Hlavní navigace

Domény: Někdo bude platit 1 600, jiný jenom 800

11. 8. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Už delší dobu jsme na Lupě nepsali o aktuální situaci kolem placení domén. Pravdou zůstává, že mnoho novinek se od poslední série článků neudálo, ovšem jak se ukazuje, ani to, co už je pokradmu známo delší dobu, většina lidí neví. Jsou to přitom zásadní věci, které je dobré zdůraznit.

Pravidla, která počítají s placením za registraci a správu domén, jsou v platnosti od 1.listopadu 1997, brzy tedy budeme mít příležitost oslavit jejich druhé narozeniny. Jejich myšlenka však dodnes nebyla naplněna přes obšírné peripetie, které nejprve správci domény (Orság, Rosendorf) a posléze ustavený CZ-NIC, z.s.p.o. podstoupili. Máme za sebou i výběrové řízení na nového správce, jehož výsledek nebyl nikdy oficiálně oznámen, přesto se stále nic neděje. Některé otázky však už dávno našly svou odpověď: členové CZ-NICu, tedy významní čeští poskytovatelé připojení, si ji však nechali pro sebe. Na rozdíl od NIXu navíc CZ-NIC, který je přitom mnohem více „veřejnoprávní“ institucí, která spravuje veřejné statky (tj. doménový prostor), nezveřejňuje ani výcucy ze zápisů svých valných hromad a obecně nemá velkou vůli komunikovat se světem. Tisíce majitelů domén tak zůstávají v nejistotě a nevědomosti.

Výběrové řízení na nového správce proběhlo na přelomu roku a jediným přihlášeným účastníkem byla společnost EUnet Czechia, která se o doménu starala již dříve, bez oficiálního glejtu. Následovalo domlouvání konkrétních podmínek a především rozdělování peněz, které z domén potečou. Výsledkem je, že většina vybraných poplatků zůstane u EUnetu, CZ-NIC dostane zejména určitou paušální částku, kterou může použít na své náklady, tantiémy členů svých orgánů a podobně. Jeptišky a charitativní nadace, které podle původních plánů měly být konečným adresátem rozdílu mezi vybranými poplatky a skutečnými náklady, tak přijdou zkrátka. Řada vážených odborníků se přitom domnívá, že je to v pořádku, protože náklady na správu domény jsou skutečně vysoké, osobně se k jejich závěru nekloním, ale to je otázka názoru.

Skutečný boj se ovšem rozhořel o to, jak se mají účtovat staré domény, tedy domény, registrované před 1.4.1999, kdy měl EUnet podle původních předpokladů spustit svou fakturační řež a správa domény měla naběhnout do standardních kolejí. Poskytovatelé sdružení v CZ-NICu nakonec velkou většinou hlasů prosadili, že za domény registrované před tímto datem se bude účtovat pouze 800 korun udržovacího poplatku, zatímco za domény pozdějšího data standardních 1600 za zřízení a teprve po roce dalších 800 za udržování. Motivy byly nepochybně finanční: poskytovatelé si dobře spočítali, kolik mají ve svém portfoliu zákaznických domén, za které už vybrali – a utratili – příslušné poplatky „CZ-NICu“, a kolik by náhle museli vydat na hotovosti, až by přišly faktury od EUnetu. Takhle je to bude stát polovic a ještě k tomu je to docela rozumné a logicky vyhlížející řešení. Naproti tomu EUnet se této variantě bránil zuby nehty ze stejně pochopitelných důvodů: každá koruna, kterou držitelé domén ušetří, jde z jeho kapsy.

Od 1. dubna se ale nakonec fakturovat nezačalo a nikdo neví proč. Podle některých zdrojů se na tom podepsal právě popsaný problém, protože EUnet chtěl poté změnit podmínky své účasti a došlo k dalšímu kolu jednání. Poslední „zaručené informace“ hovoří o tom, že faktury už se tisknou, ovšem pokolikáté se to říká už raději ani nikdo nepočítá. Skutečností zůstává, že máme srpen a stále se nic neplatí: zoufalým ukazatelem tohoto stavu je stále se zvyšující počet domén. Jak si můžete sami ověřit na naší doménové stránce, množství domén je už na polovině cesty mezi třiceti a čtyřiceti tisíci, jde tedy o číslo vskutku neuvěřitelné. Kromě toho je ze současného pohledu poněkud zvláštní rozlišovat výši poplatků od jakéhosi abstraktního 1. dubna 1999, když skutečný začátek fakturace nastane někdy úplně jindy; doufejme, že ne třeba o rok později.

Tak jako tak to ovšem velmi silně zavání aprílem. Ojojoj, a to teprve bude veselo.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).