Hlavní navigace

Email.cz pokládá karty na stůl

7. 3. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jak jsme informovali už minulý týden, nejstarší česká free-mailová služba Email.cz byla postižena rozsáhlou ztrátou dat, která však podle původních údajů měla postihnout jen 10 procent uživatelů. Včera bylo vydáno tiskové prohlášení, které potvrzuje krutou realitu: zmizelo úplně všechno!

Jak jsme informovali už minulý týden, nejstarší česká free-mailová služba Email.cz byl postižen rozsáhlou ztrátou dat, která však podle původních údajů měla postihnout jen 10 procent uživatelů. Včera bylo vydáno tiskové prohlášení, které potvrzuje krutou realitu: zmizelo úplně všechno!

V diskusi k původnímu článku na Lupě se řada lidí rozčilovala nad způsobem, jakým se správci Email.cz k věci postavili. Nespokojenost vzbuzoval zejména údaj 10 procent, protože se prakticky nenašel nikdo, komu by se nic neztratilo – a taková náhoda, že by zrovna čtenáři Lupy tvořili onu postiženou desetinu, nebyla příliš pravděpodobná. Svým včerejším tiskovým prohlášením se však Email.cz staví k problémům čelem, což se cení, přestože to bohužel znamená, že se postižení nevyhnulo nikomu:

Dne 1.3.2000 zhruba ve 13 hodin došlo k poruše jednoho disku v diskovém poli, na kterém jsou uloženy zprávy uživatelů serveru EMAIL.CZ. Vzhledem k tomu, že diskové pole je typu RAID 5 a porušený byl jeden disk, bylo možné provést restaurování dat. K obnově dat došlo bez větších problémů, a to automaticky po vložení nového disku. Po ukončení této obnovy vykazoval souborový systém několik chyb. Systém Email.cz ještě používal nový file systém REISERFS. Dle doporučení tohoto systému byl automaticky spuštěn program reiserfsck, který zcela poničil tuto strukturu. I přes tyto nesnáze pracovali programátoři na tom, aby zachránili alespoň část dat. V neděli večer bylo již jasné, že se nepodaří tato data obnovit, a tedy byla definitivně ztracena. Z původního předpokladu 10 % poničených dat se stala černá realita 100 %.

V úhrnu tedy bylo ztraceno 7.500.000 zpráv. Data z databáze (registrační údaje, nastavení, apod.) kromě dat z dopoledne 1.3.2000 byla plně obnovena.

Je chybou firmy ATC, že nedokázala zajistit alespoň inkrementální zálohu dat tak, jako dříve. Z velké části to bylo způsobeno tím, že po rozběhnutí nového serveru EMAIL.CZ se firma ATC zaměřila především na odladění systému a efektivní zálohu odsunula na pozdější dobu.

Firma ATC si je velmi dobře vědoma, jaké problémy vznikly poškozeným uživatelům, stejně jako prestiži serveru. Nikdy jsme si neuměli představit, že budeme muset napsat takové tiskové prohlášení, komentuje ředitel firmy Atlantic Tristan Company, pan Roman Franc. Data jsou pryč a je nutné k takové situaci zaujmout seriózní postoj. Tento moment nás vede k zamyšlení, jak situaci vyřešit do budoucna. Tvrzení, že nám se to stát nemůže se tudíž nezakládá na pravdě, neboť jiná než on-line záloha dat není možná.

Zařízení, které je možno použít pro tuto zálohu se cenově pohybuje nad 180.000 USD. Možná je paradoxně dobře, že se tato věc stala, neboť otázka bezpečnosti dat bude čím dál více diskutována a uživatelům nebude záležet jen na dobré dostupnosti serveru, ale hlavně na zabezpečení jejich pošty.

Ještě jednou všem uživatelům velice omlouváme a slibujeme, že do jednoho týdne přijdeme s konkrétním řešením. Pomyšlení, že by se nám tato situace přihodila ještě jednou, je nemyslitelné. S vědomím odpovědnosti za naše uživatele a s vědomím toho, že nám tito lidé dali důvěru, podnikneme kroky, abychom je už nikdy nezklamali.


Mám-li připojit svůj názor, připadá mi toto prohlášení zcela na místě. Nejcennější se mi zdá, že provozovatelé Email.cz přiznali svojí chybu a slíbili, že podniknou takové kroky, aby se již neopakovala; to v českém Internetu stále není zvykem a většinou se setkáváme spíš se snahou nechat problémy vyšumět do ztracena.

BRAND24

U free-mailových služeb je vedle použitelnosti nejdůležitějším faktorem právě důvěra. Právě tu si bude muset Email.cz u svých uživatelů znovu získat: někteří mu dají ještě jednu šanci, jiní raději zkusí štěstí jinde. V každém případě by však tato událost měla být poučením pro všechny, kteří podobné služby provozují. Vždyť neštěstí nechodí po horách…

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).