Hlavní navigace

Evropský parlament chystá online hru za 275 000 euro

20. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropský parlament vynaloží 275 000 euro na spuštění vlastní online hry ve stylu Second Life. Projekt jménem Citzalia má být jakousi kombinací počítačové hry a sociální sítě v 3D prostředí. Hráči si zde mají přes svého avatara vyzkoušet, jak funguje evropská demokracie v praxi. Například bude možné virtuálně přednést návrhy, k nimž se pak další hráči mají vyjadřovat. Hráči se mohou zapojit v roli poslance, studenta či novináře. Podle kritiků projektu ale k realističnosti ještě chybí lobisté.

Evropský parlament vynaloží 275 000 euro na spuštění vlastní online hry ve stylu Second Life. Projekt jménem Citzalia má být jakousi kombinací počítačové hry a sociální sítě v 3D prostředí. Hráči si zde mají přes svého avatara vyzkoušet, jak funguje evropská demokracie v praxi. Například bude možné virtuálně přednést návrhy, k nimž se pak další hráči mají vyjadřovat. Hráči se mohou zapojit v roli poslance, studenta či novináře. Podle kritiků projektu ale k realističnosti ještě chybí lobisté.

Citzalia má být ukázkou, jak funguje demokraticky zvolený parlament. Kritici ale říkají, že ukázkou bruselského fungování je už vznik samotné hry, která podle nich představuje jen další vyhozené peníze na projekt s minimální šancí oslovit veřejnost. Ahmed ElAmin za tvůrce této hry však říká, že vstupují na nové území a prý ani u Facebooku nikdo nemohl dopředu s jistotou říci, jestli bude úspěšný. Minimálně načasování projektu však lze hodnotit jako nepříliš šťastné, když napříč Evropou je stále žhavějším tématem hledání úspor. (EurActiv.com)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).