Hlavní navigace

Názory k článku Doběhne kameníky hudba šířená na Internetu?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 1. 2001 8:29

    Costra (neregistrovaný)
    Ani mikroplatby nevidím jako dostatečné řešení. Jistě způsob, kdy se bude platit za konkrétní písničky, nikoliv za celá alba, mnoha lidem změnší výdaje do muziky, ale to se jedná víceméně o pop, techno,.. a tyhle hudební pastyly. Asi je těchto lidí většina, ale myslím si, že takových jako já je také více než dost.
    Neuznávám ani výběry a když se mi nějaká kapela líbí, chci mít od ní úplně všechno. Zhruba jsem si spočítal, že kdybych chtěl mít všechno z toho co teď znám a líbí se mi, stálo by mě to asi 600 000 Kč :-))) (1500 alb po čtyřech stovkách) a to předpokládám, že ještě minimálně ještě jednou tolik dobré muziky neznám.
    Čili bych do budoucna spíš byl pro jakési "hudební kluby", myslím, že se i něco podobného zvažueej s Napsterem, kde by se platilo jen členství a mohl bych si stáhnout, co se mi zlíbí.
  • 11. 1. 2001 10:23

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Jistě je řešitelná platba za poslech, tedy za použití. Ostatně, těch 1500 skladeb asi neposloucháte stále dokola ...
  • 11. 1. 2001 13:07

    Costra (neregistrovaný)
    psal jsem alb, skladeb by to bylo ještě trochu víc :)
    Všechno to mít, tak jistě bych to poslouchal dokola, ale asi by mi chvilku trvalo to všechno poslechnout.
  • 11. 1. 2001 14:02

    VLK (neregistrovaný)
    myslím, že není rozumné si kupovat 1500 alb najednou. a pokud si budu kupovat to, co se mi líbí postupně tak, abych si to pořádně poslechnul, pak ta částka např. měsíčně jistě nebude tak vysoká.
  • 11. 1. 2001 14:49

    Costra (neregistrovaný)
    kdybych se měl řídit podle tebe, tak si za celý svůj život toho neposlechnu ani desetinu.
  • 11. 1. 2001 19:41

    Pavel Šrubař (neregistrovaný)
    když se mi nějaká kapela líbí, chci mít od ní úplně všechno
    Tohle není cesta trvale udržitelného rozvoje pro všechny, mít od všeho hezkého hardcopy, říkám si s pohledem upřeným do skříně plné vinylových desek. Blíž realitě je doufám Jarda s vidinou distribuované databáze. Jen zbývá dořešit pár technických drobností, hlavně jak slevnit vysokokapacitní datové přenosy, aby se nevyplatilo muziku a video křečkovat doma, ale bylo levnější si to stahovat "on demand", třeba pokaždé s jiným interpretem.

    Metoda zpoplatňování by pak byla stejně jednoduchá, jako když nám rozvodné závody posílají faktury za elektřinu.

  • 11. 1. 2001 16:51

    Jarda (neregistrovaný)
    Ja si myslim, ze mikroplatby nejsou resenim. Resenim je podle me *velke* rozsireni internetu mezi normalni (blby) lidi. Tim se vytvori *velka* vetsina blbcu, ktera bude za nahravky platit (nebo si platit nejaky clenstvi v necem jako Napster to je uz fuk). No a pak bude nesrovnatelne min lidi, kteri to budou vsechno stahovat zadarmo z nejakyho nastupce Napsteru nebo tak (Gnutelly, FreeNetu atd... to je taky fuk). Tim ze to bude malo lidi, nikomu to prilis vadit nebude (nebo naoko bude, ale nic s tim udelat nepude - uz treba ten FreeNet - kde ty veci vlastne fyzicky lezi? vsude a zaroven nikde. tzn nejde zakazat 1 server)

    Ostatne, neni to tak uz dnes se softwarem??

    Ale ted vazne: Ja osobne si myslim, ze celej zabavni prumysl jde spatnym smerem. Staci, kdyz clovek chce neco jenom trochu starsiho a uz to nikde nesezene. Reseni vidim v distribuovane databazi vseho lidskeho vedeni (knihy, filmy, hudba atd.), ktera by byla komukoliv z lidi po celem svete pristupna. Financovaly by to staty (jako treba OSN atp.). Vsechno lidske vedeni starsi nez dva tri roky by tam povinne padalo. Jsme vsichni jedno lidstvo o vsechno strasne rychle zastarava, takze si myslim, ze dva tri roky na namasteni kapsy staci a pak by to bylo free pro vsechny ostatni. Mozna by pak lidi nevymysleli uz vymyslene.

