Hlavní navigace

Facebook půjde k soudu za šmírování ve zprávách uživatelů

30. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Samotný Facebook v roce 2012 na svém konání neviděl nic špatného. A jak plyne z aktuálního vývoje, nevidí na něm nic špatného dodnes.

Americká soudkyně Phyllis Hamilton odmítla žádost Facebooku o zamítnutí žaloby, která se týká porušování soukromí uživatelů šmírováním obsahu jejich zpráv. Facebook získaná data používal nejenom k cílení reklamy, ale také na jejich základě uživatele přidával jako fanoušky ke stránkám a dával za ně „líbí“ internetovým adresám.

Samotný právní spor se táhne už od roku 2013 a stojí právě na posledně zmíněné aktivitě – tedy automatickém dávání „líbí“ adresám, které uživatelé uvedli v interní poště. Na základě toho pak také Facebook cílil inzerci. Sociální síť s tím – teoreticky – skončila v říjnu 2012 a v současné době pouze analyzuje obsah zpráv s ohledem na spam a viry.

Uživatelům samozřejmě Facebook nic o čtení pošty a následném přidávání „líbí“ neřekl (viz Facebook uměle navyšuje počty To se mi líbí. Skenuje kvůli tomu soukromé vzkazy) a přišlo se na to pouze díky tomu, že se několika lidem nezdálo, že se stali fanoušky (dali líbí) něčemu, o čem neměli nejmenší tušení.

Tehdejší aktivity Facebooku mají dvě typické roviny. První je ta, že klasicky ignoroval soukromí uživatelů. A druhá je ta, že podvedl firmy i inzerenty umělým navyšováním počtu fanoušků a líbí.

BRAND24

Samotný Facebook v roce 2012 na svém konání neviděl nic špatného. A jak plyne z aktuálního vývoje, nevidí na něm nic špatného dodnes.

Zdroj: Facebook Must Face Lawsuit Over Scanning of Users' Messages: Judge

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).