Hlavní navigace

E-shopy se bojí EET, Apple je nový Microsoft a BlackBerry končí

2. 10. 2016
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: etrzby.cz
DDoS svobody projevu, redesign LinkedIn, HP se omlouvá, mrtvý Brad Pitt, RIP Google Apps, je tu G Suite. Co přinesl právě končící #tyden.

Vysoce postavený editor The Verge měsíce současně pracoval pro Apple. Je jím Chris Ziegler, jeden ze zakladatelů The Verge, a jde o čistokrevný konflikt zájmů. Na druhou stranu to vypadá, že Apple nikam neprotlačil ani nezvýhodnil. Trochu zvláštní nápad, protože něco takového možné je, ale je nutné o tom vědět. Viz A note from the editor-in-chief about Chris Ziegler.

Akamai se zbavili KrebsonSecurity, protože na web mířil intenzivní DDoS. Brian Krebs se v The Democratization of Censorship věnuje tomu, co se stalo, i tomu, že mu nakonec pomohl Google a jejich Project Shield. Ale také tomu, že DDoS se může velmi efektivně stát nástrojem cenzury a omezení svobody projevu. Zejména proto, že ustát opravdu masivní DDoS je pro jedince ekonomicky nemožné. Dobré související čtení je i Someone Is Learning How to Take Down the Internet od Bruce Schneiera.

Nejvíce zkorumpované země? Slovensko #2, Česko #6. No potěš koště. Viz These are the 11 most corrupt countries in the developed world, kde se ale pečlivě podívejte na nesmysly pod fotkou. #takyzurnalistika (byť to mezitím už opravili). 

TELEgraficky

Média neexistují ■ A jedno oceněné CGI 3D animované ■  Doom (2016) OSTDust (krátká scifi) ■ Force of Will the Movie 1st Pilot film ■ Blender 2.78 je venku ■ Nový RaspBerry Pi OS 

WEBDESIGN, INTERNET

LinkedIn redesignuje a chce přilákat uživatele zpět na svůj web. Což je tak trochu parodie, protože dlouhodobě je na www.linkedin.com lepší nechodit. Zastaralý design, pomalé, nepoužitelné, chaotické. Přitom mobilní aplikace LinkedIn je designově mnohonásobně lepší, ale důvod ji používat vlastně také neexistuje. LinkedIn nově doufá, že tamní zprávy budou fungovat jako chat a hádejte co – věří, že ho zachrání chatboti. Viz LinkedIn is making some big changes, but will it suck less?

Mají hlavní stránky webů ještě nějaký podstatný význam? Podle With its new redesign, BuzzFeed’s betting that the homepage still matters to vypadá, že Buzzfeed si to rozhodně myslí. Já bych dodal, že při 60% návštěvnosti z vyhledávačů a 30% ze sociálních sítí (hlavně Facebooku) je těch zbylých deset procent vcelku nevýznamných. Ale protože se hlavní stránky mění v akviziční nástroj, tak význam mají.

Odpovídají mapová zobrazení linek metra, autobusů a tramvají realitě? Odpověď skoro vždy je, že nikoliv. Neodpovídají geografické realitě, musí velmi pečlivě sladit použitelnost a dostatečně se přiblížit tomu, jak ony linky fungují v prostoru. Velmi zajímavé povídání v Baffling View of London’s Tube Proves Transit Maps Are (Helpful) Lies.

I Want Your Email Address je velmi dobrá ukázka všech technik, jak získat e-mail návštěvníka webu. Od těch méně vlezlých až po ty nejvlezlejší. Perfektní.

SOFTWARE

Remix OS Player je plný Android (6.0) pro Windows. Založený na Remix OS, ale dostupný jako samostatné EXE, které vám do Windows přinese plný Android.

Google prý pracuje na laptopu s hybridním operačním systémem založeným na Chrome OS i Androidu. Nutno dodat, že tahle spekulace se neobjevuje poprvé a může mít částečně reálný základ. Viz Google reportedly working on a laptop and tablet running an Android-Chrome OS hybrid, kde uvádějí, že interní název je Bison, případně Pixel 3, samotný operační systém pak Andromeda. Objevit by se měl v třetím čtvrtletí 2017.

