Hlavní navigace

Doména je jako díra v zemi, tu vám nemůže nikdo vzít...

14. 4. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sdružení CZ.NIC nedávno změnilo Pravidla registrace domén a přidalo do nich rozhodčí doložku. Zatímco dosud bylo možné držitele domény žalovat výhradně před soudem, nyní budou tyto spory řešit i rozhodci. Výhoda je zřejmá: rozhodci jsou mnohem rychlejší. Změna, kterou CZ.NIC provedl, však zároveň vyvolává otazníky, týkající se právní jistoty držitelů domén.

Změna Pravidel registrace domén [PDF, 288kB] byla provedena na minulé valné hromadě, která se konala před dvěma týdny. Zatímco jindy jsou kroky CZ.NIC předmětem velkého mediálního zájmu, tentokrát se do světel reflektorů nedostal. Jedná se přitom o významnou změnu, která může mít zásadní vliv na spekulativní registrace domén. Rozhodčí soud totiž zpravidla spory vyřídí během několika týdnů, výjimečně během několika měsíců, což se o obecných soudech říci nedá. Navíc rozhoduje jen v jedné instanci, což znamená, že se proti jeho rozhodnutí – až na výjimečné případy – nelze odvolat. Jednoduše řečeno: zatímco dosud doménové spory trvají řádově roky, po 1. srpnu, kdy vstoupí změna Pravidel v účinnost, bude všechno mnohem rychlejší. Držitelům domén přitom nezbude, než tuto změnu akceptovat: v opačném případě by jim totiž CZ.NIC při nejbližší expiraci doménu sebral.

Rozbor nových pravidel vám nabídneme v samostatném článku, proto je nebudu podrobněji vysvětlovat. Pokud jde o hodnocení této změny, drtivá většina lidí se patrně shodne na tom, že jde o změnu k lepšímu a že už taková rozhodčí doložka v Pravidlech měla být dávno. S tím lze těžko nesouhlasit. Shodnout se můžeme i na tom, že CZ.NIC nezbývalo nic jiného, než ji zavést touto jednostrannou změnou Pravidel. Držitelé sporných domén by totiž s řízením před rozhodci jistě nikdy nesouhlasili dobrovolně. A konečně: také po právní stránce je nejspíš všechno v pořádku, Pravidla dávají CZ.NIC výslovné oprávnění, aby je v případě potřeby měnil.

BRAND24

Jedna věc mi ale stejně pořád vrtá v hlavě: je v pořádku, že může CZ.NIC jednostranně měnit Pravidla? Neodbytně se totiž nabízí otázka, jaká změna může přijít příště. Tentokrát jde o krok k lepšímu, příště by ovšem CZ.NIC mohl po držitelích domén žádat procentuální podíl z obchodů, které prostřednictvím nich realizují. Anebo – dovedeno ad absurdum – rovnou právo první noci k jejich nastávajícím manželkám.

Dokud bude CZ.NIC sdružením rozumných lidí, podobné požadavky se jistě neobjeví. Kdyby však měli držitelé domén jistotu, že jim jejich doménu nikdo nevezme, mohl by být jejich spánek klidnější. S jistotami na tom za současné právní situace nejsou nic moc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).