Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Elektronické knihy: vydavatelé mají problém, čtenáři nikoliv od Michal Altair Valášek - Ano, to je typický příklad komunikace a argumentace,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2011 17:04

    Michal Altair Valášek

    Ano, to je typický příklad komunikace a argumentace, který mne vedl k napsání toho článku.

    To je *váš* problém, jak to vyřešíte, ne vašich zákazníků. Pokud to bude otravné a složité, jako je to teď, půjdou k někomu, kdo si to nějak vyřešil - i když je třeba na druhé straně světa.

    Pokud to vyřešíte způsobem, který zákazníky masově uspokojí, vyděláte. Pokud to nevyřešíte, budou prodeje ebooků v česku tam kde jsou a patrně časem zkrachujete a po vás přijde někdo, kdo to vyřešit dokáže.

    Nemusí to nutně být vaše vina, možná si i vydavatelé budou muset v praxi ověřit, že vyfukováním tabákového kouře do vody zlato nevzniká a budou se muset spokojit s přijatelnějšími podmínkami. V takovém případě budou distributoři nevinná oběť.

    V každém případě je to problém váš a vydavatelů, ne čtenářů - my alternativy máme.

  • 28. 3. 2011 16:19

    bez přezdívky

    Je to skoro zbytečné, ale přece jen:
    1) Článek jsem si přečetl. Celý. Předtím, než jsem cokoli psal.

    2) Článek je úplně normálně umístěn na hlavní stránce Lupy, jeho sekce v záhlaví ("Lupa.cz -> Elektronické knihy: vydavatelé mají problém, čtenáři nikoliv") nenapovídá, že se jedná o soukromý subjektivní názor a nikde v úvodu článku to ani není napsáno, což bývá dobrým zvykem v takovém případě. Jak mám tedy poznat, že se o něco takového jedná?

    3) Nikoho jsem z krádeže nenařknul, pouze jsem použil poněkud "ožehavé" srovnání. Naopak jsem výslovně uvedl, že soudit nemám právo a dokonce že bych sám byl nerad v roli souzeného. Nezlobte se, ale vaše reakce mi tudíž vybavuje otřepané české přísloví "Postižená husa nejvíc kejhá".

    4) Otázka proč (ne) PalmKnihy vychází z pokusu koupit si u nich knihu - vím, přečetl jsem si to. Ale to na mém dotazu nic nemění - zkritizovat (možná by se dal použít i pojem "vylít si zlost") jeden eshop, když ostatní jsou na tom možná obdobně, je dle mého názoru neseriózní - obzvlášť, zapomínáte-li zmínit pozitiva, která existence PalmKnih přináší. A připočtu-li k tomu Vaše důvody (pokud jsem je dobře pochopil): používané sociální DRM a způsob registrace, pak se domnívám, že jsem slovo "neserióznost" zvolil správně.
    Osobně si myslím, že obě věci jsou citlivě a vhodně zvoleným řešením, se kterým by běžný čtenář nemusel mít problém. Zcela se v tomto směru ztotožňuji s jedním názorem zde: 2 dny na příchod dopisu jsem bez problémů přečkal bez kousání nehtů a ani neměl problémy si poté vzpomenout, proč mi přišla obálka s výrazným logem PalmKnih. Navíc to bylo opravdu jen napoprvé. Vaše nechuť k použitému DRM je zarážející ještě víc a z toho důvodu jsem označil Váš článek i za subjektivní, protože pro Vaše názory jsem nenašel smysluplné obecné vysvětlení.

  • 30. 3. 2011 19:43

    heptau (neregistrovaný)

    Napada me zprava pres datovou schranku, i kdyz samozrejme tech lidi co bude mit datovou schranku moc neni, ale u firem by to fungovat mohlo.

    Dalsim zpusobem je MojeID, i kdyz nevim zda tenhle zpusob by pro vas nebyl extremne drahy.

