Hlavní navigace

Eurotel Data Expres v roce 1

2. 8. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Síť Eurotel Data Expres, postavená na technologii CDMA2000 1x EV-DO, se stala v prvním roce svého provozu výrazným fenoménem (ať již v pozitivním, nebo negativním smyslu). Pojďme se při té příležitosti ohlédnout zpět i vpřed - jaké nové terminály budou pro síť dostupné, či kdy můžeme očekávat upgrade na novou, rychlejší verzi technologie.

O nové síti Eurotelu, využívající technologii CDMA2000 1× EV-DO, se začalo spekulovat již koncem roku 2003, a již tehdy spekulace rozdělovaly veřejnost na dva tábory – část měla od sítě poměrně optimistická očekávání (především široká dostupnost a rozumné rychlosti, dosahující rychlostí ADSL), zatímco někteří byli k odhadům silně skeptičtí a nevěřili, že síť dokáže nabídnout byť jedno z toho. Jak se ukázalo, pravda je někde tak na půli cesty: pokrytí obyvatelstva je poměrně rozumné (plošné pokrytí samozřejmě o něco pokulhává), zatímco rychlost je proměnná značně variabilní, jak to již ostatně u sdílených rádiových sítí je v principu. Nic to však nemění na tom, že Eurotelu se podařil poměrně husarský kousek – vytvořil internetovou síť s největším nárůstem zákazníků v prvním roce existence. Právě před několika dny Eurotel oznámil, že CDMA již používá více než 50.000 uživatelů, což je k prvnímu výročí pěkný dárek.

Čekání na CDMA

Než však Eurotel přesně před rokem síť spustil do komerčního provozu (resp. začal nabízet služby a prodávat terminály), dlouhou dobu se jen objevovaly dohady, kdy ke spuštění dojde. V únoru 2004 se objevily první informace o připravované síti, kdy Eurotelu bylo přikázáno zastavit přípravy. Posléze se spekulovalo o květnu roku 2004, ovšem tehdy se do hry vložil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Diskuse se vedly jak kvůli využití frekvence, počátkem 90. let přidělené pro provoz analogového mobilního systému NMT, tak kvůli rušení televizního signálu v některých lokalitách. Nakonec se ukázalo, že evropští regulovčíci, kteří jsou pro místního regulátora na úrovni vzývané modly (viz oddalovací strategie ohledně pásma 5 GHz, odvolávající se vždy a znovu právě na nutnost koordinace a strategického plánování s EU) proti použití širokopásmového systému v praxi nic nemají a frekvence lze použít bez problémů jak pro NTM, tak pro CDMA2000. Eurotel si jen musel nechat schválit do provozu každou základnovou stanici zvlášť, zatímco u GSM je postup mnohem méně byrokratický. Problém s rušením TV signálu se objevil kvůli TV anténám rafinované konstrukce, které zachytávaly všechno možné, nejen TV signál samotný – to se vyřešilo u postižených diváků instalací frekvenčních filtrů, případně doporučením k zakoupení schválené a normám odpovídající antény.

Samozřejmě se rovněž spekulovalo o tom, že zdržovací taktika je součástí širšího spiknutí, zahrnujícího státní orgány a tehdy státem vlastněný a kontrolovaný Český Telecom (ČTc). Byť byl ČTc vždy majoritním podílníkem, a od roku 2003 stoprocentním vlastníkem Eurotelu, až do odchodu Terrence Valeskiho z postu generálního ředitele „trpěl“ Eurotel příliš velkou samostatností a na svého většího žlutého bratra moc ohledy nebral – spolupráce příliš nefungovala, po odvolání pana Valeskiho (kterému se prý stalo CDMA osudné) dokonce probíhala mezi Eurotelem a ČTc tichá válka. Pro ČTc představoval ambiciózní plán s CDMA ohrožení jeho vlastních ADSL úmyslů. Nástup ADSL se podařilo ČTc zpackat tak dokonale, že po prvním roce oficiálního provozu měl zhruba 20.000 zákazníků, zatímco mobilní operátoři (Eurotel a T-Mobile) měli u svých GPRS paušálů zákazníků několikanásobně více. Ovšem právě v době, kdy měl Eurotel začít nabízet své CDMA, Český Telecom poněkud změnil politiku a začal nabízet trochu zajímavější služby, takže nepotřeboval poměrně silnou bezdrátovou konkurenci z vlastní stáje.

