Hlavní navigace

Dropbox nekrade vaše soubory, Google couvá od šifrování a Yahoo propouští

8. 3. 2015
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

Stroje neumí překládat, Galaxy S6 se Guardianu nelíbí, tweetujte často, FREAK je tak trochu díra. Co přinesl právě končící #tyden?

PayPal odmítá platby týkající se služby Mega (Kim Dotcom) a důvodem je prý tlak Visa/Mastercard, které prý vadí, že Mega je kompletně šifrované a prý používané pro podivné praktiky. Viz PayPal Drops Mega Due to Use of End-to-end Encryption, ale celé to berte trochu s rezervou. Tedy já cokoliv, kde figuruje Kim Dotcom, beru s velkou rezervou.

Google Translate v reklamě je taky velmi dobrý nápad. Co tím asi chtěli říct?

Google Translate v reklamě je taky velmi dobrý nápad. Co tím asi chtěli říct?

Pár let to zahraničním médiím trvalo, ale konečně je to tady. Všímají si, že Google Translate je spíš legrace než překlad. Viz Still waiting for a Universal Translator

Podle Marka Cubana jsme opět v bublině, tedy v internetové finanční bublině. Ale tato je prý jiná, problémem jsou nezkušení andělé. Investiční andělé samozřejmě. Viz Mark Cuban says we’re in a new bubble — but it’s a problem of inexperienced angels

Hodně zajímavý koncept otevřenosti v Bufferu – Introducing Open Salaries at Buffer: Our Transparent Formula and All Individual Salaries. Nejenom otevřenost co se platů týče, ale pár hodně zajímavých věcí uvnitř firmy i vně firmy.

TELEgraficky

PayPal koupil Paydiant ■ HP kupuje Aruba Networks za zhruba 3 miliardy USD ■ Deutsche Telekom spouští evropskou síť ■ Nejstarší filmové záběry New Yorku ■ Foxconn chce porazit Alibabu v Čině ■ 20,2 milionu PS4 prodáno ■ HTC taky chce být VR ■ Plague se přejmenovalo na Plag.

WEBDESIGN, INTERNET

How I Lost My Clients Their #1 Ranking And Their Profits Exploded Overnight! je zajímavý příběh. Zejména v tom, že „první pozice“ v SEO nemusí být až taková výhra, jak by se mohlo zdát. Ale také o řadě dalších věcí v SEO.

Yahoo si získáním vyhledávání z Firefoxu nakonec nijak nepolepšilo, krátkodobý vzestup se proměnil v další propad. Viz Yahoo’s Search Share Drops For First Time Since Firefox Deal Began

Zuckerberg – the unasked questions je reakce na Marka Zuckerbega líčícího na Mobile World Congress utopický svět budoucnosti, kde jsou všechny ty rozvojové země šťastně spojené přes Internet.org. Ve všem tom štěstí zůstává příliš mnoho otázek. Pokud jde o můj pohled, tak Internet.org pod taktovkou Facebooku je špatně a nemělo by se to stát.

Google úspěšně pokračuje v likvidaci SEO. Možná by mělo konečně dojít k odstranění odkazů z algoritmu. Nebo všechny odkazy prohlásit za „nofollow“ a zavést povinnost uvést „follow“ a všechny takové odkazy registrovat a nechat schvalovat (ne)závislou autoritou. Viz Naturally Generated Links? Hey, Google Might Still Hate Them!

Jak vypadá ban od GetResponse a Mailchimp je poučná, veskrze poučná, příhoda, ze které si snad odnesete to, že od zahraničních služeb nemůžete očekávat, že by se s vámi snad vůbec bavily.

V Google Analytics se nově objeví podobná varování o detekci malwaru na vašem webu jako v Google Webmaster Tools. Viz Safe Browsing and Google Analytics: Keeping More Users Safe, Together

SOFTWARE

Guardian ve World of Warcraft moves closer to free-to-play píše (opět) o tom, že World of Warcraft míří k F2P (Free to play). Jedna věc je tam ale zajímavá, „WOW token“ se bude dát koupit nejenom za reálné peníze, ale i za herní peníze. Takže pokud máte kupy horních peněz, můžete přestat platit předplatné.

Unreal Engine 4 je nově dostupný zdarma. Stejně jako budoucí verze. Viz IF YOU LOVE SOMETHING, SET IT FREE, kde zjistíte, že to tak uplně pravda není. Platí se 5 % royalty, pokud příjmy produktu na UE4 vytvořeném překročí 3000 USD za produkt na čtvrtletí. Dobrá nabídka. Hodně dobrá.

Aby toho nebylo málo, je tu Valve a jejich Source 2. Také zadarmo. Viz Valve Announces Source 2, And It’ll Be Free, kde ale také zjistíte, že se  toho vlastně o Source 2 nic moc neví. Ani co to „zdarma“ opravdu obnáší.

