Hlavní navigace

Facebook vrací do hry hry, Netflix umí offline a Wordpress je zranitelný

4. 12. 2016
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Facebook
Fake news, kam se podíváš, Santa Tracker, aplikace už nefrčí, RIP Flash, kalendářový spam na iPhone, děravý AirDroid. Co ještě přinesl právě končící #tyden?

Google už spustil klasický Santa Tracker. Otázkou zůstává, jestli to je ještě tak zábavné, jako to bylo na počátku. A také je otázkou, proč je ten web tak zoufale přeplácaný. A ještě jak to vlastně bude s Microsoftem a NORAD. Vlastně proč se ptát, www.noradsanta.org už taky jede. A je to stejně přeplácané a zmatečné.

Nejvíce poslouchaní muzikanti na Spotify? Drake. Ano, Justin Bieber je na druhém místě. Pak Rihanna, Twenty One Pilots a Kanye West. Rozsáhlejší žebříčky najdete v Drake is Spotify’s Most Streamed Artist for 2016 a pozor.

50 % uživatelů si nikdy nekoupilo aplikaci na smartphonu. Poměrně zajímavé zjištění výzkumu od Googlu, který zkoumal chování skoro tisícovky uživatelů smartphonů v USA (ve věku od 16 do 64 let). Viz Survey: 50% of Users Have Never Paid to Download an App.

TELEgraficky

Orange Pi PC 2 ■ Všechny filmy s Harry Potterem v 80minutové kompresi ■ Twitter koupil Yes ■ Google a Bing mají max. délku Sitemapy 50 MB ■ 2017 Pirelli Calendar

WEBDESIGN, INTERNET

15 KB CSS by vám mělo stačit. Ne pár megabajtů, jak je v poslední době zvykem. V 15kb of CSS is all you’ll ever need nejenom ukazují, že to jde, je tam ale vidět i to, jak hodně velká CSS si stahujeme z webů.

S novým Chromem 55 končí Flash na většině webů. Povolen je pouze tam, kde je web pouze ve Flashi a na TOP 10 webech. Pokud budete chtít Flash na jiném webu, budete ho muset ručně povolit. Výborný krok, ale nevypadá to, že by si Česká televize konečně uvědomila, že je krajně nezodpovědné vynucovat Flash pro sledování iVysilání a videí na jejich webu vůbec. Přesto, že mají bezproblémově vše funkční na tabletech a mobilech bez Flashe. Viz Flash and Chrome už ze září 2016.

Facebook zablokoval anti-fake-news plugin B. S. Detector. Viz Facebook blocks links to B.S. Detector, fake news warning plugin a ne že bych si tedy něco takového ochotně pustil do prohlížeče. Zajímavé ale je, že zároveň s tím se prý u odkazů na zdroje Fake News začala objevovat červená varování. Prostě typický Fakebook, který se navíc nyní vymlouvá, že doménu bsdetector.tech zablokoval proto, že jiné domény s .tech dělaly nepořádek. Jak originální.

Google odstavil „feature-phone“ Googlebota. Tedy robota, který indexoval web, jako kdyby to byl obyčejný (nechytrý) telefon. Viz An update on Google's feature-phone crawling & indexing a Mobile SEO for other devices.

SOFTWARE

Nebudujte privátní cloudy. Zní to sice divně, ale Don’t Build Private Clouds je šikovné čtení s dobrým pohledem na rozdíl mezi klasickým řešením firemního IT/C a cloudovým řešením. Nebo něčím mezi tím. Každopádně, nekritická posedlost cloudem není dobrá. Chce to používat hlavu.

Mastodon je open source verze decentralizovaného Twitteru. Zajímavé a určitě prospěšné, pokud by to mělo šanci na rozšíření. Problém se všemi dosavadními pokusy o decentralizované sociální platformy byl, že „všichni jsou na Facebooku či někde jinde a nikdo se nikam nemíní stěhovat“. Viz Mastodon is an open source, decentralized version of Twitter a hlavně přímo mastodon.social/about.

