Hlavní navigace

Domácí bezpečí: Zdarma, nebo cinkání korunek?

25. 8. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Každý rok se nás výrobci jednotlivých bezpečnostních produktů i ucelených balíků snaží přesvědčit, abychom právě do jejich výtvorů investovali. Kdy se to ale ve skutečnosti vyplatí, jestli tedy vůbec někdy?

Podobně jako je tomu u jiných firem, můžete se také v oblasti bezpečnosti pravidelně setkat s nejrůznějšími akvizicemi a podobnými transfery. Z nedávné doby vzpomeňme například ty, o nichž jsme vás informovali ve výmluvně pojmenovaných zprávičkách Intel chce koupit za 7,68 miliardy USD firmu McAfee nebo Symantec dokončil akvizici divize identit a ověřování VeriSign. Tyto akce se na první pohled týkají více managementu než koncových uživatelů-spotřebitelů, nicméně v důsledku dopadají i na ně.

Co je hlavní motivací podobných událostí? Samozřejmě snaha získat náskok před konkurencí, upevnit si nebo zlepšit pozici na trhu. Uživatelé dnes totiž často ani tak neřeší, jaký bezpečnostní balík nebo v základu antivir si pořídí, ale spíše to, zda vůbec. A tak se je výrobci snaží nalákat stále novými funkcemi, vymoženostmi a tvrzeními o spolehlivé ochraně před vším, co je jen napadne. Ponechme stranou firemní sítě a jejich zabezpečení a zaměřme se skutečně čistě na domácí uživatele – vyplatí se investice do komerčních řešení?

Proti virům se stále plnou kasičkou

Abych předešel vždy zapáleným diskuzím plných argumentů ohledně operačních systémů, považujme nyní za domácího uživatele takového, který má Windows. Chtě nechtě, různé linuxové distribuce mají do většinového desktopového podílu ještě hodně daleko, a tak je nyní bez jakékoliv záměrné diskriminace vynechejme.

Při rozhodování o zabezpečení počítače nejprve přichází v úvahu antivir, často kombinovaný s antispywarem. Ty tam jsou doby, kdy se při bootování MS-DOSu v drtivé většině instalací objevovaly textové stavové informace o zavádění a testu AVG, nabídka je dnes velice široká, a tak uživatelé mají z čeho vybírat. I na stránkách naší Slunečnice najdete velké množství antivirů zdarma, pro jednoduché domácí zabezpečení v drtivé většině případů postačí. Handicapy oproti placeným verzím? U některých nemožnost použití pro komerční účely, u jiných nedostupnost češtiny, případně omezená podpora ze strany výrobce. To vše jsou podmínky, na které lze ve velkém množství případů přistoupit, a není proto divu, že se antiviry zdarma těší tak velké oblibě.

Antiviry Slunečnice
Pokud potřebujete antivir, můžete si vybrat z celé řady programů. Je jedno, jestli požadujete ochranu zdarma, nebo za peníze

V případě antivirů tedy lze u běžného koncového uživatele (právě v tomto segmentu se na aktuálních řádcích stále pohybujeme) bez větších omezení volit zdarma dostupné alternativy, a to bez újmy na zdraví počítače. Osobně myslím, že by antivir s alespoň základní kontrolou v reálném čase neměl chybět na žádném počítači. Vytížení systému při současných konfiguracích není tak hrozné, a navíc v řadě případů nejde jen o ochranu vlastního systému – instalací a pravidelnou aktualizací lze minimalizovat šanci, že si z našeho stroje útočník udělá jednu ze zombie zbraní pro další útoky. O výrocích typu „Antivir nepoužívám, a přesto jsem nikdy virus neměl“ si myslím své, nepříliš pozitivní.