BitTorrent spustil Sync 2.0, včetně placené PRO verze. Ta vás přijde na 40 dolarů ročně. Viz BitTorrent officially launches Sync 2.0 with $40 pro tier či přímo na www.getsync.com.

Samostatné účty v Tweetdecku přestanou k 31. březnu existovat, takže pokud Tweetdeck používáte (já ano, velmi užitečná pomůcka) a ještě jste nepřešli na přihlášení přes účet z Twitteru, tak to napravte. Viz TweetDeck Accounts To Be Scrapped And Replaced By Twitter Logins By March 31 a hlavně Switching your login credentials on TweetDeck.

Google spustil veřejnou betu Cloud Pub/Sub, což je backendová služba pro posílání zpráv určená hlavně pro posílání mezi počítači a zařízeními. Viz též Google’s Cloud Pub/Sub Real-Time Messaging Service Is Now In Public Beta

Aféra okolo Hillary Clintonové a používání vlastního poštovního serveru je dobrá k tomu, že se dočtete, co to je a jak je/není jednoduché to provozovat. A navíc z tak neobvyklých zdrojů jako je AP. Viz ‚Homebrew‘ email servers: Genius as well as sneaky?

V Zynga, NaturalMotion Reveal New Details for Dawn of Titans se můžete dočíst o tom, jak se Zynga chce vrátit na špičku. A asi dojdete k tomu, že to sice vypadá hezky, ale cokoliv tohoto druhu v letech uplynulých nikam nedošlo. A firmy, které ještě existují, to rozhodně nemají jednoduché.

HARDWARE

Microsoft má novou klávesnici, která se dá přeložit. To aby šla dobře ke všem těm mobilním vymoženostem. Co na tom, že je enormně ošklivá. Viz Microsoft's new foldable keyboard is designed for any mobile device

Galaxy S6: Samsung sacrificed what it does best in its war with Apple píše Guardian. Doslova říká, že v honbě za prémiovým designem a štíhlostí Samsung zahodil to, co jeho telefony dělá zajímavé a jiné.

Když už jsem se zmínil o S6, tak by bylo nefér nevěnovat pozornost tomu, co představil Microsoft v Nokia řadě. Média jej totiž kritizují za to, že nepředstavil nic špičkového. Viz Hands-On With The New Microsoft Lumia 640 And 640 XL Phones.

Až narazíte na termín 5G, tak se zasmějte a vzpomeňte na slova šéfa marketingu GSMA Michaelal O'Hary: „Co je to 5G? Doopravdy si nejsme moc jistí“. Tohle řekl na #MWC15. Tedy pokud můžete věřit Twitteru.

Nvidia oznámila Shield, novou herní konzoli za 199 USD. Je 4K a běží na Androidu. Mimo to ještě oznámila Full HD Grid game-streaming službu. Viz Nvidia announces $199 4K Android TV gaming console and Full HD game-streaming service

MARKETING A KOMUNIKACE

Apple má novou kampaň a ústředním tématem je, že jediný fotoaparát či kamera, kterou potřebujete, je ta ve vaší kapse. Nutno dodat, že vybrané fotky jsou výborné, ale to není ani tak plus iPhonu 6 jako štěstí a výběru. Nic to na tom ale nemění, že právě iPhone ukázal, že mobilní telefon opravdu může umět velmi dobře fotit.

The Lack of Employee Engagement Says Everything About Company Culture and Values od Briana Solise je docela dobrý titulek. A text samotný stojí za přečtení ještě víc – třeba i proto, že jasně říká, že zapojení zaměstnanců není nic nového. Akorát teď tomu říkáme „engagament“ a myslíme si, že nás to zachrání. Zejména tedy v okamžiku, kdy se „to“ nedostavuje.

"Zemřít obsazení světla" a jiné lahůdky? Další ukázka jak to nedělat. Google Translate (či jiný strojový překlad) a spam.

„Zemřít obsazení světla“ a jiné lahůdky? Další ukázka, jak to nedělat. Google Translate (či jiný strojový překlad) a spam.

Nikita Klæstrup: Pictures that Made ‚Gorgeous‘ Danish Student Politician an Internet Sensation je tak trochu příběh o tom, že bychom vlastně strašně chtěli političky, které jsou sexy. Ale také že stačí být sexy a hned se stanete miláčkem internetu.

Nezanedbáváte „influencer marketing“? Tedy marketing využívající lidí, kteří mají vliv na internetu, v komunitách a na dalších místech? Viz Report: Influencer Marketing Can Yield Big Returns.

Tip: You are not tweeting enough a 3 Myths About Posting Too Much Content On Facebook se týkají téhož. Obvyklých obav z příliš častého přispívání na Twitter či Facebook. Obav, které většinou plynou hlavně z nepochopení faktu, že to, co tam dáte, nikdy nevidí všichni.