    Nektere bankovni prevody take prozradi jmeno majitele uctu, a mozna i nejake zpusoby uhrady by to jmeno mohli prozradit (napada me platba pres portal eKonta) - vyzkouseno to ale nemam, jen jsem videl hromadu bankovnich vypisu a jejich elektronickych variant.

    Dalsi co me napada je ponechat ten zpusob overeni (pres postu), ale usetrit zakaznikovi praci nekde jinde - napriklad nutnost pamatovat si dalsi prihlasovaci jmeno a heslo a umoznit mu prihlasit se stavajicim uctem. Vzhledem k tomu ze Seznam provozuje OpenID, tak staci zavest podporu OpenID, pridat par predvolenych tlacitek co doplni strukturu podle nejvetsich e-mailovych poskytovatelu (Seznam, Google...)

    Take si chci koupit tu knihu od Zandla, ale jeste jsem se stale nerozhodl kde si ji koupim. Rozhoduji se jiz nekolik dni, takze bych uz davno registracni dopis dostal a i ty penize by urcite bankovnim prevodem prisli (tedy doufam ze je mozno zaplatit jeste pred dorucenim toho dopisu, aby se pak znovu necekalo na penize), ale zasekl jsem se na tom, ze se musim registrovat a pamatovat si nejake nove heslo, ktere budu muset pouzit za nekolik dni. Navic i ten web mi prisel neprehledny. Dokonce uvazoval o koupi pres alternativni cestu, ale zase mi bylo lito nepodporit server z ktereho jsem uz precetl hromadu free knih (diky programu Stanza na iPhonu), takze jsem se zatim nedostal nikam a trosku se desim ze nakonec na tu knihu narazim nekde "volne" na siti a ja potom jen poslu penize rovnou Patrikovi coz je ta nejsnazsi cesta. Nemam problem zaplatit za knihu nebo neco jineho, mam nakupovat a trpet pri tom nebo potom (at uz je to DRM, otravna registrace, reklamy...)

  • 28. 3. 2011 15:21

    hexx (neregistrovaný)

    Presne tak - ovsem jde asi i o to, ze ten samotny proces je nejak zdlouhavy, nikdo nechce cekat na nejakou registraci x dni. Pokud by se vyresilo takovehle podepisovani nejak online, tak by to asi bylo OK

  • 28. 3. 2011 15:37

    Jirka Vlček (Palmknihy) (neregistrovaný)

    Ono důležité je to slovo "nějak".
    Prostě není jak.
    Mimochodem, podobná registrace funguje na Aukru také.

    Na Slovensku, kde je povinná registrace telefonních čísel, tak je to snadné - prostě stačí aktivivat konto přes SMS.
    Někde to dělají pomocí vložení čísla platební karty. My se k číslu nedostaneme a upřímně - byl bych velmi proti, kdyby se moje číslo platební karty takto potulovalo.
    Takže na jinou možnost, jak identifikovat čtenáře, jsme nenašli. Když nám poradíte, tak budeme rádi. A myslete prosím u toho na běžného čtenáře, který nemá speciální IT znalosti.

  • 28. 3. 2011 16:40

    David (neregistrovaný)

    Apropos Aukro.
    PayU patří právě jim, bylo by tak složité ověřovat pravost adres proti ověřenému účtu na Aukru ? Tam má účet kde kdo a vám by ubyla jedna nákladná operace.
    Stejně tak by bylo možné ověřovat pravost adresy proti MojeID.cz .

  • 28. 3. 2011 17:18

    Michal Altair Valášek

    1) Výborně. Tak teď ještě to intelektuální vstřebání pořešit :)

    2) Poznat to můžete např. z umístění v rubrice "Glosy" a z toho, že na hlavní stránce Lupy je článek - jako všechny komentáře - formátován jinak, než ostatní (zejména je psán kurzívou).

    4) Další důvod, proč jsem mluvil právě o PalmKnihách je, že jsou ze všech českých eshopů s knihami... no, nechci říct nejlepší, ale řekněme nejméně špatní. Ostatní shopy jsou z hlediska východisek článku bezcenné úplně, protože mi nedají to, co potřebuju (knihu ve formátu, který nahraju do Kindle).

