Hlavní navigace

Druhý den Google I/O 2012: Chrome, Drive a Docs s novinkami

2. 7. 2012
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Druhý den konference Google I/O 2012 byl na novinky chudší. Přinesl Google Chrome a Google Drive pro mobilní zařízení Applu, podporu editace dokumentů v Google Docs i offline režimu a pár dalších drobností.

Druhý den vývojářská konference Google I/O tradičně bývá tím slabším. Pokud jde o novinky, tak nejsilnější munici ze svého muničního skladu Google vystřílel v první den akce, kdy představil výkonnostně optimalizovaný systém Android 4.1, elektronického asistenta Google Now, levný a přesto výkonný tablet Nexus 7, poněkud předražené streamovací zařízení Nexus Q a záplavu dalších novinek, kterým jsme se věnovali v pátečním článku.

Mimořádné sobotní vydání s přehledem dalších novinek z  Google I/O 2012 jsme zavrhli, protože druhý den letošního ročníku konference, která je navzdory svému obsahu stále prezentovaná jako vývojářská, byl jen slabým odvarem toho prvního. Google prakticky ničím nepřekvapil. Rozhodně ne mile. Většina novinek byla, leč mnohdy neoficiálně, prozrazena a avizována i několik měsíců dopředu.

Google Chrome 20: po novinkách ani vidu, ani slechu

Na týden, kdy se konala konference Google I/O, shodou okolností připadlo uvolnění ostré verze prohlížeče Google Chrome 20 pro osobní počítače. Jubilejní verze však z uživatelského pohledu nepřinesla absolutně nic nového. Seznam změn zmiňuje 27 bezpečnostních záplat. Problémy opravované třinácti z nich jsou hodnoceny jako vysoce nebezpečné.

Odměny za nalezené bezpečnostních chyby tentokrát Google přijdou 11 500 dolarů. Google uvádí stovku dalších opravených chyb. Za zmínku stojí třeba ošetření problémů s kompatibilitou s grafikou Intel HD 4000 při hardwarové akceleraci, kde mohlo docházet až pádu systému (pod MS Windows k nechvalně proslulé modré obrazovce smrti alias BSOD).

Nové funkce v nové major verzi ovšem nejsou. Dharani Govindan, technický programový manažer z Googlu, k tomu říká: „Víme, že jste zřejmě unaveni z poslouchání o novém Google Chrome každých šest týdnů. No, dobrá zpráva je, že se nemusíte starat o aktualizace. My se o to postaráme s automatickou aktualizací. Prosím užijte si stovky oprav, které jsme nadávkovali do tohoto vydání.“ Návod k užívání oprav už neposkytl…

Google Chrome 20: jubilejní major verze nové funkce nepřináší. Uživatelé si mají užívat oprav.

Ono nejde ani tak o časté uvolňování nových verzí, které je spíše plusem z pohledu koncového uživatele. Kritiky spíš rozčiluje, že Google chrlí major verze, aniž by pro tento statut jednotlivá vydání prohlížeče měla opodstatnění. Třeba tentokrát klidně mohl vyjít Google Chrome 19.1.

Google si však usmyslel, že bude ignorovat zaběhlé tradice a s trochou nadsázky kvůli každému zásahu do zdrojového kódu vydá novou major verzi. Už na počátku vývoje vzkázal odborné veřejnosti, že číslo verzí jeho prohlížeče nemá brát nijak extra vážně. Pravdou je, že řadový koncový uživatel číslo verze skutečně příliš neřeší, když se mu prohlížeč potichu zaktualizuje sám (ale ne, že by neexistovali kritici této praxe).

Google Chrome má 310 milionů uživatelů

Když se tvůrci prohlížeče na Google I/O 2012 nemohli pochlubit záplavou novinek v jubilejní dvacáté generaci browseru Google Chrome, tak přispěchali alespoň se statistickými údaji, které novináři tradičně rádi. Google Chrome má nyní prý 310 milionů aktivních uživatelů. Loni Google hlásil 160 milionu aktivních uživatelů, takže se jen potvrzují statistiky,že Google Chrome neustále posiluje svou pozici na trhu. 

