Hlavní navigace

Facebook spouští „Nearby Friends“, sdílení své polohy s přáteli

18. 4. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Facebook
Staronová služba „Nearby Friends“ by vám na mobilním Facebooku měla umožnit zjistit, jestli se někdo z vašich přátel nenachází ve vaší blízkosti.

Pokud si dobře pamatujete historii Facebooku či Foursquare, víte, že v minulých letech opakovaně blokovaly externí služby, které umožňovaly „objevovat“, kdo se nachází ve vaší blízkosti. Vždy k tomu byl nějaký ten dobrý důvod v podobě nutnosti ochránit soukromí uživatelů.

Když jde ale o Facebook samotný, jdou tyto důvody stranou. Nově spuštěná služba Nearby Friends (v aplikacích pro Android a iOS) umí přesně to, co byste od ní čekali – prozradí vám, kdo z vašich přátel se nachází ve vaší blízkosti. Samozřejmě za předpokladu, že tuto službu budou vaši přátelé používat.

Facebook v oznámení Nearby Friends uvádí, že jde o opt-in službu, tedy že si ji vy sami musíte zapnout. A je dobré si zkontrolovat, jestli tomu tak skutečně je. A čas od času prověřit, jestli se „náhodou“ neaktivovala sama (podobně jako Bluetooth při každé aktualizaci iOSu, aby Apple mohl využít vlastní sledovací funkce a vy mu v tom přestali bránit).

Samotné zapnutí funkce by ale nemělo stačit, je potřeba ještě zvolit, že vaši polohu sdílíte s konkrétními přáteli (či seznamy přátel), včetně možnosti časového omezení. V oznámení o spuštění služby je také uvedeno, že funkce Nearby Friends bude dostupná v USA během příštích týdnů. O rozšíření mimo USA tam není ani slovo a služba je navíc omezena od 18 let věku výše.

Nearby Friends samozřejmě může být užitečná funkčnost (je možná zajímavě vědět, že je výsledkem akvizice společnosti Glancee z roku 2012), ale jako každá věc silně zasahující do soukromí vyžaduje jistou dávku obezřetnosti. Google mimochodem podobnou funkčnost obsahuje už dlouho a původně se objevila jako součást dnes již neexistující služby Google Latitude.

Samotné „okolí“ je v aplikaci pro iOS či Android možné nastavit v rozmezí půl míle až 1,8 míle (0,8 až 2,8 kilometru) a pokud Nearby Friends budete mít aktivní, počítejte s vyšší spotřebou (zejména s ohledem na nutnost kontinuálního získávání informací o poloze z GPS), byť podle Facebooku by měl být vliv poměrně malý.

BRAND24

Bezpečné či nebezpečné

A chápete to správně: jde o skutečně kontinuální sdílení polohy v daném časovém úseku, což je poměrně zásadní rozdíl oproti (například) Foursquare, kde polohu sdílíte jen při vlastní aktivitě (check-in). Mírně uklidňující je to, že není sdílena přesná poloha (vaši přátelé by se tedy neměli dozvědět, kde přesně jste, ale pouze to, že jste ve zvolené blízkosti).

Pokud se Nearby Friends rozhodnete používat (až snad někdy dorazí do Česka), bude nejspíše vhodné vytvořit si seznam přátel, kterému umožníte přístup k informaci o tom, kde jste. A do tohoto seznamu přidat opravdu pouze přátele, kteří se něco takového skutečně mohou dozvědět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).