Hlavní navigace

Názor k článku E-shopy s vlastníky v ráji od hnedka - Mate trosku prapodivne chapani etiky a moralky. Dane jsou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2008 17:44

    hnedka (neregistrovaný)
    Mate trosku prapodivne chapani etiky a moralky.

    Dane jsou nedobrovolne odvadeny poplatek a odvadeny pod pohruzkou nasili (vezeni). To je vpodstate definice loupeze. Pokud se nekdo brani okradani (navic legalne), nemuzete ho oznacit za zlodeje. Samozrejme muzete namitnout, ze "stat musi z neceho zit", ale to na tom preci nic nemeni. To co stat vybira je DALEKO za hranici toho, co stat potrebuje pro zakladni funkce (tedy obranu uzemi, dodrzovani poradku, justici, par dalsich mene nakladnych veci).

    Stejne tak je nesmyslna paralela, ze "stat = my vsichni". Stat je instituce majici monopol na silu, vytvareni prava a nektere dalsi veci. Zastupci statu jsou voleni vetsinovym hlasovanim. Statu platime penize a dostavame za to urcite sluzby (napriklad bezpecnost). To same ale plati i pro jakoukoli soukromou firmu. Rozdil je pouze ten, ze statu musite platit povinne, sluzby jsou nenarokove a ze v mnoha zemich (ne ve vsech) si mohou obcane vedeni zvolit hlasovanim. Jsou zeme, kde to moc nefunguje a tento monopol ma treba mafie. Zvolání "my jsme stat" ma asi takovy smysl jako rict "my jsme Telefonica" nebo "my jsme CEZ" (za predpokladu, ze nejste zamestnanec a jen jim platite a dostavate sluzby - jako treba ja vuci statu).

    To co pisete je vpodstate typicka vymejvarna nasich mozku, abychom byli poslusni obcane odvadejici poslusne dane a hlavne neptajici se na nepohodlne otazky.

    "A že je státní regulace, potažmo likvidace "daňových rájů" zcela nezbytná, o tom v duchu současné světové krize nikdo nepochybuje."

    Nejen ze pochybuje, ale i nesouhlasi. Doporucuji si trosku rozsirit obzory dal nez za vyroky par levicovych politiku. Jak prohlasil Milton Friedman: "Nejlepsi zpusob, jak bojovat proti danovym rajum, je take se stat danovym rajem". A pod ten vyrok se muzu podepsat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).