No Man's Sky má první větší update, kde si jde stavět vlastní základny. Nový je ale i „kreativní“ režim s omezeným dopadem neustálého ubývání zdraví a energie (extrémně otravná věc nemající žádný reálný smysl) a „boj o přežití“, kde je naopak právě popsané ještě tvrdší. Z první a druhé nové věci ve hře plyne, že by konečně mohla být docela příjemně hratelná.

Handle pro Gmail přidává nad Gmail úkolník i kalendář tak, aby vznikl jeden systém držící pohromadě a konečně fungující tak, jak to už dávno měl udělat Google. V Handle for Gmail Brings Your Email, To-Dos, and Calendar Together dokonce píší, že by to mohlo ty, co přešli na Inbox, přimět k návratu zpět. K čemuž osobně mohu dodat jenom to, že na Inbox se přejít nedá, je to stále stejně nepoužitelné. Stejně jako „vícenásobné inboxy“, které Google snaživě prosazuje (už dlouho) v Gmailu. Viz i vimeo.com/146180799.

MARKETING A KOMUNIKACE

Fake News? Propaganda, záměrně lživé informace, dezinformace. Zatímco Facebook a Mark Zuckerberg ve vší  hrané naivitě „bojuje proti hoaxům“, realita je někde jinde. Dobrou analýzu najdete v Fake News Is Not the Only Problem, včetně pohledu na to, jak se šířily výmysly o tom, že Hillary je nemocná. A ještě řady dalších mediálně známých kauz.

Italská strana Five Star Movement vyniká v generování fake news a šíření kremelské propagandy. Dost zajímavý předmět studia, může to i dost pomoci k pochopení toho, proč u nás existují věci jako Parlamentní listy, ale třeba i Ovčáček na Twitteru. Jak už to tak tradičně bývá, žumpy se schovávají za „nezávislá média“ a ohlupují miliony lidí. Nechybí ani klasická hesla o „pravdě, kterou před námi skrývají“, a zdrojování ze Sputniku a dalších Kremlem vlastněných „médií“. A vlastně nechybí ani to, že stranu založil podnikatel a staví se jako bojovník proti establishmentu a jede na vlně nacionalismu. Chcete-li o tom něco v angličtině, tak viz Italy’s Most Popular Political Party Is Leading Europe In Fake News And Kremlin Propaganda.

Podoba velká, Donald Trump má čas na Twitter, ale ne na věci odpovídající jeho pozici. Nechodí na důležité schůzky, ale zato je pilný v banování lidí na Twitteru. Viz Donald Trump is skipping intelligence briefings but has time to block people on Twitter. Moc hezké.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

8 milionů profilů z GitHubu a únik MongoDB databází z GeekedIn. Velmi zajímavá ukázka toho, jak jeden únik a další veřejně dostupná data mohou vytvářet ještě zásadnější únik. Včetně, logicky, ohrožení soukromí. Viz 8 million GitHub profiles were leaked from GeekedIn's MongoDB – here's how to see yours a jako vždy, ověřit si případnou vlastní přítomnost můžete na Have I Been Pwned?

WordPress zranitelný přes vlastní auto-update funkčnost? Ale ano, podrobnosti viz Hacking 27% of the Web via WordPress Auto-Update.

Uživatelé iPhonů jsou zahlceni kalendářovým spamem. Záplava kalendářových pozvánek nabízí hlavně slevy. Klasicky je to něco, na co Apple nemyslel, a jakkoliv se o možnost zneužití ví už dlouho, nikdo se nenamáhal cokoliv řešit. Viz IPhone users hit by ‚calendar spam‘ a HOW TO FIGHT CALENDAR SPAM, kde se dozvíte leccos užitečného, ale také to, že spammeři se dozví o případném přijetí či odmítnutí. A mají o důvod více vás zaplavovat.

