Hlavní navigace

Názor k článku eReading odstartoval prodej digitálních knih od Filip - Tak jsem tedy neodolal a obchod jsem z...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 9. 2010 17:10

    Filip (neregistrovaný)
    Tak jsem tedy neodolal a obchod jsem z velkým očekáváním navštívil. V domnění, že už to jednou konečně muselo přijít. A že přeci nejsem odsouzen k tomu trávit po celý zbytek života hledáním pochybných kopií čehokoliv na netu.

    Ihned mě zaujal titul "Ekonomie dobra a zla". Knihu už mám sice dávno zakoupenou, nicméně elektronickou verzi bych více než uvítal. Jednoduše kvůli možnosti číst knihu čtečkou v mobilu nebo na počítači. Především bych pak využil funkce snadného vyhledávání v textu.

    Cena 111 Kč? Nepřipadne mi vysoká a ani u mě nehraje významnou roli.

    K dispozici pouze ve formátu PDF? Proč? Proč ne v ePub? Vždyť PDF není vůbec vhodný formát pro mobilní použití. Jak to mám na 4palcové displeji přečíst? No dobře. Zrak mi sice už tak dobře neslouží, ale zkusím to.

    Pouze s DRM? WTF? Jako že si knihu budu moci číst jen pár dní v měsíci, nepůjde z ní kopírovat jakýkoliv text nebo že do 22. hodiny v ní budou začerněna nespisovná slova?

    I kdyby mi taková omezení nevadila (jako že opravdu velmi vadí!), tak mám i tak šanci si tu knihu vůbec otevřít? Používám totiž Linux. Co je tedy potřeba nainstalovat? Adobe Digital Editions? Proprietární software? Ježiši, už zase. Dobře, udělám další výjimku a spustím instalaci softwaru, o kterém vůbec nevím, co dělá a co mi v systému udělá za paseku. Podporované systémy jsou jen Mac OS X a Windows? No dobře, asi mají v Adobe na práci důležitější věci. Tak to zkusím nainstalovat pod Wine. Není to podporováno? Tak to už opravdu nemůžu. Přeci si nebudu pod rootem instalovat a pod běžným uživatelem spouštět jakýsi neověřený software, který něco mě neznámého dělá a nikdo ho navíc ani nepodporuje. Takže na PC jsem tedy skončil. Dobře, co bude na mobilu? Tam mám ale taky Linux. Že by to bylo tím, že jsou Windows na mobilech už tak trochu mimo hru? Takže počítám, že ani na mobilu tedy nemám žádnou šanci. Takže co jako teď bude?

    Když si to tedy nemůžu koupit za prachy, tak ať mi alespoň někdo poradí, koho mám v tomhle státě vošoustat, abych se k tomu obsahu nějak dostal? Nejsem žádná Windowsová lama ani BFU, prostě jsem jeden z těch mála lidí, díky kterým vy všichni můžete např. telefonovat mobilem, skypovat, stahovat porno nebo koukat na digitální televizi. Nic z toho opravdu neběží na Windows. A já si mám snad koupit nové PC s Windows za 20 papírů a k tomu ještě nějaký zastaralý mobil s Windowsem, nějakou jednoúčelovou čtečku či super duper iPada za další dvacku jen proto, abych si mohl koupit ebook za stovku?

    Kurva, kurva, kurva... To sem se zas nasral. Komu mám poslat složenku za poplatky a doplatky z lékárny za prášky na vysoký tlak? Se mnou to fakt už jebne.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).