Hlavní navigace

dTest to dotáhl do konce a podal žalobu na O2. Kvůli datovým tarifům

12. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Mobilní data opět na scéně. Tentokrát bude soud řešit situaci, do které své zákazníky od pátku dostane nová služba O2.

Operátor vyřešil tahanice kolem automatického obnovování dat jednoduše. Prostě zrušil data po vyčerpání úplně. Takže už žádný zpomalený internet. Zadarmo už nic. Podle sdružení dTest není novinka úplně v pořádku. 

A to v takové míře, že dnes podal Obvodnímu soudu pro Prahu 4 žalobu. „Vyjednávání s O2 nevedlo k tomu, aby operátor změnil svůj postoj, a proto jsme na něj podali žalobu na zdržení se protiprávní činnosti vůči spotřebitelům,“ tvrdí tisková zpráva spotřebitelského sdružení

Nová pravidla operátora začnou platit za tři dny. A celá kauza měla zajímavou genezi. O2 se do celé akce snažilo zatáhnout i ČTÚ. Právníci O2 argumentovali tím, že „změna přímo vychází z povinnosti uložené Českým telekomunikačním úřadem.“ Proti tomu se ale úřad vedený Jaromírem Novákem hned ohradil. "ČTÚ v žádné výzvě nikdy nepožadoval úplné zablokování datových služeb po vyčerpání základního balíčku dat, ani jiným způsobem takovou povinnost nikdy neuložil,“ tvrdí mluvčí regulátora. 

BRAND24

dTest v žalobě navrhuje, aby soud označil změnu podmínek a ceníku operátora za protiprávní a zakázal mu ji na spotřebitelích uplatňovat. „Soud by tak vlastně vrátil ceník do stavu před 15. červencem. Celá situace by se bývala mohla vyřešit, kdyby operátor informoval své zákazníky o možnosti ukončit smlouvu a nechal odejít bez sankcí ty, kterým se změna nelíbí,“ tvrdí sdružení.

Ze sídla O2 na pražské Brumlovce zní ale jiný hlas – omezené čerpání dat totiž nepovažují za závazek operátora a ukončení služby za změnu smlouvy. Právě postup operátora a otázka, k čemu se operátor zavazuje a k čemu ne, bude předmětem soudního sporu. „To, že nemáme stejný pohled, však neznamená, že klameme spotřebitele. Návrh na nařízení předběžného opatření ani žalobu nám zatím soud nezaslal. Jsme připraveni náš výklad vysvětlit v rámci soudního řízení a poskytnout soudu v tomto směru maximální součinnost a všechny potřebné informace,“ dodává mluvčí O2 Lucie Pecháčková

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).