Hlavní navigace

Drtivé vítězství Apple: Samsung úmyslně kopíroval iPhony a zaplatí za to miliardu

25. 8. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Je to rozhodnutí, které změní odvětví, shodují se komentátoři. Samsung podle něj porušoval patenty úmyslně. Apple tak dostal do ruky silnou zbraň, se kterou může vyrazit do boje s Androidem.

Necelé tři dny stačily porotě amerického soudu v americkém San Jose, aby vydala rozhodnutí v nejsledovanějším patentovém sporu mezi Applem a Samsungem. Vítězství Applu je drtivé – porotci neuznali ani jeden z požadavků Samsungu, naopak odsoudila jihokorejskou firmu za úmyslné porušení patentů Apple k zaplacení škody nejméně 1,049 miliardy dolarů (v přepočtu přes 20 miliard korun). Apple Samsungu nezaplatí nic.

Porota nenašla žádné patenty, kterými by Apple porušil práva Samsungu. Samsung naopak porušil jeden patent ve vlastnictví Apple, konkrétně ‚381 bounce back‘ – tedy patent týkající se rolování – na všech svých zařízeních. Další patent (915), týkající se ovládání dotykem jedním či dvěma prsty („one finger scroll, two to pinch and zoom“) neporušil pouze ve třech svých zařízeních (Ace, Intercept a Replenish). Třetí patent (163, „tap to zoom“)  neporušil pouze na Captivate, Indulge, Intercept, Nexus 4G, Transform a Vibrant.

Verdikt poroty znamená, že Samsung je vinen. Jasné zatím není, jaký za to dostane trest. O tom soud rozhodne až na slyšení 20. září a ve hře je například i zákaz prodeje smartphonů, které patenty Apple porušují. Obě firmy teď mají několik týdnů na to, aby zpracovaly svou strategii. Apple má své návrhy přednést do 27. srpna a Samsung pak dostane čas na to, aby na ně reagoval.

Tim Cook: Jde nám o hodnoty

Samsung na rozhodnutí reagoval prohlášením, že patentová bitva není u konce a vede se kromě USA také v dalších zemích. „Dnešní verdikt bychom neměli vnímat jako vítězství Apple, ale jako prohru amerických spotřebitelů. Povede ke snížení výběru, méně inovacím a potenciálně i ke zvýšení cen. Je nešťastné, že se dá patentové právo ohnout tak, aby dalo jedné firmě monopol na obdélníky s oblými rohy, nebo technologie, které Samsung a další společnosti každým dnem rozvíjejí.“

Šéf Apple Tim Cook naopak ve zprávě, kterou rozeslal zaměstnancům Apple, verdikt samozřejmě přivítal. „Tento soud pro nás vždycky byl o něčem mnohem důležitějším než jsou patenty a peníze. Jde nám o hodnoty. Ceníme si originality a inovativnosti a zasvětili jsme své životy tomu, abychom vyrobili ty nejlepší produkty na světě. A děláme to pro své zákazníky, ne proto, aby nás mohli konkurenti kopírovat. Dlužíme porotě svůj vděk za to, že věnovala čas, aby si vyslechla náš příběh. Byli jsme nadšení z toho, že konečně máme příležitost jej povědět. Hora důkazů, které jsme při řízení předložili, dokázala, že nás Samsung kopíroval víc, než jsme tušili.“

Firma Apple původně vyčíslila škodu na 2,525 miliardy dolarů. Samsung naopak po Apple požadoval 14,40 USD za každé prodané zařízení, na základě toho, že iPhone i iPad mají porušovat patenty Samsungu – Apple měl například okopírovat technologii pro 3G připojení. Porota to ale neuznala.

Microsoft se raduje

Je to rozhodnutí, které změní celé odvětví, popisuje verdikt většina komentátorů. Jádrem sporu totiž není jen fyzická podoba smartphonů a tabletů, ale také funkce jejich operačního systému Android od Google. Apple takto získal pádné argumenty ve sporech s dalšími výrobci – například HTC nebo Motorola – a jejich prostřednictvím tak útočí i na pozice Google.

Také proto se teď radují zaměstnanci Microsoftu. „Windows Phone is looking gooooood right now,“ nechal se na Twitteru slyšet šéf marketingu Windows Phone Bill Cox.

Co bude dál? Je velmi pravděpodobné, že se Samsung i Apple odvolají. Je také velmi pravděpodobné, že Apple bude pokračovat vlnou dalších patentových sporů, které zasáhnou společnosti, se kterými se ještě Apple nesoudí. Výsledek tohoto sporu ovlivní i stávající spory, včetně například velmi aktuálního sporu Apple vs. HTC. 

Detailní pohled na jednotlivé patenty

U.S. Patent No. 7,469,381 se týká „list scrolling and document translation, scaling, and rotation on a touch-screen display“  je poměrně zásadní patent, který Apple již dříve použilo vůči společnosti Nokia (spor byl mimochodem urovnán v červnu) a je též součástí sporu Apple vs. HTC. Středem patentu je hlavě „poskakování“ při rolování – přesněji zpravidla v okamžiku dosažení konce (proto je také označován jako „bounce back“. Zajímavé na tomto patentu je mimo jiné i to, že „originální“ Android toto technické provedení nepoužívá. Samsung ve svých telefonech toto chování rozhraní doplnil. Máte-li zájem o delší analýzu v angličtině, můžete pokračovat v Apple's favorite make-Android-awkward patent (with videos)

U.S. Patent No. 7,844,915 se týká rovně rolování v uživatelském rozhraní byť v jiných případech než u předchozího patentu – jde o rozlišení toho, zda „rolujete“ jedním či dvěma prsty. Určitým způsobem může být tento patent jedním z těch více nepříjemných – rolování jedním či dvěma prsty je běžně používané na (nejenom) mobilních telefonech.

Třetí ze softwarových patentů se týká dvojkliku pro zoomování, U.S. Patent No. 7,864,163, může také znamenat podstatně znepříjemnění užívání mobilních telefonů – dvojklik pro zoom se vyskytoval v prohlížeči v Androidu už prakticky od samého počátku. A jenom těžko si lze představit, že by se  bylo možné bez něčeho takového obejít.

Rozhodnutí soudu se ale netýkalo pouze softwarových patentů (což je právě trojice pod označením 915, 163 a 381), ale také designu. Zde šlo o D'677 patent (týká se přední strany iPhone), kde Samsung porušil práva Apple na všech telefonech s výjimkou Ace. D'087 patent týkající se také iPhone (home tlačítko, zaoblené rohy, atd) porušil Samsung na všech telefonech s výjimkou S4G a Vibrantu. Samsung navíc porušil práva Apple i v patentu D'305, který se týká designu ikonek v operačním systému.

BRAND24

Co se Apple nepodařilo prokázat, je že by Samsung porušil patent D'889 – ten se týká designu tabletu. Žádný z Galaxy Tab modelů tak neporušuje záměrně patent Apple. V tomto případě jde o jednu z velmi diskutovaných věcí, protože Apple určitým způsobem argumentovalo, že cokoliv, co „vypadá jako iPad“, porušuje patent.

Pokud chcete vědět jak vypadá dokument poroty, Cult of Mac nabízí pár desítek stránek v Apple-Samsung Trial: Check Out The Insane Jury Instruction Form

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).