Hlavní navigace

Facebook týden: Zuckerberg diskutuje s politiky

18. 7. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Česká veřejná správa se snaží s občany komunikovat online. Po účtu na Facebooku spustil Úřad vlády ČR nedávno také svůj Twitter kanál. Objem inzerce na FB se od roku 2009 zvýšil čtyřikrát. Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg debatuje s politiky. Nedávno hovořil s britským premiérem o tom, jak více zapojit občany do diskuse o snižování britského veřejného dluhu. FB kredity začne používat i tvůrce populární hry Zoo World.

Česká veřejná správa se snaží s občany komunikovat online. Ještě před jmenováním nové vlády spustil svůj Twitter kanálÚřad vlády ČR. Účet na FB už má od začátku letošního roku. Zatím se na Twitter účtu objevilo jen několik tweetů a je otázkou, nakolik ty, které už tam jsou, nám mohou být k něčemu užitečné. Nicméně jakákoliv snaha eráru přiblížit se občanům se cení. Až čas ale ukáže, zdali bude erár ochoten svým občanům pomocí nových technických prostředků také naslouchat.

Facebook republika

Kdyby byl Facebook republika, vypadala by jeho ekonomika geopoliticky asi takto.Všichni milují veselé vizualizace a tato je jednou z nich.

Facebook economy

Zdroj: VisualEconomics

Povšimněte si prosím zejména obřího impéria Zynga (většina milovaných farmářských a mafiánských her) a odloučené – dlužno dodat, že neustále se zmenšující ostrovní části Michael Jackson. Z našeho (odborně uživatelského) hlediska je ale mnohem zajímavější jeden z údajů pod zmíněnou mapou. Ukazuje totiž, že se objem inzerce na FB od roku 2009 zečtyřnásobil. A v tom je právě skutečná síla „Facebookové ekonomiky“.

<fb:fan profile_id=„83767­868289“ stream=„0“ connections=„10“ logobar=„1“ width=„300“></f­b:fan>
Lupa.cz on Facebook

Mark Zuckerberg jako poradce politiků

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg vstupuje do politických debat – nedávno na dálku hovořil s britským premiérem Davidem Cameronem o tom, jak více zapojit občany do diskuse o snižování britského veřejného dluhu. Je vlastně úplně jedno, o čem ta debata byla. Facebook je tak veliké a vlivné médium, že se jeho zakladateli dostává cti být po boku nejvlivnějších tohoto světa. Znamená to ale, že i on sám je jedním z nejvlivnějších?

Asi těžko bychom obviňovali Grahama Bella z toho, že chce svým vynálezem ovlivňovat politiku, byť na ni zanechal nesmazatelnou stopu, protože Bell neměl nikdy schopnost všechny své telefony vypnout nebo zakázat hovory na politicky citlivá témata. Mark Zuckerberg tuto možnost ovšem navzdory nízkému věku má…

Foursquare má už více než 2 miliony uživatelů

‎„Mapovací“ síť Foursquare v těchto dnech dosáhla hranice dvou milionů uživatelů. V Česku přitom Foursquare zatím příliš „netáhne“. Dva tisíce přiznaných tuzemských uživatelů není zrovna nejvyšší číslo, zvlášť když ho srovnáme s takřka čtvrtinou obyvatelstva, která má podle některých odhadů používat Facebook.

Foursquare

Důvodů, proč si zatím Foursquare nezískal na českém Internetu masovější oblibu je celá řada. Od neexistence reklamních kampaní přes relativně úzkou cílovou skupinu potenciálních uživatelů, kteří jsou mimo jiné vybaveni hardwarem, se kterým má používání této sítě smysl.

Dvacet nejrychleji rostoucích stránek

Ačkoli přehled dvaceti nejrychleji rostoucích stránek na Facebooku, zveřejněný na serveru All Facebook, nemusí být úplně přesný, přesto by vzorek trendových filmů, celebritních postaviček, komixů a dokonce jedné postavy svaté, by mohl přibližně odpovídat snaze uživatelů Facebooku přiblížit se ve svých preferencích spasení a přitom zůstat in.

BRAND24

FB kredity nově i ve hře Zoo World

Víte o tom, že Facebook má virtuální měnu – kredity? Pokud jste typický český uživatel, nemůžeme vám mít za zlé, když o tom vůbec netušíte. FB ale opravdu svou virtuální měnu má – a velmi intenzivně se snaží, aby byla v co nejvíce aplikacích měnou exkluzivní. Posledním velkým úlovkem se stala vývojářská firma RockYou, známá zejména populární sociální hrou Zoo World. RockYou chce přibližně do jednoho roku svůj současný kreditor systém převést na FB kredity.

I když tato zpráva má dokladovat, že Facebook získal na svou stranu dalšího „velkého hráče“, ve skutečnosti existuje mnoho velkých a vlivných hráčů, které zatím lákání krále sociálních sítí odolávají. A jejichž peníze tak majitelům Facebooku z důvodu použití jiného kanálu unikají. Navíc opatrnosti není nikdy dost a proto by nebylo nijak velkým překvapením, kdyby v budoucnu vývojářské firmy zvolily spíše cestu společnosti Zynga, která sice FB kredity podporuje, ale stále nabízí i jiné alternativy.

Máte účet naTwitteru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).