Facebook At Work bude spuštěn příští měsíc. Média řeší, že Facebook se chystá zlikvidovat Slack či Yammer (od Microsoftu) a Facebook At Work is launching next month píše něco o to, že se chystá novinku spustit jako placenou službu (za zaměstnance). Zvláštní nápad. A můj zvláštní nápad je ten, že zcela vážně prohlásím, že Facebook At Work by neměl být do firem v žádném případě vpuštěn. Příliš rizikové.

Microsoft Edge bude brzy - pro zvýšení bezpečnosti - virtualizovaný. Poběží ve virtuálním stroji, což by mělo výrazně snížit šanci něčeho škodlivého proniknout do vlastního operačního systému. Windows Defender Application Guard for Microsoft Edge by se měl objevit v příští velké aktualizaci Windows 10. Viz Windows 10 will soon run Edge in a virtual machine to keep you safe a hlavně Introducing Windows Defender Application Guard for Microsoft Edge:

HARDWARE 

Hubnout s technologií se prý nedaří, spíše váhu přiberete. Zjistila to alespoň dva roky trvající studie, která v zásadě doporučuje používat staré dobré diety bez přispění technologií. Viz Effect of Wearable Technology Combined With a Lifestyle Intervention on Long-term Weight Loss.

Když vezmete na iPhone 7 vrtačku, tak najdete skrytý konektor pro sluchátka. V realitě samozřejmě nenajdete, ale tohle vtipné video se samozřejmě stalo hitem. V době psaní tohoto textu mělo přes 10 milionů zobrazení. Kruté:

AirPods jsou tak špatné, jak jste si mysleli, že jsou. Aspoň to píše recenze amerického ComputerWorldu, kterou najdete v AirPods: Just as bad as you thought they’d be. Doporučují mimochodem koupit Bose QuietComfort 20 za 250 dolarů a říkají, že jsou sice drahé, ale stojí to za to. Možné to je, před pár týdny jsem měl v ruce velká Bose sluchátka s potlačením zvuků okolí a byla to dost neuvěřitelná věc. Ale byla taky sakra drahá.

Je éra Applu minulostí? V The Age of Apple is Over píší, že se Apple stává novým Microsoftem. Ale také ukazují, že růst prodeje iPhonů se zastavil, dokonce by měl letos počet prodaných výrazně poklesnout. „Revoluční dobou“ podle nich byly roky 2001 až 2010 – byla spojena s uvedením tří produktů, které změnily svět. Pro Dotyk jsem něco podobného psal v půlce září, viz Revoluce Apple? Překvapení se nekoná, jen dohánění konkurence.

HP se omluvilo za zablokování konkurenčních inkoustových tiskových hlav. Prý zveřejní aktualizaci firmwaru, která opět konkurenční spotřební materiál umožní používat. Sice nakonec vše dobře dopadlo, ale především by to bývalo chtělo, aby se něco takového nikdy nestalo. Viz HP Inc. Apologizes for Move that Blocked Rival Printer Cartridges.

MARKETING A KOMUNIKACE

Palmer Luckey, zakladatel Oculusu, podporuje Donalda Trumpa, bohužel i financováním trollů a dalšími zvláštními aktivitami. Herní svět na to zareagoval v řadě případů ukončením podpory Oculusu a velkou nevolí. Viz Oculus Founder Says He Gave Money to Pro-Trump Group a Palmer Luckey: The Facebook Near-Billionaire Secretly Funding Trump’s Meme Machine.

Na Facebooku opět někdo umřel, tentokrát Brad Pitt. Jde samozřejmě o klasickou podobu falešné novinové zprávy vydávající se za Fox News. Po kliknutí se vás pokusí neznámý útočník připravit o účet – bude chtít e-mail, heslo a nějaké další informace. A jako obvykle, Facebook ukazuje, že něco tak okatého nedokáže zkrotit dostatečně rychle. A aby toho nebylo málo, podobný hoax se týká Angeliny Jolie. Ten pro změnu sází na „video“, ve kterém se Angelina loučí.

Skittles obrázek zmizel z účtu Trumpa Jr., porušoval totiž autorská práva. Což nakonec u mladého i starého Trumpa není nic nového, s použitím cizích věcí si už dlouho hlavu nelámou. Viz Donald Trump Jr. se zjevně potatil. Na Internetu zuří Trump vs Skittles.

