Hlavní navigace

Facebook blokuje Yandex, největší ruský vyhledávač

28. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Wonder, jak se čerstvě spuštěná vyhledávací mobilní aplikace Yandexu jmenuje, tak nemůže využívat API Facebooku, pouze ostatních podporovaných sociálních sítí a službách.

Yandex – www.yandex.ru – respektive hlavně jeho sociální mobilní asistent, je blokovaný Facebookem – ten odmítá Yandexu umožnit přístup k datům v případě vcelku podobném tomu mezi Twitter/Vine a Facebookem (viz Válka Facebooku s Twitterem má další oběť, Vine loni koupené Twitterem).

Wonder, jak se čerstvě spuštěná vyhledávací mobilní aplikace Yandexu jmenuje, tak nemůže využívat API Facebooku, pouze ostatních podporovaných sociálních sítí a služeb. Přístup k informacím v sociálních sítích Wonder používá při vyhledávání – zjišťuje informace o tom, co dělají (nebo spíše dělali) vaši přátelé – jakou hudbu poslouchají, kam chodí, co a kde vyfotografovali, čeho jsou fanoušky, jaké zprávy četli. A právě zde Yandex narazil na totožnou větu z Podmínek jako Vine – tedy „You must not include data obtained from us in any search engine or directory without our written permission.

Yandex je v Rusku jedničkou ve vyhledávání – v tamním Internetu se setkáte s podobnou situací jako v Česku – náš domácí souboj mezi Google a Seznamem je v Rusku přítomný v podobě souboje právě mezi Google a Yandexem. Ten by měl v Rusku mít zhruba 60% podíl na trhu (zdroj). Celosvětově by mohl mít mezi vyhledávači zhruba páté místo (podle údajů comScore z loňského roku). Najdete ho ale nejenom v Rusku, ale i v dalších zemích.

Sociální vyhledávácí mobilní aplikace Wonder ale není určena pro ruský (či rusky mluvící) trh – míří na americký trh. V první podobě je dostupný pouze pro iOS a využívá data z Facebooku, Foursquare, Instagramu a Twitteru – s jejich pomocí můžete hlasem pokládat otázky (podobně jako je tomu u Siri od Apple). A určitým způsobem lze říci, že Wonder je mobilní obdobou (ale i konkurencí) pro čerstvě spouštěný Graph Search Facebooku. 

BRAND24

Pro rozpoznávání hlasu Wonder využívá Nuance a následně vlastní software Yandexu. Vedle hlasové ovládání můžete samozřejmě otázky pokládat i napsáním. Aplikace je prozatím dostupná pouze v USA a otázky je možné pokládat pouze pokud se týkají míst, hudby a zpráv. Jak Wonder funguje se můžete podívat na videu Wonder by Yandex Labs, domovskou stránku produktu hledejte na wonder.yandex.com

Zdroj: Facebook Blocks Yandex’s New Social Search App From Accessing Its Data Just Three Hours After Launch

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).