Hlavní navigace

Názor k článku Dočkáme se eGovernmentu? od Tom Tobula - Některé oblasti e-governmentu to skutečně komplikuje. Nicméně i...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 6. 2005 10:55

    Tom Tobula (neregistrovaný)
    Některé oblasti e-governmentu to skutečně komplikuje. Nicméně i elektronická forma dokumentu umožňuje zachovat si svou věrohodnost - velmi stručně a zjednodušeně řečeno - musíte dokument občas "přerazit" novým časovým razítkem, aby bylo jasné, že podpis vznikl dříve než ta razítka, tedy v době, kdy byl kryptograficky věrohodný.

    Nicméně je většina oblastí, kde vám "běžná platnost" e-podpisu na několik let dostačuje i v rámci e-governmentu.

    Oproti tomu, papírová smlouva je i po 100 letech v podstatě stejná, jako byla v době uzavření, dokonce z papíru bývá vidět, kdy skutečně asi byla uzavřená. Ke grafologickému ověření podpisu potřebujete ovšem jiné vzorky podpisů stejného člověka, který smlouvu podepsal - to může být po 100 letech problém, pokud se zrovna nejedná o plodného literáta. V praxi ovšem po 100 letech nebude mít žádná smlouva, která se právě netýká nemovitosti, žádný merit. A smlouvy týkající se nemovitostí bývají zároveň uloženy v katastru nemovitostí a opatřeny razítky a podpisy katastrálního úřadu, kde věrohodnost lze zpětně dobře zkoumat.

    Tak asi tak.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).