    Ale chapu, ze je to zatim jenom utopie. Nase civilizace neni postavena na spolupraci, ale na zavisti, soutezi, penezich, majetku, moci atd. Takze by to chtelo nejakej evolucni skok - z hlediska rozvoje ducha jsme porad opice. Nebo nejakou *velkou* katastrofu a zacit znovu - treba to pak lidi vezmou za lepsi konec. Ale asi uz jsem trochu off-topic :)
  • 11. 1. 2001 17:47

    pivko (neregistrovaný)
    ano, s autorovym clankem lze v zasade souhlasit. zapomina ale na jednu vec. narozdil od fonografu, LP, MC a CD je internet nejen distribucnim kanalem a zaroven i informacnim a komunikacnim mediem. tudiz jeho "umravneni" pod taktovkou velkych korporaci bych zase tak jednoduse nevidel. rozhodne to nelze resit nejakymi zakony. proste je to nekde jinde, ten dopad na zmenu hracu urcujicich pravidla hry bude vetsi, nez kdyby to byl jen dalsi distribucni kanal.
  • 11. 1. 2001 19:01

    Petr Baláš (neregistrovaný)
    Lidé z okrajových žánrů zatím nebyli schopni šířit své díla. Dnes ale díky Internetu mohou nabídnout své věci zadarmo. Část z nich to ráda udělá. Bohužel ale kameníci berou tyto lidi jako své konkurenty a pokusí se jim znepříjemnit život jak to jen půjde. Podívejte se např. na autorský zákon - buď se necháte zastupovat nějakou tou podivnou agenturou jako OSA a pak nemáte právo dát cokoliv zadarmo a nebo musíte dát zadarmo vše. A pokud nedáte velmi výrazně najevo, že Vaše hudba má být zdarma, tak by se lehce mohlo stát, že by OSA za ni mohla stejně vybírat peníze. IMHO se nejedná o náhodu, ale o pečlivě promyšlený záměr.

    Druhé nebezpečí leží v tom, že kameníci se ve jménu zamezení pirátství pokouší zlikvidovat právo na vytvoření záložní kopie díla (viz např. DVD a jeho ochrana proti kopírování) a na záznam díla pro osobní potřebu (digitální televize má mít možnost zablokovat nahrání určitého pořadu, CPRM pro harddisky, ...).

    Ale třeba jsem jen příliš paranoidní.
  • 12. 1. 2001 1:30

    Petr (neregistrovaný)
    Paranoia je na místě. Nedávno se objevil na českém Internetu článek, že některé firmy prodávají upravená hudební CD tak, aby je nebylo možné přehrávat na CD mechanikách PC, ale jen v klasických CD přehrávačích. Samozřejmě se jednalo o ty největší sr***y, ale i tak je to signál kam až jsou ochotni zajít. Obávám se, že čím dál tím míň lidí bude ochotno si koupit české CD za 500Kč a k tomu mu ještě někdo bude diktovat na čem si ho má přehrát. Navíc umělec z toho má jen pár procent, zbytek jde na okravatované panáky ve vydavatelstvích.

    A to už vůbec nemluvě o dostupnosti "okrajových" žánrů. Je komické, když tu OSA a jim podobné mafie vyhrožují, ale často se jinak než půjčením a zkopírováním (pro osobní potřebu) daný titul zkrátka sehnat nedá. Vydavatelství samoržejmě o dostupnost takových titulů nestojí, a proto se pod záminkou kopírování snaží zrušit půjčovny CD (i ty, které za půjčování odvádí poplatky), protože jim svojí nabídkou kazí "velký obchod s humusem".

    Je i na umělcích (těch skutečných) aby se zamysleli nad tím, jako cestou se vydat. Hudba se k lidem nemusí vždy dostat jen prostřednictvím velkých molochů, přitom na tom mohou stále dobře vydělat. Na závěr rozhovor s Janem Burianem - Kopírování zachraňuje hudbu, přátelé!

  • 11. 1. 2001 19:45

    MK (neregistrovaný)
    Patriku,
    proc by meli lide vyuzivat mikroplatbovy system, kdyz nemusi platit ?

    MK

  • 11. 1. 2001 22:03

    BOBO (neregistrovaný)
    Ano Patriku,

    proč bych měl platit za něco, co můžu mít zadáááára.
    I kdyby jeden song stál Bůůůůra, tak si ho raději ukradnu ... totiž chtěl jsem říci pořídím jinou cestou, protože je to zábavnější.
  • 12. 1. 2001 4:48

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Patricku, dekuju za tak zasadni pochvalu, snad prvni od te doby, co se mi podarilo nespadnout z nocniku pred davnymi lety (nebo to bylo vcera?:) Bohuzel vsak moje pohledy na vec jsou naprosto, ale naprosto (fuj, prooofo) radikalne odlisne.

    Ty jsi v jadru kamenik. Svou kamennou dobou prochazi i Internet. Mluvit dneska o tom, ze neco bude tak, jak soudis, ze to bude, je, jako soudit uprostred morovych ran ve stredoveku, ze jde o nevyhnutelny, vecny trest bozi. Oni jsou takovym trestam i ti kamenici, plus cely onen "nasty big monkey business" kolem toho vseho.

    Rikas, ze nakupit nekde cedecka na hromadu a zapichnout tam ceduli "CD Megastore" samo o sobe nestaci. Tady se da snadno oponovat paralelou - podle tebe by nestacilo zapichnout ceduli do Inetu s napisem "Linux MegaBinec". A ono to stacilo. Zcela bez vsech megamonkeys a 200-pounds gorillas. To, co se pak na Linux a GPL nabalilo, je uz vec nasledna.

