Hlavní navigace

ESET varuje před slovenským červem, jehož oběti mohou přijít o data

25. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společnost ESET varuje před novým počítačovým červem Zimuse, který na napadených počítačích může uživatele připravit o data uložená na pevném disku. Nový záškodnický program je slovenského původu. Právě u našich východních sousedů bylo v prvních dnech zachyceno přes 90 procent jeho veškerého výskytu. Existuje podezření, že červ byl určen k infikaci počítačových příznivců motoklubu v Liptově. Později však z této komunity unikl a problémy nastaly, když se staly jeho obětí produkční firemní…

Společnost ESET varuje před novým počítačovým červem Zimuse, který na napadených počítačích může uživatele připravit o data uložená na pevném disku. Nový záškodnický program je slovenského původu. Právě u našich východních sousedů bylo v prvních dnech zachyceno přes 90 procent jeho veškerého výskytu. Existuje podezření, že červ byl určen k infikaci počítačových příznivců motoklubu v Liptově. Později však z této komunity unikl a problémy nastaly, když se staly jeho obětí produkční firemní počítače. Infiltrace připomínala svým chováním svého času proslavenou infiltraci OneHalf, uvádí ESET. Aktuálně Zimuse řádí také například ve Spojených státech, Thajsku, Španělsku nebo i v České republice.

Červ přepíše začátky disků, čímž se data z nich stanou pro koncového uživatele nedostupná. První ze dvou zatím zachycených variant červa se o přepis pokusí po čtyřiceti dnech od infiltrace. Druhá už po uplynulí poloviční doby. Červ se šíří skrze samorozbalovací archivy nastrčené i na legitimní weby. Vydává se také za zábavný IQ test. Z infikovaného počítače se navíc dovede dále šířit přes USB flash disky. První varianta se o redistribuci přes paměťová média pokusí po deseti dnech od infiltrace, druhá už po týdnu. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).