Hlavní navigace

DSL.cz: Rychlosti ADSL o prázdninách rostly

7. 9. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Slibný start služby Eurotel Data Expres potvrdil, že zájem o širokopásmový Internet je v České republice obrovský. Počet uživatelů rychlého Internetu velmi pravděpodobně poroste v podzimních měsících o více než 10 procent měsíčně. Vzhledem k dosavadnímu vývoji můžeme očekávat, že o nové klienty svedou poskytovatelé velký boj.
Budoucím zákazníkům pomáhají při výběru správného připojení a vhodného poskytovatele mimo jiné i výsledky měření rychlostí Internetu prováděné na serveru DSL.cz.

Následující tabulka přináší přehled skutečných rychlostí Internetu u nejčastěji používaných typů širokopásmového internetového připojení ADSL v rozdělení dle služeb a poskytovatelů v měsíci srpnu.

Průměrné rychlosti ADSL s agregací 1:50, srpen 2004

ISP 256/64 512/128 1024/256
Contactel N/A 382 729
Czech On Line (Volný) N/A 354 646
České radiokomunikace N/A 413 N/A
Český bezdrát N/A 380 575
Český Telecom (IOL) 179 322 674
GTS N/A 259 380
IPEX N/A 306 N/A
Nextra N/A 468 577
SkyNet N/A 307 611
Tiscali N/A 347 566
Průměr všech měření 179 344 599
Procent z objednané rychlosti 70 % 67 % 58 %

Pokud proběhlo méně než 50 měření u dané služby a ISP, nejsou výsledky vzhledem k malému vzorku dat udávány.

Velmi slibný start zaznamenalo ADSL s rychlostí 256/64 kbit/s s agregací 1:50, u kterého jsou výsledky měření uvedeny v tabulce poprvé. Zatímco verze podobné služby s agregací 1:20 je na trhu již 1,5 roku, podle našich odhadů za pouhé tři týdny počet klientů nové služby překročil počet uživatelů stávající služby s agregací 1:20. Hlavním důvodem je samozřejmě podstatně přijatelnější cenová úroveň. I když službu s rychlostí 256/64 kbit/s a agregací 1:50 nabízí poměrně dost poskytovatelů (např. České radiokomunikace, Český Bezdrát, GTS, Tiscali), největší úspěch evidentně zaznamenala varianta Českého Telecomu s komerčním názvem Internet Expres Start. Pozitivní je skutečnost, že rychlosti nové služby dosahují v porovnání s „objednanou“ rychlostí uvedenou v názvu služby velmi slušných hodnot. Důvod lze nejspíše hledat ve struktuře zákazníků, kde lze očekávat podstatně menší počet náročnějších uživatelů, kteří využívají Internet intenzivně nebo jej sdílí mezi více počítači.

Změny dosahovaných rychlostí ADSL v srpnu oproti červenci jsou v této tabulce.

Meziměsíční změny dosahovaných rychlostí ADSL, červenec/srpen 20­04

ISP 512/128 1024/256
Contactel 5 % N/A
Czech On Line (Volný) 6 % 2 %
České radiokomunikace 0 % N/A
Český bezdrát 5 % –17 %
Český Telecom (IOL) 8 % 14 %
GTS 5 % –19 %
IPEX –15 % N/A
Nextra –9 % 5 %
SkyNet –14 % 8 %
Tiscali 7 % 11 %
Průměr všech měření 4 % 5 %

Po červencovém vzestupu průměrných rychlostí u doposud nejpoužívanější služby s rychlostí 512/128 kbit/s o sedm procent jsme zaznamenali vzestup o další čtyři procenta. U služby s rychlostí 1024/256 kbit/s byl nárůst v obou měsících dokonce ještě vyšší. Zajímavé budou zářijové výsledky, které ukáží, zda se u ADSL přípojek projeví návraty uživatelů z prázdnin a dovolených.

Z hlediska vývoje rychlostí v průběhu měsíce je nejzajímavější pohled na služby poskytované Českým Telecomem a jeho dceřinou společností Eurotel.

1329
Rychlosti ADSL a Eurotel Data Expres

V pomyslném souboji v dosahovaných rychlostech se službě Eurotel Data Expres dařilo oproti doposud nejčastěji používaným ADSL od Českého Telecomu s rychlostí 512/128 kbit/s pouze týden. Na konci měsíce se průměrné rychlosti služby Eurotel Data Expres ustálily okolo úrovně 250 kbit/s, což odpovídá počátečním očekávání Eurotelu. I tato rychlost je pro zájemce o rychlý internet z oblastí mimo pokrytí ADSL zajímavá a ještě zajímavější je pro uživatele mobilního internetu. Podle našich zjištění však drtivá většina zákazníků nemá službu Eurotel Data Expres pro mobilní využití, a proto lze předpokládat, že další rozšiřování pokrytí ADSL povede k tomu, že mnozí zákazníci Eurotelu v budoucnu přejdou na služby ADSL.

U ADSL Českého Telecomu jsou v grafu opět názorně vidět týdenní cykly, kdy dochází vždy mezi pátkem a sobotou k uvolnění Fair Use Policy. Například ve čtvrtek 26. srpna dosahovali zákazníci Českého Telecomu průměrné rychlosti 281 kbit/s a následující den došlo ke zvýšení o čtvrtinu na 355 kbit/s.

Zajímavý pohled přináší sledování vývoje průměrných dosahovaných rychlostí v průběhu dne. V následujícím grafu vývoje rychlostí porovnáváme ADSL, kabelový internet a Eurotel Data Expres.

1330
Rychlosti ADSL, Eurotel Data Expres a kabelového Internetu v průběhu dne

BRAND24

V grafu jsou uvedeny výsledky všech měření bez ohledu na konkrétní typ služby. Zjednodušeně se dá říci, že nejvyšších rychlostí internetového připojení v Česku dosahují zákazníci mezi půlnocí a devátou hodinou ranní. Uživatelé služby Eurotel Data Expres se těší nejvyšším rychlostem mezi čtvrtou a sedmou hodinou ranní, kdy dosahují o polovinu vyšších rychlostí než průměr. Nárůst u ADSL a kabelového internetu po sedmé hodině je pravděpodobně způsoben aktivací linek s vyššími rychlostmi, které zpravidla používají firmy.

Jak ukazuje poslední graf, rychlosti kabelového internetu jsou v ČR stále ze všech dostupných druhů připojení nejvyšší. U nejčastěji využívaných služeb Chello a Karneval dosahují průměrné rychlosti 766, resp. 853 kb/s, což je zhruba dvojnásobek dosahovaných rychlostí ADSL. Pokud má tedy běžný zákazník možnost výběru, volí zatím nejčastěji kabelový internet před ADSL. Služba Eurotel Data Expres zůstane nějakou dobu jako nejlepší řešení pro oblasti bez pokrytí ADSL a WiFi sítěmi a pro uživatele, kteří chtějí používat rychlý mobilní internet.

Pokud ve vaší oblasti byly dostupné všechny typy připojení, který byste si vybrali?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se v současné době věnuje projektům provozovaným společností ASPA, a.s. (např. server www.DSL.cz, internetový obchod WiFi.ASPA.cz).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).