Hlavní navigace

Eset varuje před modifikovanými hudebními soubory

3. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Bezpečnostní softwarová společnost Eset upozorňuje na trojské koně využívající k šíření hudební soubory. Hrozby WMA/TrojanDownloader.Wimad.N a WMA/TrojanDownloader.GetCodec.gen spadající do této skupiny podle společnosti Eset představovaly 15 procent z hrozeb detekovaných na českých počítačích během měsíce září. Multimediální soubory jsou zneužívány, protože se jedná o dobře šiřitelný obsah, o který je zájem. Je to navíc obsah stále všeobecně vnímaný jako bezpečný, neboť u hudby nedochází k…

Bezpečnostní softwarová společnost Eset upozorňuje na trojské koně využívající k šíření hudební soubory. Hrozby WMA/TrojanDow­nloader.Wimad­.N a WMA/TrojanDow­nloader.GetCo­dec.gen spadající do této skupiny podle společnosti Eset představovaly 15 procent z hrozeb detekovaných na českých počítačích během měsíce září. Multimediální soubory jsou zneužívány, protože se jedná o dobře šiřitelný obsah, o který je zájem. Je to navíc obsah stále všeobecně vnímaný jako bezpečný, neboť u hudby nedochází k přímému spuštění souboru jako u programu. Při přehrání infikované skladby však dojde ke stažení škodlivého obsahu. Důsledkem je infikování počítače nejrůznějšími červy, případně agresivním adwarem typu Win32/Adware.Vir­tumonde, vysvětluje Juraj Malcho, vedoucí virové laboratoře Esetu.

Nebezpečí této infekce je v poměrně efektivním způsobu šíření. Pokud uživatel stáhne z Internetu infikovanou nahrávku, při jejím přehrání dojde k pokusu o stažení malwaru. Je sice potřeba součinnost s uživatelem, ale řada lidí příliš nezkoumá všechny hlášky, které jim přijdou pod ruku resp. pod kurzor. Po úspěšném zavlečení infekce dojde k vyhledání dalších hudebních souborů na pevném disku a k jejich modifikaci. Pokud uživatel infikovaného počítače sdílí hudbu například v rámci výměnných sítí, modifikované nahrávky se velmi snadno dostanou k dalším potenciálním obětem. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).