Hlavní navigace

Europarlament posvětil „konec“ roamingu a ořezanou síťovou neutralitu

27. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Operátoři mohou slavit. Evropská unie po letech vyjednávání schválila omezení roamingových poplatků a velmi chabou ochranu síťové neutrality.

Pro operátory je to nakonec výhra v podstatě na všech frontách. Z reformy, která původně měla přinést jednotný telekomunikační trh v Evropě, zrušení roamingu a stanovení přísných pravidel pro dodržování síťové neutrality, toho mnoho nezůstalo. A nezměnilo to ani dnešní finální hlasování Evropského parlamentu, který návrh přijal bez jakýchkoli dodatků.

Jediným hmatatelným výsledkem tak je omezení roamingových poplatků. Ani tady nakonec nejde o žádné zrušení, jak se nás snaží přesvědčit tiskové zprávy, ale skutečně jen o jejich omezení.

Pravdou je, že v příštím roce roamingové poplatky klesnou a změní se jejich počítání – z původních stropních částek se stanou stropní příplatky, které budou moci činit maximálně 0,05 eura za minutu hovoru, 0,02 eura za SMS a 0,05 eura za MB dat. Roamingové ceny by tak měly výrazně klesnout.

Jenže onen ohlašovaný definitivní „konec“ roamingu, který má přijít od 15. června 2017, bude vlastně jen na oko. Operátoři totiž budou smět uplatňovat tzv. fair use policy – pokud tedy zákazník při cestě do zahraničí překročí limit spočívající v určitém množství minut, SMS či dat, bude mu operátor moci roamingové příplatky naúčtovat.

Konkrétní výšku limitu (FUP) i roamingového příplatku má ještě stanovit Evropská komise. Při vyjednáváních balíčku ale padaly návrhy jako 40 minut hovorů, 40 SMS a 80 MB dat – za rok. Jediná naděje tak tkví v tom, že Komise stanoví nějaké rozumnější limity.

Dvourychlostní internet

Neslavně dopadla i síťová neutralita, která měla původně zahrnovat požadavek na to, aby operátoři se všemi daty ve svých sítích zacházeli stejně – bez ohledu na to, o jaká data jde.

Pravidla měla zabránit například tomu, aby operátoři mohli požadovat po vybraných službách citlivých na datový tok (např. streaming videa) příplatky za to, že jejich data potečou dostatečně rychle a spolehlivě.

BRAND24

Výsledek? Pojem síťová neutralita nakonec z reformy úplně vypadl a EU nyní mluví jen o tzv. otevřeném internetu. Nová pravidla ovšem dávají operátorům řadu možností, jak mohou provoz na sítích ovlivňovat, včetně toho, že mimo otevřený internet mohou zřizovat tzv. speciální služby, za které mohou chtít více peněz.

EU operátorům nakonec nezakazuje ani tzv. zero rating – tedy praxi, kdy si operátor nezapočítává data nějaké partnerské služby do datových balíčků. Důvod? Takové počínání prý neomezuje konkurenci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).