Google Apps je nyní Google Suite. A když už si vymyslíte nové nesmyslné jméno místo toho, které roky dobře funguje, tak pro to musíte mít dobré zdůvodnění: Our new name reflects our commitment to building technology that helps people work together. Raději ani nepřemýšlet, kolik tahle zbytečná změna bude stát.Viz All together now. Introducing G Suite.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Pippě Middleton prý hackli iCloud a získali odtamtud soukromé fotografie. Ty nabízí The Sun za 50 tisíc liber a měly by jich být až 3 tisícovky. Podrobnosti známé nejsou, ale vše prý řeší policie. Viz Pippa Middleton iCloud hack claims investigated by police.

V první polovině roku Twitter obdržel 5 676 vládních žádostí o informace o účtech. O dvě procenta více než v předchozím půlroce. Viz Information requests, kde zjistíte, že z Česka šlo o jeden požadavek týkající se dvou účtů. A také to, že nejspíše Twitter nevyhověl. O půl roku předtím šlo o tři požadavky týkající se tří účtů a také žádné poskytnuté informace.

APEK a E-shopy a EET – co nás (zřejmě) čeká? bych asi doporučil dát do záložek a průběžně sledovat, tady vcelku věřím tomu, že se APEK bude snažit vše udržet faktické, bez emocí a co nejvíce aktuální. Byť je nutné připomenout to, že absurdita jménem EET není dodnes vyjasněná ani těmi, kdo si ji vymysleli. A jakkoliv by právě na konci zmíněné www.etrzby.cz mělo být tím zásadním zdrojem jasných a jednoznačných informací, je to spíše marketingový kanál. Druhá věc dobrá ke čtení je na Souki.cz v podobě EET pro eshopy je postavené na hlavu.

Zálohy iOS 10 mají slabé šifrování a je snazší je rozlousknout. Apple chybu přiznal, uvádí ale, že se týká jen lokálních záloh. Případný útočník se samozřejmě musí dostat k lokální záloze, uložené ve vašem počítači. Což, jak víme, vůbec nemusí být těžké. Proč Apple něco takového udělal, není známo. Viz Apple Admits iOS 10 Weakens iPhone Security.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Snapchat má Spectacles, brýle. A změnil jméno na Snap Inc. Spectacles vyjdou na 130 dolarů a jde o sluneční brýle s kamerou (se 115stupňovou čočkou). Snímaný obraz míří automaticky do Memories ve vašem Snapchatu.

Twitteru můžete říct, že se vám nelíbí tweet. Jde to jenom v mobilní aplikaci a podle Twitter adds a button to help you train its algorithm je to prý možná snaha Twitteru, aby si vytrénoval, co má ukazovat a co ne. K čemuž nezbývá než dodat, že je to marná snaha. Bohužel posedlost algoritmem určovanou timeline likviduje na Twitteru poslední zbytky použitelnosti. Každopádně „I don't like this Tweet“ najdete v menu příspěvků, prozatím pouze na iOSu.

Facebook je prý tažen tam, kam nikdy nechtěl jít. Zamýšlí se nad tím Emily Bell v Facebook is being taken somewhere it never wanted to go a jde hlavně o cenzuru ikonické vietnamské fotky, ban palestinských novinářů, dva roky falšování čísel o zhlédnutí videí a řadu dalších přehmatů, které ukazují na to, že Facebook nezvládá být „sociálně zodpovědnou“ firmou. Ale také to ukazuje, že se Facebook dostal do další fáze mediálních vztahů, je nepřítelem medií, končí éra nekritického obdivování, přichází doba důsledného sledování a informování o chybách. A to je jedině dobře. Jen je otázka, jestli není příliš pozdě.

Twitter Moments (Okamžiky) jsou dostupné všem. Najdete je na vašem profilu jako další odkaz pod fotkou v záhlaví. Pokud budete přemýšlet, k čemu to je, tak v zásadě k ničemu, ale Twitter se tak snaží reagovat na Snapchat i Instagram a tamní Příběhy/Stories. Jenže je to Twitter, takže je to celé ještě komplikovanější. Viz For everyone who wants to make a Moment – starting today you can!