StatCounter vidí Google Chrome už druhý měsíc jako tržní jedničku těsně porážející donedávna neohroženě kralující Internet Explorer. Microsoft ale tuto statistiku napadá, protože ji prý zkreslují stránky, které si Google Chrome přednačítá, ale uživatel je vůbec nemusí navštívit. Na Google I/O 2012 zaznělo, že právě díky předběžnému načítání stránek uživatelské základně browseru Google Chrome celkově ušetřilo už 13 let života.

Google dále tvrdí, že uživatelé jeho prohlížeče při surfování po webu přenesou 1 TB dat denně a v prohlížeči napíší 60 miliard slov. Ovšem jak k těmto číslům v Googlu došli, to zůstává otázkou a to poměrně závažnou. Že by Google Chrome posílal „domů“ více informací, než doposud Google přiznal a bylo odhaleno nezávislými pozorováními? Zeptali jsme se přes české zastoupení Googlu a čekáme na odpověď.

Google Chrome pro Android již není betaverzí

Google Chrome bere útokem mobilní zařízení, což je vcelku logické. Jejich popularita roste a při surfování po webu hrají stále větší roli. Existují i analýzy, že v nepříliš vzdálené budoucnosti si více webového obsahu zobrazíme v chytrých mobilech a tabletech než na osobních počítačích, protože je zkrátka budeme mít neustále při ruce.

Ještě se krátce vraťme k prvnímu dni konference, kdy se Google Chrome pro Android zbavil nálepky betaverze. Nový systém Android 4.1 (Jelly Beans) jej má integrovaný jako výchozí prohlížeč. Pro starší Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) je Google Chrome ke stažení přes Google Play. Předchozí verze systému, navzdory jejich obrovskému tržnímu podílu, Google podporovat nemíní.

Google Chrome si nainstaluje jen zlomek ze současných majitelů zařízení se systémem Android.

Škoda pro něj, protože šanci dostávají Mozilla Firefox, Opera Mini, Opera Mobile nebo Maxthon podporující i ranější verze systému Android. Nicméně navzdory existující kvalitní konkurenci stejně většina uživatelů preferuje nativní prohlížeč systému, takže zřejmě i proto necítí v Googlu potřebu svůj nový mobilní browser upravovat pro starší verze systému.

Mobilní Google Chrome také pro zařízení od Applu

Druhý den Google I/O přinesl oznámení, že Google Chrome je nyní dostupný pro chytrá mobilní zařízení Applu. Google si zkrátka nemůže dovolit bojkotovat konkurenční platformu, pokud chce být silným hráčem i na poli mobilních prohlížečů, přestože jeho Android je jednoznačně nejrozšířenějším systémem mezi nově prodávanými chytrými mobily (za první kvartál jeho podíl činí bezmála 60 procent).

Google oznámil, že Google Chrome podporuje iPhone a iPad s iOS ve verzi 4.3 nebo vyšší. Co iPod Touch? Nevidíme technické důvody, proč by neměl být podporován. Už se stalo zvykem, že se na tento chytrý přehrávač zapomíná při vyjmenovávání podporovaných zařízení, což je zřejmě i tento případ, protože podle záznamů v AppStore je podporován.

Google Chrome je již v nabídce AppStore. Podle hardwarových požadavků podporuje iPod Touch.

Mobilní Google Chrome (jak pro Android, tak pro iOS) slibuje vysoký výkon, kterým prohlížeč upoutal pozornost i při svém uvedení na scénu osobních počítačů. Uživatele dále láká na jednoduché ovládání s podporou otevírání neomezeného počtu stránek a samozřejmě jednoduché vyhledávání na webu přes Google.

Zapomenuto nebylo ani na anonymní režim, kterým Google rovněž ve svých počátcích poutal pozornost, přestože tutéž funkci podstatně dříve nabídl Apple ve svém Safari. Tehdy ale Apple ještě nebyl technologickým lídrem, na kterého je upřena pozornost všech odborných médií. Ale zpět k mobilnímu prohlížeči Googlu. I do jeho mobilních verzí byl integrován synchronizační mechanismus kompatibilní s Google Chrome pro osobní počítače.

Prohlížeč Googlu tak umí totéž, co konkurence již delší dobu: synchronizovat například uložené záložky nebo zapamatovaná hesla mezi osobními počítači i mobilními zařízeními. Dále je pak podporováno přenášení otevřených stránek mezi zařízeními, které již dobře znají například uživatelé prohlížečů Mozilla Firefox nebo Maxthon. Nabídne jej i šestá generace Safari (samozřejmě přes iCloud).