  • 28. 3. 2011 17:41

    x (neregistrovaný)

    Ste pekne mimo, to vydavatele si stezuji, ze e-booky nikdo nekupuje, to oni si stezuji, ze se to nevyplati, ze je nelze prodavat levneji nez papirove knihy ... autor tedy jen uvadi nektere duvody proc tomu tak je.

    Mimochodem, absolutne nechapu proc by mel prodejce e-booku vubec znat jakekoli nacionale, nehlede na to, ze tim dost pravdepodobne porusuje zakony. Ze zakona je totiz opravnen zpracovavat pouze nezbytne udaje, a jmeno/prijmeni/... cloveka, ktery si chce neco stahnout po netu nezbytne znat nepotrebuje. Pokud by po me knihkupec pri vstupu do kramu chtel obcanku, tak ho nakopnu z rozebehu.

    BTW: Skoda ze ste registrovany, nebylo by nahodou u vaseho jena neco jako ---.palmknihy.cz ?

  • 28. 3. 2011 22:13

    bez přezdívky

    Neobávejte se, netřeba mi pomáhat. Já mám ve svých názorech celkem jasno a to že jsou odlišné od Vašich bezpochyby není důvod, abyste se mi vrhal na pomoc ;)

    Dokonce se bez pomoci dokážu vyrovnat i s poněkud dětinským chováním, projevujícím se nadšením z vykřikování názorů, které namísto rozumné argumentace podpíráte snahou zesměšnit mě. Přiznávám, že se vám celkem daří, protože jsem se nad sebou a svou rozlišovací schopností docela dobře sám pobavil ;)

  • 28. 3. 2011 14:46

    bez přezdívky

    Musím říct, že mě osobně tento článek na Lupě velmi překvapil. Většinou se zde setkávám se seriózními a objektivními články. Dle mého názoru tento článek není ani jedno ani druhé.
    Spíše naopak - přijde mi jako tolikrát opakované rčení, ne-li přímo výmluva: já nechci krást - to "oni" mě nutí.
    Nechci nikoho soudit - nemám na to právo a sám bych navíc pohořel, protože ohledně mediálního obsahu bych také nemusel mít úplně čisté svědomí. Co bych si ale na rozdíl od autora tohoto článku netroufl, je - "vykřikovat" na veřejnosti místy nesmyslné a nereálné (dle mého názoru) názory na to, proč se vlastně nedají u PalmKnih ebooky kupovat (nevím proč zrovna u PalmKnih, když eshopů s ebooky je u nás víc a obdobně fungujících. Tím spíš, když tyto názory se dají přeložit do prostého veřejného alibizmu a schováváním se za anonymní masy podobně se chovajících čtenářů.

    Na adresu Palmknih musím říct, že se mi jejich přístup líbí a jako čtenář proti němu nemám sebemenší výčiku - použité "sociální DRM" je podle mě téměř geniální nápad, který čestnému čtenáři nemá nejmenší důvod vadit - ba právě naopak. Většinu svých papírových knih si také podepisuji! Proč nemít podepsány i elektronické? Osobně bych nebyl ani proti, kdyby knihy byly podepsány kupujícím na základe kryptografických algoritmů - podobně jako bývají emaily nebo bankovní e-dokumenty. Já si přece e-knihu nekupuji proto, abych ji hned dal okopírovat všem okolo. Naopak - stejně jako u papírové knihy - když ji někomu půjčím, mám ji podepsanou, aby se mi zas bezpečně vrátila. A stejně jako papírovou ji nebudu půjčovat osobám, kterým plně nevěřím!

    Jen tak dál, pánové z českých ebook eshopů. Držím Vám pěsti a přeji, aby se Vám dařilo prolamovat "ledy" autorů a vydavatelů, staromódně a zoufale se držících trochu již přežitého papíru...