Eurotel Data Expres v praxi

Oficiálního spuštění služby jsme se tak dočkali až přesně před rokem, 2. srpna 2004, kdy Eurotel představil přesnější informace o službě, ceny a rovněž brzy velmi „populární“ modemy G-Tran. Za měsíční paušál 899 korun bez DPH nabízí vysokorychlostní připojení k Internetu bez omezení (obě tvrzení se později stanou jednou z hlavních zbraní zklamaných zákazníků), modem stojí skoro 9000 korun, nebo je možné si ho pořídit s úpisem (zpočátku na jeden rok, později začal nabízet Eurotel i úpis na dva roky, s jednoletým úpisem byla vyšší cena modemu). Pokrytí bylo od počátku poměrně slušné, 70 procent obyvatelstva.

Jelikož Eurotel chtěl dát zákazníkům šanci si službu před zakoupením vyzkoušet, existovaly u prodejců testovací sady, na které se opět zájemci zapisovali do pořadníků. Rovněž se samozřejmě vyrojilo mnoho otázek, někteří poukazovali na problémy s VPN, nebylo možné mít zároveň připojený počítač k místní síti a CDMA a podobně. Popularita CDMA byla poměrně vysoká, neboť nabízel za rozumný peníz slušnou rychlost a především dostupnost Internetu i v lokalitách, kam technik Českého Telecomu nezajde, jak je rok dlouhý. Poměrně záhy se však začaly objevovat problémy s nestabilitou modemů, které se víceméně náhodně vypínaly (vlastnost, kterou si Eurotel od výrobce neobjednal a která se u testovací dodávky neobjevovala). Uživatelé začínali být poměrně nervózní, i díky postoji mrtvého brouka, který Eurotel k problému zaujal. Z té doby pochází rovněž velmi zajímavé prohlášení tiskové mluvčí Eurotelu, paní Diany Dobálové, kdy řekla, že „podle našich statistik nemají CDMA modemy vyšší poruchovost než GSM terminály“, ovšem již nedodala, jak poruchové některé GSM telefony jsou.

Každopádně první měsíc provozu přinesl 7000 zákazníků a průměrná rychlost se po počátečních optimalizacích šplhala nahoru. Na konci září již Eurotel pravděpodobně poznal, že nabízet neomezené bezdrátové připojení k Internetu za 900 korun měsíčně není v ČR právě ideální job a přistoupil k prvnímu omezení: pro P2P sítě zavedl speciální režim, kdy v noci tekla data plnou rychlostí, přes den však byly tyto přenosy výrazně zpomaleny.

Na podzim Eurotel pomalu posiloval síť, ovšem i přes to se začaly množit stížnosti uživatelů na rychlost. Eurotel sice nikdy nic negarantoval, ale v reklamách používal označení vysokorychlostní a sliboval průměrnou přenosovou rychlost pro download na úrovni 256 kbit/s. Bohužel problém je v onom průměru a rovněž v samotné povaze služby. Jelikož se jedná o bezdrátové připojení, rychlost závisí jen a pouze na kvalitě signálu, jak málo je zarušený. A tak někdo má vysoké rychlosti, přesahující i 1 Mbit/s, a někdo se musí potýkat s několika kB/s. Bohužel vzhledem k povaze sítě rovněž nikdo nezaručí, že to, co dneska funguje rychle, takto bude fungovat i nadále, neboť se může koncentrovat příliš mnoho zákazníků v jedné oblasti a neštěstí je hotovo. Posilování sítě je v takovém případě jedinou cestou, jak uspokojit co nejvíce zákazníků, resp. jich mít co nejméně nespokojených.

