Hlavní navigace

Názor k článku Elektronické knihy se zatím neujaly od Tom Tobula - Jako e-knihy se běžně například vydávají i prodávají...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 11. 2005 12:29

    Tom Tobula (neregistrovaný)
    Jako e-knihy se běžně například vydávají i prodávají normy. Pak hraje roli to, že při elektronické koupi ji můžete mít rychle k dispozici, během pár minut. Formát je buď PDF, nebo nějak chráněné PDF. Má to pak smysl i tisknout, někdy. Někdy je ochrana taková, že umožňuje právě jedno vytištění :-( a pokud se tiskárna během toho sekne, máte smůlu.

    U manuálů, programovacích příruček a referencí se myslím již nic jiného, než e-forma, ani nepoužívá. Cena je již v ceně licence software a formáty různé, včetně umožňující copy&paste.

    Oxfordský "advanced learners" výkladový slovník si koupíte papírový včetně přibaleného CD, na němž je to samé a navíc i výslovnost slov zvukem. Zde to, že to má interaktivní formu hesel, s text searchem a hyperlinky, a nikoliv sázených stránek, nijak zvlášť nevadí!

    Také jsem viděl technické knihy rozsekané do odstavců a publikované na webu, které jsou financované ke stránkám přifařenou reklamou (a koho to štve si může koupit knihu, papír nebo snad i e-verzi).

    U beletrie aj. podobné literatury je podle mne sporné jak pohodlná uživatelnost, nějaké zvláštní výhody elektronické varianty, tak ochrana před kopírováním. Výhodou e-verze je obecně prohledávatelnost, případně i "kompaktnost". Na Ottův naučný slovník stačí CD a ne dva běžné metry solidní police. Výhodou též může e-forma být, pokud se text pravidelně "updatuje". Viz Sbírka zákonů a ASPI, např., ale opět se to týká i řady technických dokumentací, včetně např. směrnic ISO 9000 v podnicích atp.

    Kopírování + obchodní model, je vůbec největší problém jakéhokoliv trhu s e-knihami. Jde o to, že dobrou knihu si možná půjčí pár lidí z domácnosti, pokud vůbec. Elektronickou knihu ale někdo strčí na web nebo do nějakého P2P systému a jeden výtisk si nakopírují stovky, tisíce nebo i miliony lidí. Autor i vydavatel utřou hubu, přitom zvlášť v Česku se psaním i normálních knih v podstatě téměř vůbec nedá uživit! "Čtenáři" (zejména mladí) pak mají dojem, že všechno elektronické má být zadarmo nebo za jednu housku.

    Prostě se moc krade a tak máte e-houby, drahoušci.

    Jinak si myslím, že cena e-knihy může být nižší (až tak o 50%), stejná, ale dokonce i vyšší (pokud užitná hodnota e-verze je významně vyšší)!

    Takže bych na to nekoukal apriori přes formu (kniha), ale spíše přes obsah + užívací hodnotu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).