7 EFFECTIVE WAYS TO INCREASE YOUR SOCIAL MEDIA TRAFFIC AND CONVERSIONS lze stručně shrnout do: klíčová slova, hashtagy, obrázky a fotky, krátké příspěvky, dobrý blog, sociální web a nové užívání fungujícího obsahu.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Šifrovat se může, ale ne od narození. Tedy, od výrobce. Google couvá z automatického šifrování zařízení s Lolipopem. Viz Google quietly backs away from encrypting new Lollipop devices by default, kde se dočtete o tom, že Google loni cosi sliboval, ale skutečnost je jiná. Důvodem je výkon, mít vše komplet šifrované nedopadá dobře.

The truth about Amazon fraud se týká nejenom zázračných pilulek na hubnutí, ale také bývalého zaměstnance Amazonu, který na interních informacích vydělává miliony. (Původní text byl mezitím zřejmě smazán, výtah se dá najít například zde.)

Dropbox syncs all your files on the same partition! berte s velkou rezervou.Na počátku tam šlo o to, že Dropbox si sáhl na soubor, který byl mimo složky nastavené pro synchronizaci azároveň v tu samou chvíli měl síťovou aktivitu“. To první ano, to druhé bez ukázání toho, že by se ta aktivita týkala tohoto souboru. Takže „Dropbox synchronizuje všechny soubory na tomtéž oddíle!“ je pouze linkbaiting a clickbaiting. Rozuzlení přišlo brzy: V Dropbox Is Probably Not Stealing Your Files zjistíte, že sice dotyční Dropboxu stále vůbec nevěří a chtěli by pokud možno reverzní inženýring celého Googlu, ale zjistili, že to, co bylo výše vydáváno za zásadní narušení bezpečnosti, neexistuje. 

Dvoudílné čtení v Bootkit Disk Forensics je pro trochu pokročilejší. Ale o to více to může  být zajímavé.

FREAK Attack: A Dangerous Security Flaw Caused by US Government Policy upozorňuje na nebezpečnou zranitelnost, kterou má na svědomí snaha americké vlády nedat přístup k silnému šifrování. FREAK attack spočívá ve vynucení slabší verze šifrování, kde klíče je možné prolomit v řádu hodin. FREAK je mimochodem zkratka (Factoring RSA Export Keys).

Samozřejmě, pokud po vás Twitter prostě za každou cenu chce telefonní číslo, tak to pro disidenty může být skutečně zlé. Viz Twitter's new bid to end online abuse could endanger dissidents – analysis

Hotelový řetězec Mandarin Oriental potvrdil hack. Bohužel útočníci získali i data platebních karet. Viz Luxury hotel chain confirms hack attack, kde se dočtete například i to, že POS systémy v některých z 45 hotelů (v USA i v Evropě) byly nakaženy softwarem pro sběr dat. A také trochu zábavnou poznámku, že to „nedetekoval antivirový systém“. Brian Krebs k tomu má Credit Card Breach at Mandarin Oriental.

Pinterest zveřejnil Transparency report, tedy zprávu o tom, kdo nejvíce žádá (vládní/státní žádosti) o informace o uživatelích. Nejvíce, 95 % (39 žádostí týkajících se 54 účtů) je z USA. Zbylé dvě žádosti z Kanady a Austrálie. Pinterest má co dohánět, Twitter měl 2871 žádostí. Viz Our 2014 Transparency Report.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

ISIS hrozí jednomu ze zakladatelů Twitteru smrtí za mazání účtů. Tedy samozřejmě s klasickým otazníkem, co je skutečně ISIS a kdo za tím stojí. Viz Twitter co-founder Jack Dorsey receives death threats from ISIS for deleting accounts

Být starý/stará a chtít se seznamovat vás přijde pěkně draho. Tedy alespoň na službě Tinder, která spustila placenou verzi. Mladčí třiceti platí 9,99 USD měsíčně, Nad třicet už 19,99 USD měsíčně. Viz Tinder launches premium service that costs twice as much for people over 30, kde se navíc dozvíte, že se cena může měnit podle „algoritmu“.

Váš příspěvek obsahuje vulgarismy nebo ... nebo posuzovatel neumí ani slovo česky?

Váš příspěvek obsahuje vulgarismy nebo … nebo posuzovatel neumí ani slovo česky?

WhatsApp se dušuje, že uživatele nebanuje natrvalo, prý jenom zakazuje cizí klienty. Jinak řečeno, WhatsApp jde restriktivní cestou Facebooku (nakonec ten ho vlastní). Možná si ještě matně vzpomenete – bývávaly doby, kdy existovaly aplikace pro Facebook od někoho jiného, než právě od Facebooku. Viz WhatsApp Says It’s Not “Permanently” Banning Users From Its Service, Just Blocking Third-Party Clients

To "tam náš dotaz ale asi ignorovali" je hodně zábavné.

