Hlavní navigace

Eurotel Data Expres: den první

4. 8. 2004
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Řada uživatelů se v souvislosti se zavedením tarifu Eurotel Data Expres již může těšit ze svého nového připojení, ovšem objevuje se také mnoho otázek: jak to je s vyzkoušením služby, co pokrytí, jak funguje VPN, co připojení lokální sítě? Překvapením asi je, že severní část republiky je pokrytá dobře, na jihu už je to horší, ale mělo by se to v dohledné době zlepšit.

O službu Eurotel Data Expres je poměrně slušný zájem, sady z prodejen mizí jako horké housky (v pondělí odpoledne se již na řadu zájemců nedostalo), a i když počátek provázely drobné nejasnosti, vše se určitě rychle usadí a prodej bude fungovat plynule – doufejme, že když Eurotel tvrdil, že má dostatečné skladové zásoby modemů, nepodcenil zájem.

Během dne se v diskusích objevily první zkušenosti čerstvých majitelů a také řada dotazů a nejasností. Ty nejčastější zkusíme zodpovědet nyní.

Otestování služby

Eurotel nabízí vyzkoušení služby Eurotel Data Expres, aby zákazník nemusel kupovat „naslepo“ a věděl, jak kvalitní signál v dané lokalitě má. Základním vodítkem samozřejmě může být mapa na stránkách Eurotelu (nutno přepnout datový podklad na Data Expres), i informační linka má prý poměrně dobrý přehled.

Pokud si tedy chcete službu vyzkoušet, je potřeba zajít do firemní prodejny, k autorizovanému dealerovi či k implementačním partnerům, mít sebou 9000 korun jako vratnou zálohu za modem a také zaplatit poplatek – 95 korun za jeden den, 295 korun za dva dny a 395 korun za tři dny, tento poplatek se samozřejmě nevrací. Pokud nebudete mít štěstí či pokud chvíli nepočkáte, až první vlna zájmu opadne, budete se asi muset zapsat na „čekačku“, neboť zájem je velký a počet modemů vyhrazených na testování zákazníky omezený – například firemní prodejna Eurotelu na Červeném vrchu na Praze 6 má čtyři modemy a bylo možné se zapsat na „waitlist“.

Pokrytí


Dobrým informačním zdrojem ohledně pokrytí je již zmíněná mapa na webu Eurotelu, která je v maximálním měřítku 1:100.000, což poskytne poměrně přesnou představu o tom, kde by měl dle simulace signál být přítomen. U mapy je nutné brát v potaz, že je dimenzována podle pokrytí, které lze dosáhnout externí prutovou anténou (která je součástí dodávky) vně budov – takže například vystrčit za okno na parapet (anténu se doporučuje mít na vodivé podložce), případně je možné připojit místo dodávané 50cm prutové antény například větší prutovou anténu, případně směrovou anténu. Samozřejmě pokud sídlíte v rokli, bude asi situace složitější, ale signál CDMA by se měl šířit poměrně dobře a dosah buňky je značný – při testování se podařilo na vzdálenost 50 km při přímé viditelnosti připojit na rychlosti 1,2 Mbit/s. Proto je velká šance, že se signál podaří zachytit i mimo „zelené“ oblasti. Na podobné zkušenosti samozřejmě asi budou zvědavi i ostatní čtenáři, proto se se svými „úlovky“ pochlubte.

Zatímco střed a horní polovina republiky jsou poměrně dobře pokryty, jižní oblasti jsou na tom hůře – nejedná se o pokus Eurotelu diskriminovat uživatele, ale o důsledek mezinárodních smluv. Jelikož rádiový signál nelze zastavit na hranici, ale šíří se volně, je nutné přesahy mezi jednotlivými zeměmi korigovat, případně podřizovat určitým mezinárodním dohodám. Například v Polsku, kde funguje síť ve stejném frekvenčním pásmu, došlo k dohodě, a Eurotel může použít jednu ze svých dvou nosných na rozumném výkonu i v pohraničí, za což výměnou může polský operátor stejně postupovat na jiné nosné ve svém směru. V Německu není frekvence přidělená, ale byla možná dohoda s místním regulátorem, ovšem v případě rakouského regulátora Eurotel narazil na méně pružnou reakci, a tak dohadování trvá déle. Ovšem snad již příští týden by mělo být spuštěné například pokrytí Znojma a Hodonína, doufejme, že se pokrytí i v této oblasti bude dále rychle zlepšovat.

