Hlavní navigace

e-Learning vás naučí třeba anglicky a zdarma

8. 7. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 74287
e-Learning přichází stále více do módy a vsází na něj například i Seznam. A období hospodářské krize e-Learningu přeje – lidé bez práce mají šanci si rozšířit kvalifikaci, trénovat mozek a naučit se něco nového. Kde a jak?

E-Learningové kurzy se těší stále větší oblibě jak u tutorů, tak také u vzdělávaných. Pro poskytovatele vzdělání je jedním z velkých pozitiv cena. Je nutné investovat především do úvodní vybavenosti kurzu a tvorby materiálů. Pak může být vše řešeno zcela automaticky, případně za pomoci tutora, který ale nepředstavuje žádné dramatické zvýšení ceny vzdělávacích produktů. Pro konzumenta (tedy studenta) je zřejmou výhodnou možnost vlastního rozvržení práce, větší prostor pro procvičování či interaktivní metody výuky, které ji mohou činit zajímavější.

Na druhé straně jsou zde pochopitelně také nevýhody, jako absence fyzického kontaktu, často horší motivace a tak podobně. Hovoří se o zhoršení prospěchu až o jeden stupeň na universitní škále A-F. Přesto právě v době hospodářské krize a propouštění mají e-Learningové kurzy slibné vyhlídky, především pro svoji dostupnost z místa bydliště (má-li daná osoba připojení na Internet), ale také z důvodu obvykle velmi přijatelné, někdy dokonce nulové ceny.

A je to koneckonců právě vzdělání, které zvyšuje šance na trhu práce. Takže, co, jak a kde vybrat?

Problém kvality

Jedním z velkých problémů (a bude hůř), pokud hovoříme o e-Learningu, je kvalita kurzů a jejich garance. Existuje celá řada velice kvalitních vzdělávacích projektů, nesmírně dobrých kurzů, ale také nemálo těch, které stojí za nic.

E-Learningový kurz si může vytvořit každý, kdo jen trochu ovládá práci na počítači; není toho potřeba o mnoho více než práce s textovým editorem, případě nástrojem na tvorbu prezentací. Jak tak učinit, jsme již psali v článku Vyrobte si e-Learningový kurz.

e-learning

Vytvořit dobrý e-Learningový kurz není vůbec jednoduché. Určité části ale mít musí vždy.

A to nemluvíme ani o kurzech korespondenčních, při kterých autoři nabízejí za poplatek sady emailů s výukovými materiály. Zde již opravdu stačí jen umět zasílat emaily. To neznamená, že by takové kurzy musely být nutně špatné, avšak zde se vyplatí dvojnásobná opatrnost.

Volit kurz je tedy jistě dobré po zralé úvaze nejen o konkrétním kurzu, ale také o návratnosti investice do něj. Korektní vzdělávací kurzy nabízejí obvykle ukázky vybraných lekcí zdarma, aby si mohl případný edukant učinit obrázek o tom, zdali mu právě ten konkrétní kurz vyhovuje či nikoli. Ze zkušeností svých subjektivních průzkumů bych zvláště vysokou opatrnost věnoval vysoce populárním oblastem jako je například psychologie a zvláště těm, kde nelze stanovit exaktně kvalitu a smysl vzdělávání. Příkladem ze druhé skupiny oblastí mohou být kurzy tvůrčího psaní. Nikdo nedokáže stanovit objektivní parametry na dobrý román. Nikdo neumí říci, že když zachováte těchto deset pravidel získáte geniální glosu či trefný fejeton.

Výuka na lidé.cz

Průkopníkem v oblasti masového a zdarma dostupného e-Learningového vzdělávání u nás je zřejmě Seznam.cz a jeho projekt Výuka na lidé.cz. Záměrně jsme opomenuli studentské e-Learningové kurzy například na MUNI, které jsou přeci jen vyhrazeny studentům, i když už mají slušnou tradici. Seznam postupně rozšiřuje nabídku kurzů, které jsou zdarma dostupné. V současné době jsou to jednak jazykové kurzy (angličtina, španělština, němčina, francouzština, italština a placená ruština), kurzy práce ve Word, Excel, PowerPoint, Asses a Outlook (ve verzích 2007, 2003, 2000,… ), základy práce s Windows Vista, 2000 či XP, práci s Front Page či Visio, základy práce s Internet, přípravu na ECDL 4.0 nebo kurzy účetnictví a úpravy digitálních fotografií. A nabídka se neustále rozšiřuje.

Výuka Lidé

Angličtina pro začátečníky na Výuka.Lidé.cz

K využívání služeb není potřeba žádná registrace a na stránkách se nevyskytuje žádné reklama (nebo jsem na ni zatím nenarazil). Je tedy na místě otázka proč Seznam investuje do kvalitního vzdělávacího portálu. Důvodů může být hned několik – předně je to reklama na server lidé.cz, která může přinést nové návštěvníky. Na Seznam tak zavítají i lidé, kteří by za normálních okolností preferovali například vyhledávání Google a sociální síť Facebook. Pak zde může být důvod postupného zpoplatnění služeb navíc – je zřejmé, že již dnes se platí ruština. Možná časem přibudou další placené programy, bonusový materiál, tutory, případně si zaplatí za certifikát o absolvování. Také je možné, že se prostor pro reklamu teprve hledá.

I samotné umístění kurzů od LangMaster, Gopas či Cígler je pro tyto firmy docela zajímavá reklama a zkušenost, kterou budou moci v budoucnu výhodně zužitkovat, pokud přijdou na to jak. Obchodní model vzájemné symbiózy tak může být výhodný jak pro tvůrce kurzu, tak pro toho, kdo ho nabízí.

Kudy a jak dál?

Samozřejmě není nutné se vzdělávat pouze na serveru lidé.cz. Z českých projektů rozhodně stojí za zmínku sbírka na el·dům. Pokračovat také můžete na Virtuální univerzitě. Pokud jde o anglicky psané kurzy, pak zajímavě vypadá například zdarma dostupný výběr na e-learning center zaměřený na pokročilejší počítačové dovednosti. Některé zajímavé kurzy je možné nalézt také na e-Socrates.org. Pro další inspiraci je možno použít některé z rozsáhlých seznamů či specializovaných vyhledávačů. Tím si samozřejmě nečiníme nároky na úplnost a pokud jste s nějakým e-Learningovým kurzem byli spokojeni, napište o něm třeba do komentářů pod článkem.

Zdarma dostupné online kurzy je dnes velkým módním trendem a přinejmenším v oblasti celoživotního či doplňujícího vzdělávání rozhodně módou smysluplnou. Pokud by vám nestačila možnost kurzy absolvovat, můžete také zdarma získávat nejrůznější certifikáty; například na Brainbench.

Tipy C

Zcela samostatnou kategorií zdarma dostupného sebevzdělávání jsou nejrůznější online knihy. Ty nabízí například Microsoft, ale podobných zdrojů je na Internetu obrovské množství. Přinejmenším lze velice dobře využít universální Google Books.

Možností jak se na Internetu vzdělávat je velké množství. Celá řada kurzů je poměrně úzce zaměřena a není ani příliš časově náročná. Internet tak otvírá cestu jak si rychle a efektivně zvýšit kvalifikaci či získat nové schopnosti (vedení týmu, …). Stačí jen trochu chtít. Náklady přitom mohou být nulové. Ač samozřejmě ne vždy. Ekonomická krize je tedy jen dalším z impulsů, které mohou pomoci k propagaci a rozvoji e-Learningu a zájmu o něj ze strany uživatelů.

Vyzkoušeli jste někdy e-learningový kurz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).