Antiphishing v jednom balení

Zdarma dostupná bezpečnostní řešení v klinči s komerčními tedy po prvním kole vyhrávají. Co dál koncový uživatel potřebuje? Výrobci se nás snaží přesvědčit o nutnosti instalace antispamového filtru, nicméně zde je zapotřebí vzít v úvahu, jaké e-mailové cesty běžní uživatelé volí. Drtivá většina z nich totiž nesáhne po vlastní schránce, ale zvolí variantu freemailu zdarma. Mainstreamové služby tohoto typu mají slušně fungující antispam integrovaný, a tak není zapotřebí ochranu dublovat. V této většině případů tedy opět dostávají komerční bezpečnostní balíky políček.

Třetí kolo souboje se odehrává na phishingovém kolbišti. Pokud si přeberete krabice nebo i elektronické nabídky současných komplexních bezpečnostních balíků, každý se vás snaží zaujmout ochranou před phishingem, tedy falešnými e-maily, jež loudí citlivé osobní nebo přístupové údaje. Na první pohled jde o další zbytečnost, vždyť při použití zdravého rozumu je přece jen poměrně těžké nechat se nachytat (navíc když nás jakože banka osloví lámanou češtinou).

Čtenáři Lupy jistě mají vypilovaný odhad a bystré oko na odhalení phishingu v e-mailové schránce, nicméně ne tak již začínající uživatelé. U nich je šance podlehnutí zprávě, jež vyžaduje resetování hesla k Facebooku nebo potvrzení údajů PayPalu, o poznání vyšší. Pořizovat separátní placený antiphishingový filtr by přesto byla hloupost, nicméně v ucelených bezpečnostních balících, které uživatel platí kompletně, své odůvodněné místo mají.

SmartScreen
Prohlížeč Internet Explorer nabízí základní obranu v podobě kontroly navštívených stránek. Není ale žádoucí spoléhat se na ni ve všech případech

Ochráním, vyléčím, uklidím, zrychlím

Osobně jsem zastáncem nutného zabezpečení domácích počítačů zdarma, i s tím rizikem, že si tak čas od času ze sebe udělám technickou podporu přátelům a známým, kteří si pak s některými programy ne vždy vědí rady. Toto je totiž hlavní kámen úrazu skládání bezpečnostního valu ze zdarma dostupných programů, každý z nich totiž funguje samostatně, vyžaduje jiná nastavení, případně na uživatele „mluví“ v jiném jazyce. A co teprve, pokud obsahují reklamu na vyšší, avšak již placené verze a upozorňují uživatele, že jejich stroj nemusí být chráněn.

Zde pak již začátečníkova mysl bývá zmatena a právě na této frontě vítězí kompletní bezpečnostní balíky – centralizovaná správa z jediného okna, možnost globálních nastavení a univerzální šoupátka pro automatické nastavení ochrany. Běžný uživatel nepotřebuje pilovat bezpečnostní politiku na sto procent, stačí mu, aby zabezpečení prostě fungovalo a co nejméně jej obtěžovalo. Toto placené bezpečnostní balíky dovolují, zde je šance na jejich kontr.

BRAND24

Na závěr svého komentáře a hlavně podnětu k diskuzi pod článkem si úmyslně ponechávám kategorii přívěšků k bezpečnostním balíkům, které se poslední dobou objevují. Jmenovitě jimi myslím zálohování, čištění systému, defragmentaci disku a další nástroje, které uživatelé znají spíše z čistě systémových utilit, nikoliv bezpečnostních řešení.

Na první pohled nesmyslná rozšíření jinak zaměřených programů, z druhé strany však jen doklad nelehké pozice výrobců bezpečnostních řešení – zkuste si uživatele každoročně přesvědčit, ať opět zainvestuje právě do licence vašeho zabezpečení. U mě osobně se misky vah při zabezpečení běžného domácího počítače převažují jednoznačně na stranu zdarma dostupných variant. Jaké zkušenosti máte vy, která řešení volíte při ochraně svého počítače, resp. systémů svých přátel a známých? Přispějte do diskuze pod článkem.

Jaký typ antiviru doma používáte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborníkem na počítačovou bezpečnost a moderní online služby. Pracuje jako konzultant na volné noze zejména pro finanční instituce.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).