CDMA vs. EDGE

Často se také porovnává nová služba Data Expres založená na CDMA a ohlášená služba T-Mobile, která bude používat EDGE. Odpověď na to, co je lepší, není jednoznačná, každé řešení má svoje pro a proti. Zatímco EDGE je rozšíření stávající mobilní sítě – a tedy jedním přístrojem bude možné volat i datovat a také nebude problém s přechodem mezi EDGE, které bude dostupné asi jen ve městech, a GPRS, které je všude – CDMA je samostatná datová síť, pro kterou bude nutné mít samostatný datový modem (pro někoho výhoda). Tam, kde nebude CDMA, si prostě neškrtnete, jedině přes klasické GPRS, které je však nutné platit zvlášť (EDGE je např. na Slovensku ve stejné ceně jako GPRS). V daný okamžik se nedá říci, zda bude mít EDGE stejné pokrytí jako CDMA, tedy zda se T-Mobile omezí na pokrytí měst, nebo se nechá vyprovokovat konkurencí a zainvestuje do upgrade celé sítě na EDGE. Možná se nakonec dočkáme 98procentního pokrytí ČR od obou sítí.

Naopak výhodou CDMA je rychlost – zatímco EDGE se v praxi pohybuje někde kolem 100 kbit/s (s teoretickým maximem lehce přes 210 kbit/s, dosažitelným za velmi dobrých podmínek), CDMA by mělo dosahovat rychlost přes 200 kbit/s běžně s tím, že pokud to podmínky dovolí, poběží až na 800 kbit/s. Rovněž ping je nesrovnatelný – zatímco v EDGE sítích je kolem 700 ms, u CDMA to je kolem 120 ms (při nezatížené síti). Ani jedno není na hraní akčních her po síti, ale pokud například pracujete s aplikacemi vzdáleně (ať už přes textové nebo grafické rozhraní), rozdíl určitě poznáte. Argument ohledně investice do CDMA modemu nemá moc smysl, mobil podporující EDGE má zatím málokdo, takže ho bude také muset koupit. Rozhodování tedy záleží na vašich potřebách, jednoznačný absolutní vítěz není.

Připojení počítače k lokální síti

Jedním z témat dne se stalo připojení přes Eurotel Data Expres z počítače připojeného k lokální síti. Ve FAQ na stránkách Eurotelu je rada, co dělat, pokud se nelze přes CDMA modem připojit k Internetu – řešením je odpojit jiná síťová rozhraní, ať už softwarově, nebo například odpojit kabel. Jelikož se přihlásilo několik uživatelů, kterým opravdu nic jiného nezbylo, objevily se dohady o tom, že Eurotel takto zabraňuje uživatelům se sdílením připojení mezi jinými počítači. Ovšem řada uživatelů používá CDMA i takto naprosto bez problémů i s interním sdílením připojení ve Windows (pouze nepoužívají připojovací aplikaci Eurotelu, ale ručně aktivují vytvořené připojení k síti – aplikace vždy přepíše změněné nastavení, tedy i zapnuté sdílení).

Podle tohoto příspěvku na blogu Vúčako je situace jednoduchá. Pokud má uživatel počítač s Windows XP (jiné verze snad fungují korektně) připojený do lokální sítě (tedy na síti je libovolné jiné zařízení, například i tiskárna s IP adresou) a nemá zapnutý firewall (snad to řeší i ten interní ve Windows), jsou, díky tomu, jak funguje síťování ve Windows, pakety z toto rozhraní posílané do sítě CDMA považovány za „zlé“ a síť ukončí spojení.

BRAND24

Ovšem, jak je vidět z praktických zkušeností uživatelů, ani to nebrání sdílení služby mezi více počítači – spíše na to narazí běžný, situace neznalý uživatel s malou domácí sítí. Uvidíme, zda Eurotel bude nějak aktivně postupovat proti sdílení připojení, tedy zda se na sledování takto nasdílených připojení nějak zaměří, technicky však tomu zatím nic nebrání.

Jak na VPN?

Některé příspěvky na Internetu se rovněž zmiňovaly o nemožnosti připojit se pomocí VPN – autor z blogu Vúčako to komentuje lapidárně: se standardními klienty, například Cisco či Nortel, to přes IPSec chodí, jen je někdy nutné zapnout ručně IPSec přes UDP. VPN zabudované přímo do systémů od Microsoftu však chodit nebude.

Máte již Eurotel Data Expres?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).