Hlavní navigace

EURid hlásí výrazný meziroční pokles nových registrací domén .eu

8. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Registrace domén s geografickou koncovkou .eu zatím ztrácí dech. Podle sdružení EURid, které je správcem jednotné doménové koncovky pro Evropskou unii, se letos registrovalo jen 70 000 nových domén s touto koncovkou, což je o tři čtvrtiny méně než loni. Je pravděpodobné, že zdroj potenciálních zájemců vysychá, stejně jako se tenčí zásoba volných zajímavých domén. Nárůst by mohl přijít nyní se zavedením podpory diakritiky, kdy bude možné registrovat domény obsahující háčky a čárky. Řada subjektů…

Registrace domén s geografickou koncovkou .eu zatím ztrácí dech. Podle sdružení EURid, které je správcem jednotné doménové koncovky pro Evropskou unii, se letos registrovalo jen 70 000 nových domén s touto koncovkou, což je o tři čtvrtiny méně než loni. Je pravděpodobné, že zdroj potenciálních zájemců vysychá, stejně jako se tenčí zásoba volných zajímavých domén. Nárůst by mohl přijít nyní se zavedením podpory diakritiky, kdy bude možné registrovat domény obsahující háčky a čárky. Řada subjektů by si kvůli tomu mohla teoreticky pořídit variantu své domény s diakritikou, aby se ubránila nájezdu spekulantů. Očekávání tuzemských registrátorů domén se však liší.

Je to jasný důkaz toho, že po doménách s diakritikou je velká poptávka, glosoval nedávno zájem o předregistrace Petr Komárek, ředitel internetové divize společnosti Zoner Software. Předpokládáme nízký zájem o domény s diakritikou mezi uživateli internetu i společnostmi, a proto se nyní věnujeme aktuálnějším projektům, uvedl naopak v reakci pro ČTK Marek Erneker, výkonný ředitel společnosti IGNUM. Češi si letos registrovali zatím zhruba 13 000 domén s koncovkou .eu. Celkem jich uživatelé z České republiky mají ve svém držení přes 90 000, což stačí na osmé místo mezi zeměmi Evropské unie. (Finanční noviny)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).