Průměrný organický dosah příspěvku na Facebooku je od července nižší o 39 %. Viz Locowise a FACEBOOK PAGES SUFFER A 39% DECREASE IN POST REACH. Je to stará známá věc – Facebook stále více a více omezuje neplacený dosah příspěvků. Zvýhodňuje videa (průměrný dosah tak mají 9,35 %) a vypadá to, že se mu v poslední době moc nehodí odkazy (5,12 %). Locowise ale také uvádějí, že další utahování už nepřináší potřebné, tedy další firmy platící za inzerci či zvýšení dosahu. Bída je i v růstu počtu fanoušků (0,14 %, pokles o 22,22 %) a dolů šel i engagement, zapojení (4,58 % v průměru, 10% pokles).

Marc Andreessen si bere twitterovskou dovolenou a smazal obsah @pmarca. Tedy až na retweety, které se až tak snadno smazat nedají. Popravdě, ono se ani moc snadno nedá dosáhnout smazání všech tweetů jako takových.

MOBILNÍ APLIKACE

BlackBerry končí s vlastními telefony, rozlučte se s další mobilní značkou, která těsně před příchodem iPhone měla potenciál ovlivnit svět. A možná by i ovlivnila, kdyby .. nepřišel iPhone a nezůstali trčet někde v minulém století. Viz BlackBerry končí s vývojem telefonů, soustředí se na software nebo The end of an era: BlackBerry will no longer make its own phones a nutno dodat, že je to opravdu škoda. A ne, nemyslím si, že by je software mohl zachránit.

Apple iMessage ukládá, kdo s kým komunikoval (telefonní čísla) i odkud tak činil (IP adresy). Dělá to proto, že to vyžadují platné zákony. Na druhou stranu, uživatelé tohle vůbec netuší a navíc jsou Applem ujišťováni, že jejich soukromí je v bezpečí. Viz APPLE LOGS YOUR IMESSAGE CONTACTS — AND MAY SHARE THEM WITH POLICE.

Meerkat se vrátil s videochatovací aplikací pro malý počet přátel. Houseparty pode TheVerge používá skoro milion lidí. Jestli uspěje, je otázka, třeba i proto, že Live Video, které mělo být „ta další velká věc“, se nikam nedostalo a neuspělo. Jinak Meerkat built a new app in secret, and almost 1 million people are using it je docela zajímavé čtení. Třeba i v tom, že Houseparty vznikla jen proto, že si lidé, co vytvořili Meerkat, řekli, že „jim se tahle funkčnost líbila“.

STARTUPY A EKONOMIKA

Může za vymírání klasických novin Google či Facebook? Nebo někdo či něco jiného? Ve What Killed The Newspapers? Google Or Facebook? Or…? najdete graf vývoje příjmů z inzerce pro noviny od roku 1950 do roku 2014, a poté tentýž graf doplněný o příjmy Googlu i Facebooku. Vychází z toho, že noviny začaly vymírat ještě před příchodem Facebooku. Ale také upozorňují, že Google trh inzercí pro tištěné noviny nezničil, ve skutečnosti vytvořil trh zcela nový.

Spotify kupuje Soundcloud, alespoň s tím přišly The Financial Times. Spotify má nějakých 40 milionů předplatitelů, kteří využívají tamní streaming hudby a další desítky milionů těch, co hudbu spokojeně poslouchají zdarma. SoundCloud slouží těm, co hudbu vytvářejí nebo používají (DJ, hudební skupiny, atd), a možná vás překvapí, že má mít na 175 milionů uživatelů celosvětově. A mimo to ještě nedávno spustili vlastní hudební službu s předplatným (jménem GO). Na druhou stranu, SoundCloud je klasicky ztrátová internetová firma (v roce 2014 ztráta 44 milionů dolarů při prodejích za 17,3 milionu vypadá dost bídně).

INFOGRAFIKY

Mobilní komerce (m-commerce) v roce 2017 poroste 200% rychleji než e-comerce (infografika). Byť to tedy znamená, že m-commerce poroste o 31 %, e-commerce o 15 %. A nutno dodat, že mají na mysli globální růst.

Tipy C

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).