Hlavní navigace

Dropbox láká do Carouselu ukazováním Flashbacků, fotek z minulých let

Autor: Dropnox
David Slížek

Nová funkce Dropboxu v zásadě nedává žádný smysl, kromě nalákání uživatelů k používání aplikace Carousel na ukládání fotek.

„Každý týden pro vás Flashback vybere několik fotografií z minulých let a pošle vám je, abyste si je připomněli.“ Stručné oznámení, které uživatelé Dropboxu dostali mailem, dále vysvětluje, že fotky jsou určeny k tomu, aby se na ně člověk díval a že nová funkce to zjednodušuje – ovšem pokud své snímky ukládáte právě do tohoto úložiště. 

Flashback se dá vykládat jako poněkud nepochopitelná a ne příliš užitečná funkce, která do Dropboxu nepřináší nic moc pozitivního. Je možné, že se Dropbox inspiroval u podobné funkce Facebooku, která oživuje statusy a posty publikované V tento den před několika lety.

Pravděpodobnější ale je, že se Dropbox snaží prostřednictvím Flashbacků navést další uživatele do své aplikace Carousel určené k (automatickému) zálohování fotek z mobilních zařízení.

Odkazy na Flashbacky se totiž otevírají právě v této aplikaci – ať už ve webovém rozhraní, nebo v mobilních aplikacích. V menu Carouselu se také objevila nová položka Flashback, kde oživlé snímky uvidíte.

A když už si jednou něco v Carouselu otevřete, proč byste si zároveň neaktivovali svůj účet? Zvlášť když jsou přihlašovací údaje stejné jako u Dropboxu.

Výběr fotek do Flashbacku je podle Dropboxu zcela automatický, což má dva důsledky: vašimi snímky se neprobírá žádný konkrétní člověk (to je dobře), ale automat na druhou stranu může pro flashback vybrat něco zcela nevhodného (to není dobře).

Ve webovém rozhraní se navíc Flashbacky nedají vypnout, v mobilních aplikacích to naštěstí jde. Jediný způsob, jak zakázat, aby se vaše fotky z Dropboxuve Flashbacku objevovaly, pak je zakázat k nim Carouselu přístup.

Našli jste v článku chybu?
22. 6. 2015 23:22

Dobrý den, díky za reakci!

Nicméně: podobně jako vám FB zřejmě nabídl On This Day později než dalším uživatelům, mně (a vím o dalších) přišel mail s nabídkou Flashbacku až teď. A Dropbox v něm sám píše o nové službě.

Mimochodem - FB začal On This Day uživatelům zapínat už někdy v roce 2013 (a už předtím, myslím, že někdy kolem 2011, tuhle službu testoval v trochu jiné podobě). Což je přece jen o něco déle než půl roku.

K vypnutí: měl jsem napsat, že jsem vypnutí nenašel ve webovém rozhraní, v…

22. 6. 2015 20:27

- tahle funkcionalita je v Carouselu a Dropboxu už minimálně půl roku. A to rozhodně déle, než z tím přišel Facebook. Nebo alespoň než mi to nebídl Facebook.

- funkcionalita samozřejmě jde vypnout. Celkem logicky. V aplikaci Carousel: more > Settings > Notifications > Flashback notifications

- funkce je to užitečná, protože to jsou prostě vzpomínky. Člověka to občas pobaví, kouknout co dělal nazpět před rokem, dvěma, třeba nebo čtyřma. A co si budeme povídat, kolik lidí fotí mraky fot…