Hlavní navigace

eBay je česky (skoro), login do Aukra ale nevyhazujte

24. 2. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
eBay odstartovalo v češtině. Registrované uživatele o tom informoval email, výjimečně nikoliv phishingový. V češtině je obchodní rozhraní, zákaznický server i ceny jsou v korunách a se započteným dopravným u prodejců, kteří hodlají dodávat do ČR. Kdy naposledy vám pošta doručila váš nový gadget z Hong Kongu za šest dní a v ceně výrazně nižší, než eshopu na druhém konci Prahy? Co bude český eBay pro místní trh?

O přípravách českého eBay jsme vás informovali v předstihu už od počátku letošního roku, kdy se objevily první oficiální informace (eBay přichází pomalu, Aukro zatím neohrozí). Nakonec se datem startu české verze eBay na doméně eBay.cz stal 23. únor 2010, kdy aukční dům rozeslal registrovaným uživatelům s českým domicilem upozornění na českou verzi. Již před tím ale existovala stručná stránka informující o službách eBay v češtině. Platební systém PayPal počeštěn zatím nebyl, ale má se tak stát v nejbližších týdnech.

eBay

eBay avizuje emailem českou verzi

Čeština symbolicky, na prodej zapomeňte

Česká verze eBay.cz přináší jak překlad aukčního rozhraní eBay, tak průvodce nakupujících i centrálu Můj eBay, ale nastavení eBay účtu nadále přehazuje na anglickou verzi stránek, takže počítejte s tím, že prostředí není ani zdaleka jazykově konzistentní. Česká centrála Můj eBay je jednoduchou variantou té anglické, takže úpravy vložených údajů už budete muset provádět v té anglické. Z ní už se do české verze nevrátíte jinak, než novým zadáním adresy ebay.cz. Stejně tak bezpečnostní rádci a další obsahové stránky eBay jsou z naprosté většiny anglicky. Včetně smlouvy, kterou s eBay uzavíráte.

Nepřeložené samozřejmě zůstávají inzeráty, což se nakonec očekávalo Instrukce o ceně či způsobu placení a dodávky jsou česky, ale inzeráty zůstávají v angličtině. Asi vás napadne, jakým jazykem budete moci zadávat inzerát do eBay vy. Je to prosté. Zatím asi nijak.

Nabídka na ebay

Nabídka nákupu zboží od amerického prodejce míchá češtinu a angličtinu

Nenajdete totiž možnost, jak zadat nabídku zboží. Tedy jak něco prodávat. Česká verze vám poradí, Jak nakupovat, ale pro položku Sell musíte zamířit zpět na anglickou verzi. Ovšem eBay.com slouží primárně k prodeji v rámci USA, musíte tedy souhlasit s tím, že zboží prodáte v USA nebo celosvětově, nemůžete omezit prodej jen na Českou republiku, obdobně to mají ostatní lokální verze, kde prodej ale můžete omezit například jen na země EU. Nabídka prodeje zboží v rámci Česka má do české verze přijít až dodatečně v průběhu letošního roku. Tím tedy eBay bude za Aukrem citelně zaostávat.

I proto je zatím nesmyslné srovnávat poplatky. V těch sice eBay vychází dráže, než Aukro, očekává se ale, že nastolí agresivní cenovou politiku, aby Aukru přebral místní klienty. Jenže porovnávat zatím není co, přes český web prodávat nelze.

eBay titulní stránka

Titulní stránka eBay.cz

Celosvětové nakupování

Obchodování na aukcích není jenom možností, jak vyprázdnit k prasknutí naplněný šuplík se zařízeními či památkami, jež je vám líto vyhodit. Kromě přesunu použitého zboží z blešákových krámů a sobotních aukcí na škvárovém plácku, daly internetové aukce vzniknout i řadě drobného podnikání, zejména překupníkům, kteří zboží nakoupili na eBay a v Česku ho rozprodali přes místní aukce. Samozřejmě s tím, že zboží je z druhé ruky, tedy vlastně bez zákonné dvouleté záruky a návodů. Řadě uživatelů to tak vyhovovalo. Měli strach, že jejich peníze padnou do rukou podvodníka a ocenili fakt, že zboží už je v Česku a za cenu stále nižší než v místním krámě. Nebo je dostupné. Mnoho oděvních značek například dětského oblečení se v Česku vůbec neprodává a shánčivé maminky si jej nechtějí odepírat. Dětské kolekce Next dovážené z Británie se staly hitem řady mimibazárků, kolekce Gap pak maminek.

UX DAy - tip 2

Tohle všechno může počeštěný eBay postupně převzít, i když jazyková bariéra co se inzerátů týká, stále určitou skupinu uživatelů může odrazovat. Pravdou ale také je, že z Číny nebo Anglie dorazí zboží poštou do týdne, tedy zhruba stejně rychle, jako z českého eshopu. eBay se tím nestává ani tak konkurentem Aukra, na to mu chybí možnost prodeje českým uživatelům, jako spíše konkurentem českých obchodníků a překupníků. eBay by si ovšem v případě, že rychle doplní i prodejní modul, mohlo ukousnout až pětinu internetového aukčního trhu do konce roku 2011 a svůj podíl rychle zvyšovat podobně, jako to vidíme na souboji Google a Seznamu.

Svůj účet na Aukru tak prozatím nezahazujte.

Používáte internetové aukce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).