Hlavní navigace

Domény ani DNS nejsou žádná magie

2. 2. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Na Lupě se to občas přímo hemží "šiframi" jako DNS, RIPE, a tak podobně. A laikovi, který se rozhodl proniknout do tajů Internetu, se z toho jen zatočí hlava a marně hledá vysvětlení. Tady je.

Téma je skutečně tak široké, že i podprůměrný psavec (jako jsem třeba já) by na něj při troše snahy dokázal spáchat celou knihu. Do jediného článečku se tak vejde jenom zlomek problému. Na druhou stranu, jestli se ukáže, že popularizace technických problémů Internetu je téma dostatečně zajímavé, můžete se těšit na takového malého seriálového technického Průvodce. :-)

Jak by pravil klasik, začínat je třeba od začátku. Všechno se jako obvykle odvíjí od nedokonalosti počítačů – ty potvory prostě nejradši ze všeho pracují s čísly. A tak se počítače v Internetu číslují – to je ta notoricky známá IP adresa. Jenomže tohle není pro lidi přijatelný způsob – v horším případě si představím ztrhaného systémáka v blázinci, jak si pro sebe kolem dokola opakuje IP adresy serverů od Altavisty po Zmailer, v tom lepším, jak neustále listuje v obrovském a navíc rychle zastarávajícím seznamu a hledá. A pravili technici: budiž takový seznam přímo v Internetu. A stvořili DNS (Domain Name System) k obrazu svému.

Specifickým rysem Internetu je, že je příliš veliký, než aby každý počítač dostal snadno zapamatovatelné jméno (tak třeba XTéčka by se sice mohla jmenovat zeman, spidla, ale pámbu ochraňuj, aby někdy bylo tolik socdemáků, aby se podle nich mohly jmenovat všechny počítače v Internetu). Aby se to nějak vyřešilo, vznikly domény. Doména je vlastně jakousi obdobou adresáře na disku. Protože je ale Internet jenom jeden a člověk by se občas rád dostal také k serverům jiných organizací, musí existovat nějaký počáteční bod. Tím je kořenová (root) doména. Jejími poddoménami jsou tzv. Top Level Domains (domény nejvyšší úrovně). Těch zase tak moc není a stará se o ně přímo IANA (Internet Assigned Numbers Authority).

A tím také pohádka o matematické kráse, organizovanosti a přehlednosti Internetu končí. V jednotlivých doménách totiž panuje nefalšovaný programátorský chaos. A jak známo, uklidit nějaký bordel, nota bene, když do něj každým dnem ještě sem tam někdo něco přihodí, je úkol nad lidské síly. V Evropě se to částečně daří díky RIPE (Reseaux IP Europeens), založenému teprve v listopadu 1989, tedy v době, kdy už bylo co uklízet. RIPE neprovozuje žádnou vlastní síť, pouze sdružuje evropské provozovatele. Cílem RIPE je zajistit administrativní a technickou spolupráci, potřebnou pro provozování pan-evropské IP sítě. Do toho také zapadá, že udržuje databázi domén, registrovaných prostřednictvím jeho členů, i když hlavní administrativní činností RIPE je přidělování IP adres evropským provozovatelům. O tom ale zase někdy jindy.

Takový záznam o doméně v databázi RIPE obsahuje několik zajímavých informací. Kromě jména domény povinně obsahuje ještě nejméně popis (descr), admin-c, tech-c a zone-c. Popis by měl být tvořen jménem organizace a umístěním. Admin-c (administrativní kontaktní osoba) je osoba, která je zodpovědná za administrativní zásahy do domény, jako např. registrace, apod. Zone-c je kontaktní osoba pro zónu, tj. osoba, jeíž e-mailová adresa je uvedena v DNS v tzv. SOA (Start Of Authority), zpravidla tedy hostmaster. Tech-c je technická kontaktní osoba, která je odpovědná např. za fungování nameserverů. Přímo v databázi jsou jako kontaktní osoby uvedeny jenom jejich značky (tzv. RIPE-handle). Podle nich pak lze zjistit plné jméno, poštovní adresu, telefonní číslo, faxové číslo a e-mail.

