Hlavní navigace

DSL.cz: Rozjezd EDGE je oproti CDMA pomalejší

7. 12. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V listopadu se v rámci měření rychlostí internetu na serveru DSL.cz objevila první měření rychlosti služby T-Mobile EDGE. Počty měření rychlostí však zatím ukazují, že výrazně dominantní postavení Českého Telecomu společně s dceřinou společností Eurotel není v oblasti připojení k internetu pro fyzické osoby v ČR zatím nijak vážně ohroženo.

Nejprve se podíváme na výsledky měření skutečně dosahovaných rychlostí ADSL.

Průměrné rychlosti ADSL s agregací 1:50
listopad 2004

256/64 512/128 1024/256
Contactel N/A 373 778
Czech On Line (Volný) N/A 291 468
České Radiokomunikace 180 319 781
Český Bezdrát N/A N/A 768
Český Telecom (IOL) 142 334 653
GTS 143 249 433
IPEX N/A 295 692
Nextra 190 407 524
SkyNet N/A N/A 544
Tiscali N/A 310 N/A
Průměr všech měření 146 333 592
% z objednané rychlosti 57 % 65 % 58 %

Pokud proběhlo méně než 50 měření u dané služby a ISP, nejsou výsledky vzhledem k malému vzorku dat uváděny. 

Tabulka obsahuje pouze rychlosti ADSL v síti Českého Telecomu. Vzhledem k rychlému rozvoji DSL služeb na principu pronájmu místní smyčky (sítě Telenor Networks a Českých Radiokomunikací) se dá očekávat, že v nejbližší době budeme moci zveřejnit první výsledky i u těchto nově zaváděných služeb. Podle prvních měření se zdá, že u DSL služeb v sítích alternativních operátorů budou skutečně dosahované rychlosti vzhledem k „objednaným“ rychlostem vyšší než v síti Českého Telecomu, ale na potvrzení máme zatím příliš málo měření.

Počty měření také ukazují, že velmi slušný nárůst počtu ADSL klientů má stále Contactel. Přičteme-li k tomu dobré výsledky virtuálního operátora EMEA Telecom, který ADSL nakupuje od Contactelu, je podle mého názoru dnes Contactel v počtu instalovaných ADSL přípojek na druhém místě za Českým Telecomem. I když počty klientů virtuální operátor EMEA Telecom nezveřejňuje, velmi pravděpodobně jich má tolik, že by mu je mohlo mnoho skutečných poskytovatelů ADSL s vlastní sítí závidět.

Tabulka meziměsíčních změn rychlostí potvrzuje, že rychlosti ADSL jsou v poslední době stabilizované. Dochází pouze k mírnému celkovému poklesu, který je však na hranici statistické chyby.

Meziměsíční změny dosahovaných rychlostí ADSL
listopad 2004 / říjen 2004

256/64 512/128 1024/256
Contactel N/A – 3 % 0 %
Czech On Line (Volný) N/A –2 % 9 %
České Radiokomunikace N/A – 9 % 1 %
Český Bezdrát N/A N/A 4 %
Český Telecom (IOL) – 3 % 1 % – 2 %
GTS – 4 %  – 3 % – 4 %
IPEX N/A – 2 % N/A
Nextra 22 % – 5 % – 8 %
SkyNet N/A N/A N/A
Tiscali N/A – 7 % N/A
Průměr všech měření – 2 % – 1 % –1 %

Za zmínku ještě stojí stále dobře viditelný trend změn rychlostí u ADSL od Českého Telecomu v průběhu týdne. Důvodem je Fair Use Policy uplatňovaná pro službu Internet Expres, která snižuje dosahované rychlosti uživatelů podle přenesených dat v rámci sedmidenních cyklů. S narůstajícím počtem klientů by se dalo předpokládat, že efekty Fair Use Policy Českého Telecomu budou stále méně viditelné. Níže uvedený graf, který porovnává srpnové a listopadové rychlosti v jednotlivých dnech týdne, však dokazuje, že k výrazným změnám v kolísání rychlosti v průběhu týdne nedochází. Důvodem je patrně nezanedbatelné množství zákazníků, kteří se snaží své datové limity pro Fair Use Policy využívat co nejefektivněji.