Google Chrome ovšem navíc přidává funkci pro přímé poslání stránky z osobního počítače do mobilního zařízení pro čtení třeba během cesty do práce veřejnou dopravou. Zde se jistě hodí, že obsah poslaný do mobilního zařízení lze číst i offline, takže vás nemusí trápit například (ne)pokrytí v pražském metru. A ještě jedna dobrá zpráva: nechybí česká lokalizace.

Google Docs umí editovat dokumenty i offline

Google před několika týdny slíbil, že vylepší offline verzi své webové kancelářské sady Google Docs, aby uměla bez připojení k internetu nejen prohlížet dokumenty, ale také je i editovat. Google to považuje za klíčovou funkci zejména pro uživatele zařízení se systémem Google Chrome OS, kteří jsou odkázáni na webové aplikace.

Google ale zklamal. Google Docs momentálně podporují offline editaci pouze textových dokumentů. Tabulkový editor, editor pro tvorbu prezentací a další součástí webové kancelářské sady Google Docs mají plnohodnotnou podporu práce v offline režimu získat až později. Google slibuje, že to bude brzy, ale konkrétnější nebyl. „Brzy“ v tomto případě mohou být dny, týdny i měsíce. Uvidíme.

Horší zprávou je, že offline chod služba Google Docs podporuje jen v prohlížeči Google Chrome a systému Google Chrome OS. Jelikož je řešení založeno na HTML 5, tak je záhadou, proč nejsou podporovány i další moderní prohlížeče. Minimálně Mozilla Firefox by měl z HTML 5 podporovat všechno potřebné, byť samozřejmě pod kapotu řešení, které Google zvolil, nevidíme.

Každopádně Google dodal další argumenty těm, kteří tvrdí, že si společnosti Microsoft a Google prohodily pozice a z browseru Google Chrome se stává „jediný správný prohlížeč“. Uvidíme ale jak to bude dál, protože je evidentní, že plnohodnotná offline verze Google Docs je zatím na počátku vývoje a na opravdu plnohodnotný offline běh celé sady Google Docs si zřejmě ještě nějaký ten pátek počkáme.

Jak to zatím funguje v praxi? Z Chrome Web Store je třeba instalovat aplikaci Google Drive (tu by ve Firefoxu jistě mohlo zastoupit rozšíření). Pokud během psaní dokumentu ztratíte přístup k Internetu, vůbec nic se neděje. Dál můžete pracovat v běžném rozhraní Google Docs, ovšem bez některých funkcí. Část z nich by přitom teoreticky mohla fungovat i offline. Těžko pochopit, proč offline nelze z pevného disku vložit do dokumentu obrázek, dokument přejmenovat nebo dokonce vytisknout!

Google Docs offline? Jedině v prohlížeči Google Chrome s aplikací Google Drive. Alespoň prozatím.

Při obnovení přístupu na Internet provede Google Docs přenos dat z paměti prohlížeče do úložiště Google Docs, resp. dnes Google Drive, aby se změny provedené offline promítly do dokumentu uloženého online. Proč mezi nimi nemůže být třeba zmíněné přejmenování dokumentu nebo vložení obrázku, je otázkou. Ale na podpoře offline chodu se bude dál pracovat, takže i toto se možná změní. 

V práci na rozepsaném dokumentu můžete pokračovat i pokud třeba vlak zajede do tunelu a ztratíte mobilní konektivitu.

Google Drive přidává podporu pro Chrome OS a zařízení Applu

Druhý den Google I/O přinesl i novinky týkající se služby Google Drive. Nečekejte ovšem nějaký pokus o re-launch reflektující zklamání mnohých uživatelů, když roky očekávanou službu Google letos na jaře spustil. Google je zřejmě se současnou podobou Google Drive spokojen, ale něco přece jen vylepšuje.

A tím něčím je podpora dalších zařízení. Google Drive dohání konkurenční SkyDrive a uvolňuje klientskou aplikaci pro mobilní zařízení Applu (iPhone, iPad, iPod Touch) se systémem iOS 5 nebo vyšším. Microsoft má zase naopak během léta uvést klientskou aplikaci pro SkyDrive podporující Android. Zdroje se však rozcházejí v tom, jestli to bude už nyní v červenci nebo až na sklonku léta v září. Přípravu aplikace však Microsoft potvrdil. 