Fajn, takže by se zdálo, že máme RIPE a je jasno. A to je další omyl. Aby to nebylo tak jednoduché, RIPE nemá žádný vliv na to, jestli nějaká doména existuje, či nikoli. Když se to vezme do důsledků, je vlastně jenom projevem dobré vůle evropských provozovatelů, že RIPE zásobují aktuálními informacemi. Jednotlivé domény si totiž spravují ve vlastní režii. Tak například doména .cz má v RIPE následující záznam:

domain:      cz
descr:       Top level domain for the Czech Republic
descr:       c/o EUnet Czechia
descr:       Slunna 25, 160 00 Prague 6, Czech Republic
admin-c:     PR131
tech-c:      JO123
zone-c:      JO123
nserver:     ns.eunet.cz ns.cesnet.cz ns.eu.net
nserver:     ns.uu.net sparky.arl.mil sunic.sunet.se
changed:     hrd@Czechia.EU.net 980618
source:      RIPE

K tomu se ještě váží dva záznamy o osobách:

person:      Pavel Rosendorf
address:     EUnet Czechia
address:     Technicka 5
address:     Prague 6
address:     166 28
address:     The Czech Republic
phone:       +420 2 24310337
fax-no:      +420 2 24310646
e-mail:      prf@eunet.cz
nic-hdl:     PR131
changed:     ors@Czechia.EU.net 970224
source:      RIPE
person:      Jiri Orsag
address:     EUnet Czechia
address:     Pod sancemi 444/I
address:     Prague 9
address:     190 00
address:     The Czech Republic
phone:       +420 2 66008161
fax-no:      +420 2 66313404
e-mail:      ors@eunet.cz
nic-hdl:     JO123
changed:     ors@Czechia.EU.net 980301
source:      RIPE

To jinými slovy znamená, že česká doména „patří“ EUnet Czechia, ohledně administrace by se člověk měl obracet na Pavla Rosendorfa, když se zblázní nameservery, měl by shánět Jiřího Orsága a když to hoří, třeba ještě vytočit +420 2 66008161. Tolik RIPE.

Nicméně v RIPE jsou i záznamy o doménách druhé úrovně. Člověka zvídavého a navíc znalého faktu, že registrace v doméně .cz provádí CZ-NIC, hned napadne, jak tedy vlastně souvisí databáze RIPE, databáze CZ-NICu (resp. EUnetu) a domény tak, jak je zná primární nameserver, ns.eunet.cz. A tady teprve vládne ten správný chaos, který lze vysvětlit jen historicky. Původně registrace prováděl (ručně!) Jiří Orság. Na podzim 1997 spolu s uvolněním pravidel pro registrování vytvořil registrační automat, který automaticky upravuje lokální (tj. vedenou u EUnetu, nikoli přímo v RIPE) databázi domén. BTW ta databáze je velmi podobná té v RIPE – navíc má tzv. bill-c (billingový kontakt), čili kontakt na osobu, které se bude daná doména účtovat, až jednoho krásného dne začne CZ-NIC vyvíjet v tomto ohledu nějakou aktivitu.

Shrnuto a podtrženo, tato databáze je rozhodujícím zdrojem informací o doménách v .cz. Z ní se generuje obsah nameserveru, byť nikoli průběžně (čímž vysvětleno jest, proč doména nemusí existovat, ale už je zaregistrovaná), updatuje se podle ní také centrální databáze RIPE. V budoucnosti by správce této databáze měl vybrat právě CZ-NIC.

Tipy C

Petr Tesařík


Starší, související články a odkazy:

* Kdo bude novým správcem domény .cz?
* Doména .cz včera, dnes a zítra (podruhé)
* Doména .cz včera, dnes a zítra
* Komu patří domény v .cz?
* CZ-NIC hledá provozovatele domény .cz. Zn: Jistý příjem zajištěn.
* Kolik na světě domén…

* IANA
* RIPE NCC
* CZ-NIC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je spoluzakladatelem firmy Internet Info. V minulosti se zabýval testy poskytovatelů, v současné době studuje překladatelství a tlumočnictví na FFUK.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).