Hlavní navigace

Facebook ohlásil podporu připojení přes anonymní síť TOR

31. 10. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Připojení k Facebooku přes síť TOR by mohlo pomoci například uživatelům, v jejichž zemích je sociální síť blokována.

Připojování k Facebooku přes TOR bývalo v minulosti problematické. Bezpečnostní algoritmy Facebooku totiž chování připojených browserů vyhodnocovaly jako podezřelé a blokovaly je.

Pro ty, kdo neví, ve zkratce: TOR je síť, která pomáhá anonymizovat pohyb uživatelů po internetu – je například těžší vypátrat jejich IP adresu. Data jsou šifrována a předávají si je jednotlivé servery sítě, cesta dat mezi routery se přitom neustále mění.

„Z pohledu našeho systému uživatel, který se k nám v jeden moment připojoval z Austrálie, v následující chvíli vypadal, jako by byl ve Švédsku nebo v Kanadě. V určitém kontextu takové chování může naznačovat, že jde o hacknutý účet zneužívaný botnetem. Pro TOR je ale takové chování normální,“ popisuje problém na blogu Facebooku vývojář Alec Muffett.

UX DAy - tip 2

To by se teď ale mělo změnit. Firma zřídila pro připojování přes TOR speciální .onion adresu https://facebookco­rewwwi.onion/ (odkaz funguje jen v TOR prohlížeči).

Muffett upozorňuje, že z pohledu Facebooku jde o experiment, který se bude dále vyvíjet podle toho, jak budou vývojáři nabírat zkušenosti. Střednědobým cílem je nabídnout .onion adresu i pro mobilní stránky. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).