1450

Ve srovnání s relativně zanedbatelnými změnami rychlostí u ADSL, viditelného zlepšení se dočkali zákazníci rychlého Internetu v síti CDMA od Eurotelu. Průměrná rychlost v listopadu dosáhla 257 kbit/s, což je oproti předcházejícímu měsíci zlepšení o 25 procent. Další příznivou informací pro zákazníky Eurotelu bylo zrušení překladu portů (PAT). Nyní zákazníci mohou používat virtuální privátní sítě (VPN) a zlepšily se také možnosti pro příjem streamovaných internetových mé­dií.

Maximální rychlosti služby Internet Expres od Eurotelu dosahují cca 1,5 Mbit/s. Jedná se však spíše o teoretickou hodnotu, což dokazuje následující tabulka četnosti dosahovaných rychlostí.

Četnost dosahovaných rychlostí služby Eurotel Data Express
listopad 2004

Rychlosti (kbit/s) Poměr počtu měření
nad 1024 0,2 %
768 – 1024 1,6 %
512 – 768 9,8 %
384 – 512 8,6 %
256 – 384 21,7 %
128 – 256 26,2 %
64 – 128 22,0 %
64 a méně 9,9 %

Podobně jako u služby Internet Expres lze také u služby Eurotel Data Expres identifikovat den v týdnu, kdy je síť zatěžována nejvíce a tím dochází k poklesu průměrných rychlostí. Vzhledem k tomu, že velkou část zákazníků tvoří domácí uživatelé, není žádné překvapení, že se jedná o neděli, kdy jsou dosahované rychlosti zhruba o osm procent nižší než ve dnech ostatních.

V oblasti kabelového připojení dojde k výraznějším změnám až v průběhu prosince. Důvodem je zvýšení rychlostí u služeb chello classic a chello plus u největšího poskytovatele kabelového internetu UPC od 1. prosince 2004. Tím dojde k dalšímu zvětšení rozdílu mezi rychlostmi dosahovanými u ADSL v síti Českého Telecomu a kabelovým Internetem.

Velká očekávání byla spojena se spuštěním služby T-Mobile EDGE. Podle informací mobilního operátora mají rychlosti služby směrem k uživateli dosahovat až 236,8 kbit/s. Nejvyšší rychlosti, které byly zatím naměřeny na serveru DSL.cz, dosahují jen 196 kbit/s. V průměru se rychlosti služby T-Mobile EDGE pohybují na úrovni 74 kbit/s. Jedná se stále o dobrou rychlost v porovnání s GPRS nebo i s obyčejným dial-up připojením, ale popisovat službu jako vysokorychlostní Internet může být spíše matoucí. Zatím jsme zaznamenali necelých 300 měření rychlosti služby, což zhruba odpovídá měsíčnímu počtu měření rychlostí nejméně rozšířených verzí ADSL v síti Českého Telecomu s rychlostmi 256/64 a 1024/256 s agregací 1:20. Dá se tak předpokládat, že ke konci listopadu, tj. za první měsíc provozu, počet uživatelů rychlého Internetu od T-Mobile nedosáhl ani tisícovky. Službu Eurotel Data Expres si za první měsíc pořídilo 7000 zákazníků. Skutečnost, že nástup EDGE není srovnatelný s dynamikou rozšiřování služby Eurotel Data Expres, dokazují i statistiky provozu sdružení NIX.

BRAND24

O službu T-Mobile EDGE patrně budou mít zájem hlavně zákazníci, kteří chtějí využívat výhod mobilního připojení. Zatím je velmi omezené pokrytí, které zahrnuje pouze šest velkých měst. Naopak u konkurenčního Eurotelu většina zákazníků využívá službu Eurotel Data Expres jako náhradu trvalého internetového připojení v domácnostech v lokalitách, které nejsou pokryty ADSL. Největší výhodou EDGE je podpora technologie přímo v mobilních telefonech. Zákazníci T-Mobile EDGE, kteří využívají rychlejší Internet mobilně, tak nejsou obtěžováni starostmi s přepravou a dobíjením více zařízení.

V oblasti mobilního připojení lze do budoucna očekávat velký konkurenční boj mezi mobilními operátory. Pro trvalé připojení domácností k rychlému Internetu zůstává a nejspíš i nějakou dobu nadále zůstane Český Telecom s dceřinou společností Eurotel jasně dominantním poskytovatelem.

Připojujete se přes CDMA?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se v současné době věnuje projektům provozovaným společností ASPA, a.s. (např. server www.DSL.cz, internetový obchod WiFi.ASPA.cz).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).