To „tam náš dotaz ale asi ignorovali“ je hodně zábavné.

ČSA se už měsíce marně snaží zablokovat falešný facebookový profil je hodně zábavné čtení. ČSA se měsíce „přes evropskou centrálu“ pokouší zrušit falešnou facebookovou stránku s tisícovkou fanoušků? No, možná by ji konečně měli nahlásit a ne to zkoušet někudy oklikou. Ale třeba je to jen takové mediální pošťuchování a někdo chce být prostě zajímavý.

Ve Why Snapchat Should be the Inseparable Addition to Social Media Strategies řeší, že Snapchat by měl být neoddělitelnou součástí sociálně-mediálních strategií. V Česku to sice tak vážné nebude, ale je potřeba k tomu dodat slovo zatím.

Užitečný a zajímavý experiment – co se stane, když značkačlověk na sociálních sítích používá tentýž obsah? Viz #TBT: A BRAND AND PERSON OFFER THE SAME POST WITH VERY DIFFERENT RESULTS.

Feeling fat“ (cítím se tlustě, pokud chcete, ale daleko spíše prostě „cítím se přežraně“) je smajlík (emoticon) na Facebooku. A strhla se okolo něj bouřlivá diskuze. Proč? No protože je přece nekorektní a dá se využívat ke všemu možnému zlému. A tak je tu kampaň, aby Facebook tenhle smajlík odstranil. Viz Facebook’s ‘feeling fat’ emoticon is fueling a fight over digital body shaming

MOBILNÍ APLIKACE

Debunking The Android Handicap se dívá na dva mýty okolo Androidu. Jedním je fragmentace a druhým to, že uživatelé iOSu jsou aktivnější, než uživatelé Androidu. A nabízí docela jiné úhly pohledu.

Meerkat, live video streamovací služba, odstartovala raketově, aby vzápětí narazila do zdi. Twitter komplet zablokoval možnost tweetovat z aplikace. Nejspíš nerozdýchal to, že si Meerkat z tweetů udělal příspěvky v chatu. Viz Twitter is blocking Meerkat’s auto-tweet feature, stunting the app’s recent rapid growth

Jak sdílet screenshot textu z mobilu na Twitter? No třeba s aplikací OneShot (prozatím pouze pro iOS). Viz Twitter Vets Launch OneShot, An App For Highlighting And Tweeting Screenshots Of Text

STARTUPY A EKONOMIKA

Kdybyste si třeba mysleli, že takové to budování vztahu mezi dodavateli a státní správou je česká specialita, tak se mýlíte. Viz Body-camera maker has financial ties to police chiefs

(Ne)krmte troly?! Na Google+ se to za poslední měsíce hodně změnilo.

(Ne)krmte troly?! Na Google+ se to za poslední měsíce hodně změnilo.

Věřím, že motivace našich investorů je vznešená říká Matúš Kostolný v rozhovoru v Respektu. A řeč je o slovenském Denníku N. Zatímco my v Čechách plodíme internetová pseudomédia založená hlavně na vymezení (a posedlosti a nenávisti) „proti Babišovi“ a myslíme si, že to bude stačit, tady zkoušejí začít vydávat opravdové noviny.

Working 90 Hours a Week… and Loving It nosí v Silicon Valley na tričku programátoři. Jenže, podle Johna Pencavela ze Stanfordu produktivita dramaticky klesá čím déle/více pracujete (PDF). Takže ti, co přidali 14 pracovních hodin, nic víc nezískali. Místo více práce by se měli věnovat soustředění a méně řešit výstupy a obavy.

EA is shutting down the studio that created The Sims je takové trochu zvláštní. Jedna z nejúspěšnějších (nebo možná nejpopulárnějších) her vznikla před 12 lety a možná si ještě vzpomenete na původní název – Maxis. Nepřinesli pouze The Sims, ale také Spore a samozřejmě SimCity.

Yahoo před měsícem náhle propustilo několik set lidí. Viz Yahoo employees thought they were safe from Marissa Mayer's layoffs after last month. They were wrong.

INFOGRAFIKA

Tohle prostě musíte vědět. Jak velký je průměrný penis. Vědecká studie ve vší vážnosti. Na Mashable navíc baví tím, že to srovnávají s velikostmi předmětů okolo nás. Třeba s tyčinkou Snickers. Viz How big is the average penis? Let's compare with household objects.

Jak dříve vypadaly populární weby. Infografika nic extra, ale podívat se stojí za to: INFOGRAPHIC: What Popular Websites Used to Look Like

8 Design Trends for Website Design in 2015 je pár dobrých tipů k webdesignu. A v infografické podobě.

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).