Zranitelnosti i 0day jsou na prodej a mohou být i k prospěchu – třeba k tomu, aby policie zlikvidovala web s dětským pornem. Dnes podobné věci (zranitelnost, 0day, bezpečnostní nedostatky, útočné kódy) prodávají desítky subjektů. A zákazníci jsou velmi různorodí. V případu zranitelnosti v Tor síti to vedlo k likvidaci webu s dětským pornem. A prodejce je Exodus Intel. Zajímavé čtení viz Exodus Intel – The Zero-Day Dealer Whose Worrisome Tor Hack Helped Cops Bust Child Porn Site, kde zjistíte, že Exodus ale ve skutečnosti zkoumá, jestli jim jeden z jejich exploitů neunikl, kam neměl. Byznys je byznys.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Vymysleli jsme si Facebook a ten teď ničí svět. Tak nějak by se dalo shrnout Click here for the AI apocalypse (brought to you by Facebook), byť na Facebooku žádnou skutečnou umělou inteligenci nenajdete. Jen primitivní algoritmy, často ovlivněné (ale hlavně psané) lidmi, kteří mají nejenom nějakou úroveň znalostí, ale také nějaké ty vlastní pohledy na svět. Každopádně, skutečnost, že majoritní část populace získává zpravodajství přes Facebook a ten zásadně a masivně ovlivňuje, co vidí, je možné chápat jako apokalypsu. Ale stejně tak jsou na vině samotná média, která články obalují nejenom zjevnou reklamou, ale také tou záměrně méně zjevnou a ve jménu vyšších příjmů tlačí čtenářům totální odpad z lži médií. Ale i o tom je řeč ve výše odkázaném článku.

Stránka Slashdotu na Facebooku ztratila modrou fajfku, tedy ověření. Nejlegračnější na tom je, že @slashdot se na Twitteru pokouší komunikovat s @facebook. Což je tak nějak tradičně o ničem. Málokteré z velkých a známých IT firem na Twitteru se kdy obtěžuje odpovídat. A legrační je to i v tom, že jestli máte, nebo nemáte na facebookové stránce „ověřeno“, je zcela jedno.

Facebook doufá, že uživatele zaujme hrami v Messengeru a Newsfeedu. Prý je to také vyvoláno tím, že uživatelé nejenom hráli basketball, ale také ho chtěli hrát s přáteli, Takže poté, co Facebook zcela zlikvidoval Zyngu a perfektně fungující herní ekosystém i platformu, se vše vrací zpět. Přitom to byl Facebook, který zásadně vyrostl na „závislácích“ hrajících FarmVille, Candy Crush Saga, Texas Holdem Poker a pár dalších her. Nové Instant Games mají být založené na HTML 5 a hry v Messengeru už dostaly novou ikonku (těch je tam už tolik, že není šance vůbec vědět, co dělají). Viz It's game on for Facebook, Messenger. Připomeňme, že existuje www.facebook.com/games, o kterém už ale také nejspíš nevíte, že vůbec existuje. Vedle toho ještě nedávno Facebook spustil Gameroom (viz Facebook chce promluvit do hraní her na PC, spustil Gameroom pro Windows), ale něco takového rozhodně do počítače nepatří.

Společnost vždy byla rozdělená, sociální sítě to ale ukázaly, říká Josef Šlerka v rozhovoru v Lidových novinách. Souhlasím, přidám k tomu ještě to, že sociální sítě jsou stále jenom minoritním vzorkem populace. Včetně Facebooku, který sice ohromuje čísly, ale aktivních uživatelů je stále jenom spodních pár desítek procent z populace. Lidovky k tomu mají i povedenou vizualizaci Češi v zajetí sociálních bublin.