    Ja fandim inteligentni anarchii ve smyslu rozbijeni tupych, debilnich, chamtivych, totalitne adnimistrujicich struktur. Plus sharing. To, co dnes programove produkujou a vsude deklamujou kamenici, je 1) jen malym vyrezem potencialne obrovskeho kolace hudby na celem svete, 2) humus ve stylu Bobovize. Jakmile Inet otevre sve nove (anarchisticke:) systemy a podpurne infrastruktury hudebnikum bez hranic, najednou tu bude neco, vedle ceho bude reznicky vysek kameniku pusobit jako ubohost sama.

    A jeste k placeni - moznych systemu plateb, barteru, podileni se na vsem moznem, jsou haldy. Rict jen "mikroplatby" a nerict nic vic, je pomalu jako nerict vubec nic.

    Anarchie a administrativa budou spolu vzdy zapasit a vyvazovat vyvoj evolucnimi poskoky i veleskoky. Bez anarchie neni vyvoj ani ve spolecnosti, ani v prirode, ani v DNA. (Pro zajimavost - prechod na parlamentni system byl zastanci monarchii povazovan za neskutecnou anarchii. Dnes je jakakoli antitotalizujici zmena v tzv. zastupitelske demokracii povazovana za zcela totez.)

    Aby nenastal vecny chaos (chaos neni smyslem anarchie, byt z ni muze docasne povstat), zapojuji se administrujici funkce, ktere davaji vsemu urcitou fazonku...dokud ovsem fazonka nezacne prekazet sebereflexi a vyvoji - pak znova nastoupi anarchie a tak porad dokola.

    Suma sumarum - tvuj pohled povazuju za projev ducha, trpiciho naprostym nedostatkem anarchismu:) Je to o to pozoruhodnejsi, ze se o anarchisticke (i aministrujici, of course) potenci Inetu kazdy nehluchoslepec presvedcuje dnes a denne. Distribuce mirne placenych (samozrejme i zadarmovych) zaznamu bude mozna jen tehdy, pokud bude nejen prijatelna a pochopitelna, ale i zajimava pro ucastniky sdilenych systemu. V zadnem pripade nepujde o kram, ve kterem je vsechno zamknute pod pancerovanym sklem a kdez se prostorem pohybuji Hodacovi ozbrojeni Ukrajinci (RIAA a spol.).

    Hele, Patricku, uvidime za pet, deset let. OK?
  • 15. 1. 2001 12:55

    Jan Pruner (neregistrovaný)
    Nejde to nějak proti sobě? Honba za návštěvností versus platba za přístup. Je to spíše taková snaha tahat prachy z lidí, kde ještě to ještě nikdo nezkusil. Výstřel do prázdna.
    Když se podíváte na vývoj plateb "za Internet", tak se to od platby za "možnost připojení k Intenetu" směřuje k "všechno je zadarmo" a kde je zisk?
    Mám pocit, že peníze nejsou na Internetu, ale v činnostech k němu přidružených. Takže éra čistých ISP už odplouvá?
    Doufám ale, že to neskončí "Internetem zadarmo", který budeme platit paušálně všichni formou daně ála OSA nebo Dilia.:-((((
  • 15. 1. 2001 13:34

    MK (neregistrovaný)
    ... jedna vec jsou marketingove kecy a druha vec je realita. Kolik je v CR clenu NIXu ? Kolik z nich nabizi Internet zadarmo ?
  • 16. 1. 2001 8:36

    Joe de Boheme (neregistrovaný)
    Jak tak sleduji vyvoj situace, jevi se mi, ze cela RIAA a asi i Kamenici celeho sveta maji nahnano. Otazkou je co se bude dit, kdyz takove monstrum zazenete do kouta... Ja myslim, že se podle soucasneho stavu da usuzovat, ze se pro zachovani toku penizku (a je to fakt pekna Amazonka) kamenici v cele se slavnou RIAA pusti do boje, a to treba jako v Cechach nebo v SRN lobovanim ve vlade - viz nova pravidla zakoneho odvadeni penez z prodaneho zarizeni agenturam (u vas v Cechach dokonce i z fotokopirek),(nebo v nemecku soud s HP za vyrobu CD-R vypalovacek) coz je podle mne dukaz jejich sily uz ted. Napada me jeste analogie praktik BSA a RIAA - vyhruzky, pomluvy, nepravdy, pokusy o likvidaci Web-serveru ci celych skupin stejne se chovajicich a myslicich lidi, coz je mimo jine tezka cenzura, a vzhledem k mnoztvi stejne smyslejicich odpurcu soucasnych Copyrajtystu skoro pokus o internetovou genocidu teto skupiny lidi. Dejiny ale ukazuji, ze se myslenka da umlcet velmi tezko, a neni lepsi reklama, nez vyrobit mucednika - treba pokusy o likvidaci Napsteru.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).