Hlavní navigace

Držitelem domény mdcr.cz není Ministerstvo dopravy

27. 7. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Centrální registr vozidel je pro úředníky na adrese crv.mdcr.cz. Držitelem domény mdcr.cz a dalších domén, na kterých je obsah zřízený ministerstvem, ale není přímo Ministerstvo dopravy, nýbrž soukromá osoba. Z databáze správce národní domény .cz, sdružení CZ.NIC, jsem tuto skutečnost zjistil ve středu. Na doméně je provozován web ministerstva a na subdoméně zmíněný registr.

Centrální registr vozidel je pro úředníky na adrese crv.mdcr.cz. Držitelem domény mdcr.cz a dalších domén, na kterých je obsah zřízený ministerstvem, ale není přímo Ministerstvo dopravy, nýbrž soukromá osoba. Z databáze správce národní domény .cz, sdružení CZ.NIC, jsem tuto skutečnost zjistil ve středu. Na doméně je provozován web ministerstva a na subdoméně zmíněný registr.

Zaslal jsem tedy několik dotazů k vlastnictví domény tiskovému oddělení ministerstva, ale dotazy zatím čekají na zpracování (což jsem si během čtvrtka telefonicky ověřil). Tento podivný stav je pouze u jednoho ze čtrnácti českých ministerstev, jak ukazuje následující přehled držitelů domén, který je aktuální k pátku časně ráno. Ostatní ministerstva sice u podrobných kontaktů např. nemají vyplněna IČ a mají v názvech překlepy, ale z údajů v kolonce organizace všech těchto dalších třinácti ministerstev je patrné, že držitelem je přímo příslušné ministerstvo:

doména     expirace    držitel                                               DNSSEC

mdcr.cz    20.10.2013  Vladimir Velas                                        ne

mzv.cz     21.10.2013  Ministerstvo zahranicnich veci CR                     ne

mze.cz     12.10.2012  Ministerstvo zemedelstvi CR                           ne

mzcr.cz    12.10.2012  Ministerstvo zdravotnictví ČR                         ne

mvcr.cz    13.10.2013  Ministerstvo vnitra Ceske republiky                   ne

mpsv.cz    27.10.2012  Ministerstvo prace a socialnich veci                  ne

mpo.cz     29.10.2014  Ministry of Industry and Trade                        ne

justice.cz 21.10.2014  Ministerstvo spravedlnosti                            ne

env.cz     28.10.2012  Ministerstvo životního prostředí                      ne

army.cz    21.10.2015  Ministerstvo obrany ČR                                ne

msmt.cz    29.10.2012  Ministerstvo skolstvi, mladeze a telovychovy CR       ANO

mmr.cz     20.10.2012  Ministry for Regional Development of Czech Republic   ANO

mkcr.cz    11.10.2012  Ministry of Culture                                   ANO

mfcr.cz    10.10.2015  Ministry of Finance of Czech Republic                 ANO 

Do přehledu je doplněno i datum expirace domén, jelikož praktiky ministerstev se značně liší, některá si domény raději prodlužují o několik let. Čtyři ministerstva pak nadstandardně používají technologii DNSSEC; použití ukazuje na snahu zvýšit bezpečnost provozu webů.

U domény Ministerstva dopravy je jako držitel uvedena fyzická osoba, která má jako adresu uvedenou adresu ministerstva. Patrně nejde o spekulativní akt, spíš celá věc vypadá jako nevědomost dotčené osoby o tom, jak mají být zaregistrovány domény.

Otázku vyvolávají aspekty bezpečnosti, kterou by se jistě měl někdo na ministerstvu zabývat a takový vadný stav a potenciální bezpečnostní riziko odhalit a odstranit. Na uvedenou osobu jsou vedené i další domény využívané tímto ministerstvem: ibesip.cz a opdoprava.cz. Rozhodně by pro tuto osobu nebylo těžké převést předmětné domény na někoho dalšího, stačil by k tomu doklad totožnosti, nebylo by třeba žádných dalších listin a výpisů.

Tipy C

Další doména, mdcr-vyzkum.cz, kde se též vyskytuje obsah související s ministerstvem, opět nemá jako držitele uvedené ministerstvo, ale je jím jakýsi živnostník. Doména novapravidla.cz, která před lety nesla původní obsah ministerstva (dle uváděného copyrightu — dostupné v archivu), nebyla letos prodloužena a byla odchycena registrátorem Subreg.cz a prodána za 1599 korun (transakci lze dohledat). Předchozím držitelem byla opět fyzická osoba, která je zapsána jako držitel mdcr.cz, což ukazuje např. záznam z Google cache.

Situace s doménami na Ministerstvu dopravy by se dala přirovnat k této: ministerská limuzína má vystavené technické průkazy na řidiče a v katastru je jako majitel budovy ministerstva zapsán vrátný. Ministr jezdí a úředníci úřadují. Vrátný a řidič by však klidně mohli auto a budovu prodat. Kdyby majetek chtělo prodat ministerstvo, narazilo by na problém. Kromě problému s nestandardně uvedeným držitelem domén mělo Ministerstvo dopravy v červenci problém i s nastavením sekundárního DNS serveru u domény mdcr.cz, pokud můžeme věřit několika lidem, kteří tento problém celkem podrobně rozebírali v diskuzi (nutno raději přečíst celé vlákno).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).