Hlavní navigace

eBay čelil hackerskému útoku, nabádá uživatele ke změně hesla

21. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Do nepovolaných rukou se prý dostala zašifrovaná hesla a další informace více než 100 milionů uživatelů. K útoku mělo dojít už na přelomu února a března.

Útočníci se podle oficiálního vyjádření, které se dnes objevilo na webových stránkách firmy, dostali k databázi šifrovaných hesel, e-mailovým adresám, poštovním adresám, telefonním číslům a datům narození uživatelů internetové aukční síně.

Cesta k ukradeným datům vedla přes zneužití přihlašovacích údajů několika zaměstnanců firmy. Jakým způsobem je útočníci získali, zástupci společnosti nezveřejnili. Jisté ale je, že se v interních systémech pohybovali delší dobu. Odhalit, že se někdo přihlašuje pod ukradenými přihlašovacími údaji zaměstnanců, se totiž podařilo až před čtrnácti dny.

BRAND24

eBay se dušuje, že zatím nezaznamenal žádný případ zneužití údajů svých zákazníků, ke kterým se útočníci dostali. Představitelé firmy zároveň zdůraznili, že únik se týkal pouze společnosti eBay a nikoliv platebního systému PayPal, který taktéž spadá pod její křídla. V bezpečí by prý měly být i údaje o platebních kartách.

Dnes odpoledne začala firma zákazníkům rozesílat e-maily, ve kterých je vyzývá, aby si změnili své heslo. A to nejen na eBay, ale i na dalších webech a on-line službách, kde používají stejné heslo jako na aukční síni. Zároveň připomíná, že používání stejného hesla pro více služeb by se zákazníci měli napříště vyvarovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).