Hlavní navigace

Facebook vydělal přes půl miliardy. Zisky táhnou mobily

24. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Skoro šedesát procent reklamních příjmů sociální sítě přitéká z mobilních telefonů. Loni touhle dobou to byla jen necelá třetina.

Po prvním čtvrtletí letošního roku mohou ve Facebooku slavit. Firma je po suchých letech na dráze, po které už několik let krouží Google. První tři měsíce totiž pro sociální síť s 1,28 miliardou uživatelů znamenají zisk 642 milionů dolarů. A to překonalo i předpoklady analytiků a akcie zareagovaly růstem o 4,3 procenta. 

Náš byznys je silný a začíná růst. První čtvrtletí je skvělým startem do letošního roku, komentuje výsledky zakladatel firmy Mark Zuckerberg a dodává, že teď začínají sklízet plody práce posledních tří let. 

Za úspěchem stojí hlavně mobilní reklama, která zvýšila tržby o 72 procent na 2,5 miliardy. To nepřišlo náhodou. Mark Zuckerberg svou skupinu posílil miliardovým nákupem Instagramušestnáctimiliardovým WhatsAppem, vývojem aplikace Paper nebo modernizací Facebook Messengeru.

BRAND24

A chytré telefony stále častěji ukazují, že právě dotykové displeje jsou „tou další velkou reklamní věcí“. Podle studie agentury eMarketer utratily loni firmy za mobilní reklamu 18 miliard a letos by to mělo být ještě víc – 31,45 miliard dolarů. 

Facebook ale oznámil i personální změny. Dosavadní finanční ředitel David Eberman po pěti letech odchází zpátky do zdravotnického byznysu. Během září by ho měl nahradit David Wehner, který před nástupem do Facebooku spravoval finance v herní firmě Zynga. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).