Zpět však ke konkurenční službě Google Drive. Aplikace pro iOS dle očekávání umožňuje přistupovat k datům uloženým v cloudu a synchronizovat také data z mobilních zařízení Applu. Data z cloudu lze uložit pro offline dostupnost, otevírat v aplikacích nainstalovaných v zařízení a tak dále. Čili očekávaná funkcionalita.

Jedna killer-feature by se ale našla, a to je pochopení obrázků, které je poté zohledněno při vyhledávání. Na přednášce na Google I/O 2012 bylo demonstrováno, jak při zadání klíčového slova „pyramid“ (pyramida) aplikace Google Drive našla obrázek s nic neříkajícím názvem IMG_9824.jpg, na němž byla vyobrazena jedna z egyptských pyramid. Jak moc přesně a užitečně toto chápání obrázků resp. rozpoznávání objektů na obrázcích funguje, ovšem ukáže až uživatelská praxe.

Pro pořádek připomeňme, že z mobilních zařízení Google Drive nyní podporuje mobilní zařízení Applu (iPhone, iPad, iPod Touch) a zařízení se systémem Android. Konkurenční SkyDrive od Microsoftu ve smyslu dostupných aplikací podporuje již od spuštění nové verze letos na jaře mobilní zařízení Applu a logicky chytré mobily se systémem Windows Phone od Microsoftu.

Přestože Google má plná ústa podpory otevřených technologií, tak verzi klientské aplikace Google Drive pro Linux dosud nepředstavil. Když se nedávno vynořily náznaky, že na Google I/O 2012 bude oznámeno rozšíření podporovaných platforem, tak si mnozí uživatelé Linuxu dělali naděje. Marně. Google Drive však nyní podporuje systém Google Chrome OS, který má linuxové základy (což je sice hezké, ale uživatelům tradičních distribucí Linuxu k ničemu).

Google Drive nyní v zařízeních s Google Chrome OS doplňuje interní paměť nebo disk a funguje jako další úložná jednotka. Chová se tak podobně jako Comodo Cloud nebo OpenDrive např. pod MS Windows. Existuje rozšířený mýtus, že chromebooky, jak Google zařízením s jeho systémem říká, nemají vlastní paměť. Google jej přiživuje neúplnou hardwarovou specifikací na svém webu.

Nicméně třeba nový přenosný počítač a vůbec první stolní počítač s Chrome OS, které byly uvedeny letos na jaře do prodeje a jejich výrobcem je Samsung, mají SSD disk s kapacitou 16 GB. To však není mnoho, takže propojení s Google Drive, kde si lze zaplatit až za prostor o kapacitě 16 TB, se přece jen může hodit (samozřejmě se ale tak zvyšuje závislost na internetové konektivitě těchto zařízení).

Gmail má 425 milionů uživatelů a pár nových funkcí

Druhý den Google I/O americký internetový kolos využil k tomu, aby se pochlubil, že Gmail má 425 milionů uživatelů. Podle posledních dostupných čísel by tak měl překonávat Hotmail od Microsoftu a stát se největším světovým poskytovatelem e-mailových schránek zdarma. Má to ale jeden háček: svou definici aktivního uživatele Google neprozradil, takže můžeme porovnávat jablka s hruškami.

BRAND24

Nové funkce na Google I/O představeny nebyly. Google ale pokračuje v postupném vylepšování služby. Nedávno jsme na Lupě shrnuli, čím Gmail vylepšil od počátku roku. Od té doby přidal třeba podporu velštiny a španělštiny používané v latinskoamerických zemích, která se od tradiční španělštiny v mnohém liší. Přibyla také možnost vložit si na pozadí webového rozhraní vlastní tapetu. 

Gmail získat „nesmírně důležitou funkci“, na pozadí si nyní uživatelé mohou vložit vlastní tapetu.

Vyšla také nová aplikace pro iOS s plnou podporou notifikačního centra systému a možností odesílat e-maily z alternativní adresy. Největší novinkou posledních dnů je vedle nové ochrany před státem iniciovaným pokusem o nabourání do schránky je ale oficiální vstup Gmailu na německý trh. Google definitivně přestává v Německu používat značku Google Mail, ke které se musel uchýlit kvůli tahanicím o značku Gmail. 

Google Mail v Německu skončil. Dorazil Gmail.

Co z uvedeného vás nejvíce zaujalo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).