Hlavní navigace

Názor k článku eReading odstartoval prodej digitálních knih od jméno není podstatné - Víte, ty počty stylu "kniha, co je už...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 9. 2010 10:02

    jméno není podstatné (neregistrovaný)
    Víte, ty počty stylu "kniha, co je už nějakou dobu v prodeji, bude v elektronické formě bude levná, protože nakladatel už má zaplacenu většinu nákladů z dřívější doby" jsou cestou do pekel.

    Je pravdou, že TEĎ to tak ještě funguje, protože většina lidí kupuje knihy papírové a tak se náklady na redakci a sazbu zaplatí z těchto knih. Dokonce se musí zaplatit, protože s elektronickou verzí zatím nejde moc počítat.

    Je to však jen přechodný stav, lidé si n některé věci zvykají překvapivě rychle a bude-li možné snadno nakupovat elektronické knihy (což znamená jednoduché nalezení a ještě jednodušší zaplacení), tak ten podíl elektronických knih poroste na úkor těch papírových. Nelze totiž očekávat, že by čtenářů nějak masivně přibylo (nedělejme si iluze). Pouze se bude jednat o přesun z jedné formy do druhé. A co pak?

    Čtenář bude i nadále očekávat určitou úroveň textů - dobrou jazykovou a stylistikou úpravu, u odborných knih pak věcnou správnost atd. A k tomu je nezbytná redakce, protože autoři bohužel chyby dělají a sami své vlastní chyby až příliš často nevidí, nevnímají je (což je naprosto normální - člověk automaticky čte to, co chtěl napsat a nevnímá vlastní překlepy). Mohu vás ujistit, že mnoho knih by v případě, že by byly vydány přesně tak, jak je autor napsal, byla neprodejných a hlavně nečitelných - týká se to zejména knih odborných, ale bohužel i mnohé beletrie.

    Navíc se stále zvyšují nároky na úpravu knih a nevyhne se to ani těm elektronickým. Stále menšímu počtu lidí je jedno, v jaké formě knihu čtou. Takže i grafik bude potřeba a vzhledem k rozsáhlosti možností elektronických čteček na něj budou kladeny minimálně stejné, ne-li vyšší nároky, jako u běžných, tištěných knih.

    Takže bych opravdu nebyl nijak optimistiký, co se týče nějakého velkého snížení cen. Určitě ceny budou klesat, ale nebude to nějaký masivní skok třeba o 50 %.

    Vzhledem k tomu, že jsem v oboru, tak vidím, co a jak se s knihu dělá, ale vidím také náročnost čtenářů. Není to rozhodně procházka růžovou zahradou, nicméně je to velmi zajímavé sledovat. O osud vydavatelské branže se nebojím, bude stále potřeba, jen se změní postupy, jako se za posledních sto let změnily už mnohokrát s nástupem mnoha technologií. Jediní, kdo na tom budou biti, jsou tiskaři.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).