm, kteří po Opeře nejdříve sáhnou jako po běhovém prostředí widgetů a až později se s ní začnou eventuálně seznamovat jako s webovým prohlížečem), o tom můžeme zatím jen spekulovat. Osobně si myslím, že nikoliv, i když by to tento efekt určitě mohlo mít. Spíše jde ale o to widgety posunout o úroveň výš. Už opravdu nemusí být pouhým přívěskem k prohlížeči. Uvidíme, kam až vývojáři společnosti Opera Software hodlají své widgety posunout.

Co bude podle vás největší překážkou pro službu Opera Unite?

  • Závislost na chodu počítače.
    44 %
  • Nedostačující konektivita uživatelů.
    11 %
  • Konkurence ze strany klasických online služeb.
    6 %
  • Příliš malá cílová skupina uživatelů.
    30 %
  • Překážky nejsou, bude to hit.
    9 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).