Na konci zimy postihly CDMA síť dvě pohromy naráz – někteří uživatelé měli velké problémy se dostat na některé servery, a k tomu celá síť se několikrát zhroutila. Eurotel síť překonfiguroval a rozložil zátěž a postupně se podařilo také odstranit problémy s nedostupnosti serverů, ovšem důvěra zákazníků byla nalomena ještě více než doposud, i když Eurotel zákazníkům, kteří si stěžovali, vrátil část paušálu. „Občanská nespokojenost“ nakonec vyvrcholila pokusem o blokádu CDMA nadměrným stahováním dat, ale buď síť už nešlo více zatížit, nebo měla akce mizivou odezvu – blokáda se nijak v praxi neprojevila.

Asi poslední výraznou novinkou z oblasti CDMA bylo stanovení definitivní podoby FUP (Fair User Policy), tedy limitů pro přenosy dat. Systém je relativně komplikovaný, ale na druhou stranu i poměrně benevolentní.

Mimochodem, největší nárůst zákazníků měl Eurotel v prosinci loňského roku. Poměrně slušně rostl až do konce března, ovšem od té doby se přírůstky pohybují již jen v řádu jednotek tisíců – asi i díky menší podpoře ze strany Eurotelu, který již nenabízí výrazná zvýhodnění či delší testování zdarma. Zajímavé je, že stále rostou také počty zákazníků paušálního tarifu GPRS – za rok jich přibylo skoro 10.000, v současné době jich Eurotel má více než 65.000.

BRAND24

A co nás čeká dále?

Bohužel rozvoj sítě CDMA2000 není u Eurotelu asi takový, jak bylo plánováno v počátcích, a posilování směřuje asi především do oblastí s vyšším provozem. V provozu je nyní 266 základnových stanic pro CDMA (což je jinak slušný nárůst, loni v srpnu to bylo 160 základnových stanic). Při spuštění služby Eurotel sliboval modem v podobě PC-Card, ovšem podle dostupných informací tato verze v nabídce nebude, neboť nenabízela dostatečný výkon. Eurotel však chystá do prodeje nový modem (měla by to být podle všeho otázka týdnů, maximálně několik málo měsíců), který bude výrazně menší, bude možné ho napájet přes USB a díky novějšímu chipsetu poskytne také lepší výkon a kvalitu příjmu. Další plány jsou poněkud mlhavé – po novém roce by se snad měly dostat na trh také modemy kombinující GSM a CDMA a v příštím roce by se rovněž měla v praxi objevit nová verze CDMA2000 1× EV-DO Rev. A, která nabízí vyšší rychlosti. Doufejme, že až budou zahájeny dodávky síťového vybavení, bude Eurotel upgradovat síť na novější verzi – pro využití vyšších rychlostí však budou nezbytné i nové modemy.

Eurotel Data Expres se v prvním roce svého „života“ stal fenoménem – dokázal nahradit připojení k Internetu tam, kde nebyla jiná možnost, především kvůli zoufalému stavu ADSL v ČR. Situace s ADSL se pomaluje zlepšuje, příští rok nastoupí rovněž konkurence od T-Mobile, a tak snad bude i nadále tlak na zlepšování sítě a jejích parametrů (byť například pokrytím T-Mobile nebude konkurovat ještě hodně dlouho). Pokud bych Eurotel Data Expres známkoval jako ve škole, asi bych se raději spokojil se slovním hodnocením: ne vždy vyrovnaný výkon a občas za 5, ale celkový dojem v podstatě pozitivní, a hlavně – udělal pro rozvoj českého broadbandu kus poctivé práce. A jak se díváte na tuto službu po roce fungování vy?

Jakou známku dáte Eurotel Data Expres po prvním roce vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).