Programátoři si myslí, že technologie vyřeší sociální bubliny. V Coders Think They Can Burst Your Filter Bubble with Tech to ukazují i na příkladu EscapyYourBubble a HiFromOtherSide či Unfiltered.news. Celé je to zábavné, protože to nakonec nevytváří nic jiného než další bubliny. Lidé navíc chtějí žít ve své bublině a po staletí to fungovalo. Až do okamžiku, než přišel Facebook (a jemu podobní) a algoritmy se postaraly o to, že už nejde o bubliny, ale zásadní omezování šíření informací. 

Kdo dělá sociální sítě pro Merriam-Webster? Rozhovor s místy zajímavými informacemi najdete ve WHO IS THE GENIUS BEHIND MERRIAM-WEBSTER’S SOCIAL MEDIA? a sociální sítě například v podobě @MerriamWebster.

MOBILNÍ APLIKACE

Nejlepší hry a aplikace pro Android roku 2016 najdete v Announcing Google Play’s “Best of 2016” a je nutné dodat, že je to tak trochu zvláštní. Třeba Face Changer 2 coby #1 mezi trendy. Nechybí samozřejmě Pokémon GO. A v žebříčku najdete i filmy, hudbu, knihy a TV seriály.

AirDroid je děravý až tak, že byste ho okamžitě měli zakázat. Útočníkovi stačí, aby byl na stejné síti jako vy. Velmi zvláštní je, že AirDroid se o problémech dozvěděl 24. května, potvrdil je a od té doby nenašel čas na opravu. Viz Analysis of multiple vulnerabilities in AirDroid, kde zjistíte, že je to takový klasický případ: self-made kryptografie s klíčem napevno uloženým v aplikaci. Zábavní jsou. Moc zábavní.

Netflix umožňuje stáhnout filmy a seriály pro offline přehrávání. Možné to je ale pouze v mobilních aplikacích (iOS, Android) a stažený film (teoreticky) nikde nenajdete. Viz Downloading TV shows and movies on Netflix.

Facebook znemožnil Prisma live streaming přes Live API. Žádná videa s vizuálními efekty se prostě streamovat nebudou. Nejzábavnější zdůvodnění toho, proč jim odebrali přístup, je, že „vysílají video z mobilní kamery, což je již možné skrz Facebook“. Můžeme to přidat do absurdit roku. Viz Facebook Pulls Facebook Live API Access From Prisma.

STARTUPY A EKONOMIKA

GoPro propustí 200 lidí v rámci restrukturalizace. Od té si slibuje návrat k ziskovosti, ale až někdy v příštím roce. Provozní náklady by se měly snížit na 650 milionů dolarů. Končí i zábavní divize. Viz GoPro to cut 200 jobs as part of restructuring, kde najdete i další čísla.

Amazon, Cyber Monday and the flywheel of doom si všímá toho, že Amazon nejen že stále roste, ale roste poměrně dost zásadním tempem. A také toho, že nám tady možná roste další behemoth, ve kterého se už vyvinul (všudypřítomný) Google.

Jeden z nejaktivnějších tvůrců fake news vydělává měsíčně okolo 10 tisíc dolarů z AdSense. Viz This is how Facebook’s fake-news writers make money. Nezbývá než se zamyslet nad tím, že by stačilo tyhle všechny tvůrce lží prostě odříznout od příjmů. Ale také především je potřeba, aby je Facebook přestal tak masivně šířit a podporovat. Protože tím nebudou mít návštěvnost a tím také přijdou o příjmy.

Příjmy Mozilly v prvním roce plného partnerství s Yahoo poskočily o 29 procent. „Zisk“ až 80 milionů dolarů, v bance prý na 300 milionů. S Yahoo jde klasicky o placení za přivádění návštěvníků, kteří něco hledají. Viz Mozilla's revenue jumps 28% in first full year of Yahoo search deal, kde zjistíte, že 99 % příjmů pochází právě z takovýchto partnerství. Ne zrovna pozitivní záležitost.

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).