  • 28. 3. 2011 15:01

    Slávek Černý (neregistrovaný)

    Jsem už jejich platícím zákazníkem, ale to jen proto, že jsem tu knížku "fakt chtěl". Ta registrace je prostě opruz, takže s článkem souhlasím a není to alibismus. Spíš by si to měli vzít k srdci, jako konstruktivní kritiku. Na druhou stranu ty Palmknihy jsou celkově celkem přívětivej eshop a jinak chválím.

  • 28. 3. 2011 18:14

    Michal Altair Valášek

    Když mne inzultace baví. Nebo si myslíte, že píšu glosy pro těch pár korun honoráře? :-)

    Bohužel, s vaší nedostatečnou rozlišovací schopností vám nepomohu.

  • 28. 3. 2011 15:31

    Michal Altair Valášek

    Ocenil bych, kdybyste si před napsáním komentáře článek přečetl a pokud možno též intelektuálně vstřebal jeho obsah.

    1. Článek rozhodně není objektivní a ani se o objektivitu nesnaží. Je to můj osobní, subjektivní názor, pročež je také umístěn v komentářové rubrice. Zda je "seriózní" můžeme řešit poté, co mi řeknete, co si pod tímto pojmem představujete.

    2. V celém článku není "kradení" e-knih vůbec zmiňováno (mj. z důvodu omezeného prostoru), to jste si tam iniciativně domyslel sám, patrně podle hesla "podle sebe soudím tebe".

    3. Důvod, proč je článek zrovna o PalmKnihách je v něm výslovně uveden.

    4. Jsem velkým příznivcem technologie DRM, ačkoliv je tento názor hrubě nepopulární. Jednou z hlavních myšlenek článku je to, že musí být implementována (a) způsobem, který uživatele neobtěžuje, (b) někým důvěryhodným, u kterého mohu očekávat, že za půl roku nezmizí. PalmKnihy selhávají v (a), např. Wooky v (b).

  • 28. 3. 2011 23:55

    tx (neregistrovaný)

    Ad 2) Pokud se na článek dostanete např. z Google Readeru, tak jediná šance, jak poznat, že se jedná o glosu, je nálepka, která je umístěna zcela mimo článek (je v pravém sloupci vedle článku) a kterou tedy 99 % čtenářů zaručeně nezaregistruje. Pokud by tyto nálepky byly umístěny například hned pod nadpisem či těsně pod článkem, tak by to procento bylo asi podstatně nižší.
    Tím chci říct, že pokud člověk na článek nejde z hlavní stránky Lupy, kde je odlišnost patrná hned na první pohled, tak to nepozná (pokud se po tom cíleně nepídí).

  • 28. 3. 2011 17:58

    bez přezdívky

    Upřímně řečeno, čekal jsem, že autoři Lupy zvládnou vést diskuzi i bez zbytečných inzultací... ;)

    Štítek "Glosy" mi nic neříká. Formátování kurzívou také ne - "návod na formátování nadpisů na Lupě" jsem nečetl a ani netušil, že bych měl. Rozeznávám na Lupě pouze "články" a "zprávičky". Navíc se na obojí dostávám přes RSS čtečku, kde nejsou štítky ani formátování nadpisů vidět...

  • 29. 3. 2011 8:28

    bez přezdívky

    Možná Vás to v diskuzi o elektronickém tisku překvapí, ale já klasické noviny neměl v rukách už hodně dlouho ;) Z 95% veškeré novinky čtu na Inetu. A nevybavuji si, že by se podobnm způsobem chovaly i jiné "eziny". Navíc si opravdu myslím, že je na místě v úvodu článku uvést skutečnost, že se jedná o soukromý názor, nesnažící se o objektivní pohled na věc.

  • 29. 3. 2011 7:30

    Pavel (neregistrovaný)

    No, osobní názory se píší v novinách kurzívou už od dob Krameria, právě pro jejich odlišení od zpravodajství. Jestli jste si toho ještě nevšiml, pak asi nedokážete vnímat ani spoustu jiných věcí, podstatných pro vedení jakékoliv smysluplne diskuse s vámi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).