Hlavní navigace

Dvojnásobná posila pro broadband

2. 9. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Každý je tak trochu voyeur a rád se podívá oknem do cizího příbytku. Samozřejmě nikoliv z důvodu obscénních choutek, ale spíše pro pobavení, možná inspiraci. Člověka přece už od nepaměti zajímá, jak žije jeho soused(ka) a jestli spí v pyžamu či nikoliv. A na to sázejí nedávno odstartované dvě reality show – Big Brother a VyVolení. Jak to ale souvisí s Internetem?

Souvisí to významně. Obě soutěže mají své vlastní weby, na kterých může zájemce živě sledovat dění ve vilách. VyVolení zatím (v době psaní glosy) live přenos nemají, ale Big Brother už ano. A už nyní je naprosto zřejmé, že tato monstr akce může mít daleko větší vliv na rozvoj širokopásmového Internetu než nedávno ustanovené BroadBand Forum. Je to jednoduché. Kdo nemá rychlou linku, moc si neškrtne. Nebo například Digital Rights Management, tedy technologie, která teprve čeká na svůj rozmach (bohužel nebo bohudík), se může nyní dočkat většího zviditelnění.

Dovedete si představit lepší příležitost k vysvětlení uživatelům, proč potřebují rychlou linku, než je právě tato? Já moc ne. Už vidím ty reklamy společností nabízející vysokorychlostní připojení: „Chcete se stát vyvoleným? Chcete také šmírovat minutu po minutě v prvotřídní kvalitě? Objednejte si XY a dostanete plyšového Big Brothera jako dárek.”

Bude zajímavé sledovat, zda se některý poskytovatel připojení chopí příležitosti a také si přihřeje polívčičku. Já bych si skoro i vsadil na to, že to přijde brzy, a docela se na to těším.

BRAND24

A u toho to samozřejmě neskončí. Ti z vás, kteří mají sklony k exhibicionismu, přemění brzy své příbytky v malé improvizované „vily“, které vybaví levnými webovými kamerami, a budou vysílat svůj život do Internetu. Tento způsob sebeprezentace není samozřejmě nic nového, ale zmíněné reality show do toho mohou vnést úplně jiný rozměr. Nastaví laťku a určí míru (ne)vkusu tak, aby ji bylo možné překonávat ještě dlouho po skončení přenosů. A výsledkem bude opět vyšší poptávka po vysokorychlostním Internetu.

Co víc si můžeme pro Internet přát? Snad jen to, aby takových pořadů i soukromých reality show bylo co nejvíce, tedy aby byl důvod nafukovat dráty, zejména v poslední míli. A jednou se třeba dočkáme toho, že se některý z dalších dílů Big Brothera či jeho nástupce (Big Sister) bude vysílat už jen na Internetu. Bude to totiž mnohem levnější, interaktivnější a zábavnější.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá publikačními systémy, eshopy a dalšími užitečnými internetovými. Aplikacemi, e-commerce a marketingem na internetu. Pracuje jako CEO ve společnosti Neternity Group s.r.o.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).