Hlavní navigace

Evropský parlament přijal tzv. telekomunikační balíček

25. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropský parlament schválil dlouhé měsíce diskutovaný tzv. telekomunikační balíček. Přestože jde o dosti komplexní dílo, největší pozornost i vášně aktuálně vyvolává otázka odpojování domnělých počítačových pirátů od Internetu. Francie, kde na několikátý pokus již tzv. digitální gilotina platí, není totiž jedinou evropskou zemí, jejíž zákonodárci tíhnou k tomuto minimálně kontroverznímu boji za ochranu autorských práv. Přijatá norma se věnuje i této problematice, ovšem možnosti výkladu jsou…

Evropský parlament schválil dlouhé měsíce diskutovaný tzv. telekomunikační balíček. Přestože jde o dosti komplexní dílo, největší pozornost i vášně aktuálně vyvolává otázka odpojování domnělých počítačových pirátů od Internetu. Francie, kde na několikátý pokus již tzv. digitální gilotina platí, není totiž jedinou evropskou zemí, jejíž zákonodárci tíhnou k tomuto minimálně kontroverznímu boji za ochranu autorských práv. Přijatá norma se věnuje i této problematice, ovšem možnosti výkladu jsou dosti pestré.

Podrobněji se tématu věnoval nedávno Jiří Peterka ve svém článku Ubránila se Evropa digitální gilotině? zde na Lupě. Více či méně fundované názory se různí a to zejména na to, jestli telekomunikační balíček digitálním gilotinám dveře otevírá nebo zavírá. Každopádně by podle nově přijatých norem měl občan mít právo bránit se proti odpojení v režii úřadů u soudu. Jak konkrétně, to už je bohužel otázka výkladu. Telekomunikačnímu balíčku i digitální gilotině se ale každopádně budeme na Lupě ještě věnovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).