Hlavní navigace

Facebook a Microsoft natáhnou podmořskou optiku a HP se zase dělí

27. 5. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft propustí další lidi z mobilní sekce. HP Inc. padají čísla. Lenovo také v problémech. Intel nakupuje. Výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Microsoft a Facebook společně natáhnou podmořský kabel mezi Spojenými státy a Evropou. Projekt MAREA bude měřit 6600 kilometrů, dokončen bude příští rok na podzim. Kapacita má být 160 Tb/s. Akce je důkazem toho, že poskytovatelé cloudových a internetových služeb chtějí získat větší kontrolu i nad samotnými sítěmi a nespoléhat se na providery.

Sešup Microsoftu kolem mobilních telefonů pokračuje. Po odprodeji sekce „hloupých“ mobilů nyní ruší dalších 1850 pracovních míst, dopadne to zejména na Finsko a sekci Lumií. Odepíše se rovněž 950 milionů dolarů. Microsoft se chce se smartphony věnovat pouze firmám a věrným fanouškům. To lze jinými slovy přeložit i tak, že to balí, ale ještě nechce naštvat současné zákazníky.

Brněnský Y Soft rozšiřuje partnerství s legendárním Xeroxem. Konkrétně jeho Secure Print Manager Suite poběží na Y Soft SafeQ. V Brně si od tohoto kroku slibují mimo jiné letošní slušný růst.

Takže ne dvě, ale tři. HP se před půl rokem rozdělilo na firmy HP Inc. a Hewlett Packard Enterprise (HPE) a ta druhá nyní hlásí, že se rozdělí ještě jednou. Konkrétně vyčleňuje divizi služeb a spojí ji s firmou CSC (Computer Science Company), je to obchod za 8,5 miliardy dolarů. Služby přinesly HPE v roce 2015 více než třetinu tržeb, tedy asi 20 miliard dolarů. Z firmy se tak nyní stává především výrobce hardwaru. A to v době, kdy se z něj stává značná komodita. Kritici se smějí, že jde o další porcování, ze kterého mohou vytěžit investoři. HPE říká, že díky tomu bude pružnější a pružnější. Někde v HPE cítí úlevu a mluví o zbavení se koule na noze. Firma má se službami špatné zkušenosti, po koupi EDS už odepisovala osm miliard dolarů.

Satya Nadella a Stephen Elop.
Autor: Microsoft

Satya Nadella a Stephen Elop.

HP Inc. také nic moc. Firma hlásí, že jí v posledním kvartálu spadl zisk o 38 procent, snižuje se i výhled na další období. Tržby spadly o 11 procent. HP Inc. má určité plány do budoucna, když už byznys s tradičními počítači klesá. Je to třeba 3D tisk. Více v dřívějším článku s českou šéfkou.

Také Lenovo hlásí pokles tržeb, i když zisk v posledním čtvrtletí díky škrtům a restrukturalizaci narostl o 80 procent na 180 milionů dolarů. Zase nízký prodej počítačů. Číňanům ale klesl i podíl v prodeji serverů na 7,5 procenta a firma vypadla i z pětky největších prodejců chytrých telefonů. Jsou zde plány něco udělat s Motorolou a divizi dostat do černých čísel.

Intel kupuje společnost Itseez, která se zabývá takzvaným počítačovým viděním. Umí detekovat prvky v okolí, což se hodí třeba v bezpečnosti, ale i chytrých autech a tak dále. Podobné akvizice budou u Intelu nejspíše vidět stále více. Je to součást příklonu k IoT a datacentrům.

BRAND24

Firma eBay kupuje španělský podnik Ticketbits. To je služba, která umožňuje nakupovat vstupenky na kulturní či sportovní akce v mnoha zemích Evropy. eBay bude chtít Ticketbits spojit se svým obdobným produktem StubHub.

Twilio, které nabízí nástroje pro cloudovou komunikaci, se chystá na burzu. Papíry pro americkou komisi cenných papírů ukazují, že firma chce při IPO získat kolem 100 milionů dolarů. Twilio nabralo investice ve výši 233 milionů dolarů. Stále je ve ztrátě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).