Hlavní navigace

E-shop Top-Elektro zavřela policie. Měl falešné kontakty i IČO

12. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tentokrát pravděpodobně nejde o problém s daněmi. Shoptet, na jehož systému obchod běžel, ho vypnul okamžitě.

Na letošní léto zřejmě někteří internetoví obchodníci nebudou vzpomínat v dobrém. Potom, co v Českých Budějovicích probíhá postupná likvidace rodinného e-shopu LevnéElektro, teď policie zastavila provoz dalšího obchodu s elektronikou – Top-elektro.cz

„E-shop byl uzavřen kvůli důvodnému podezření z podvodného jednání provozovatele e-shopu,“ tvrdí prohlášení na webu obchodu. Telefonní číslo, které Shoptet uvádí jako kontaktní, se už hlásí jako neexistující. 

Zatím tak není jasné, zda jde o podobný případ jako u jihočeského obchodu, který na začátku srpna poslaly úřady do insolvence

Podle informací, které poskytuje provozovatel e-shopové platformy, to ale spíš vypadá, že šlo o podvody se zbožím. „Pokud jste platili formou převodu z účtu, kontaktujte co nejdříve svou banku s žádostí o vyžádání svých peněz zpět. Pokud jste objednávku zatím nehradili, doporučujeme ji předem neplatit, případně být opatrní při přebírání zásilky při jejím doručení,“ radí Shoptet a odkazuje na web Policie ČR.

Detaily objevila redakce iDnesu. Podle zprávy na serveru podváděli provozovatelé obchodu i v kontaktních i fakturačních údajích. Jako IČO třeba udávali programátora z Královéhradeckého kraje Martina Křížka, který také celou věc v pondělí nahlásil na policii.  

Tipy C

E-shop Top-elektro.cz jsme ihned po obdržení informace o podezření z podvodného jednání zablokovali a aktivně spolupracujeme s Policií ČR na vyřešení případu. V současné době naleznou zákazníci tohoto e-shopu informace, jak postupovat. Nicméně je potřeba říci, že takovýchto případů je velmi málo. Podvodných e-shopů je přibližně půl procenta," komentuje situaci šéf Shoptetu Miroslav Uďan a připomíná zásady bezpečného nakupování. 

„Lidé, dříve než si nakoupí v nevyzkoušeném internetovém obchodě, by měli zkontrolovat několik věcí. Za prvé je to kontakt na provozovatele e-shopu. Pokud tam není nikde uvedena adresa včetně IČ, jméno provozovatele, telefon ani e-mail, ale pouze kontaktní formulář, pak není něco v pořádku. Také cena produktů, která je výrazně nižší (až o desítky procent) než u konkurenčních e-shopů, je varovným signálem,“ dodává Uďan s tím, že společným znakem podvodných internetových obchodů je pouze možnost platby předem. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).