Hlavní navigace

Facebook zatím stahuje nová kontroverzní pravidla

18. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jako příslovečný slon v porcelánu se zachoval komunitní server Facebook, pokud jde téma ochrany osobních údajů a ochrany soukromí jeho uživatelů. A to zrovna v době, kdy se (nejen) v Evropě vede dialog o možném riziku ze strany podobných serverů. Přišel totiž s upravenou verzí podmínek pro využívání, kde již nebylo jasně řečeno, že s daty uživatele nesmí dále pracovat, když uživatel smaže svůj účet. Míra možnosti nakládání s daty uživatelů je již delší čas předmětem ostré kritiky některých…

Jako příslovečný slon v porcelánu se zachoval komunitní server Facebook, pokud jde téma ochrany osobních údajů a ochrany soukromí jeho uživatelů. A to zrovna v době, kdy se (nejen) v Evropě vede dialog o možném riziku ze strany podobných serverů. Přišel totiž s upravenou verzí podmínek pro využívání, kde již nebylo jasně řečeno, že s daty uživatele nesmí dále pracovat, když uživatel smaže svůj účet. Míra možnosti nakládání s daty uživatelů je již delší čas předmětem ostré kritiky některých organizací a uživatelů.

BRAND24

Nové podmínky nezůstaly v platnosti dlouho. Po obrovské vlně kritiky se Facebook rozhodl nahradit je předchozí verzí, která jasně definuje, že po smazání dat resp. účtu má již Facebook s nárokem na přístup k nim a jejich využití smůlu. I tak je ale podle kritiků Facebook k datům uživatelů stále velmi majetnický. Vznikla tedy oficiální skupina Facebook Bill of Rights and Responsibilities, kde provozovatelé serveru čekají na zpětnou vazbu od uživatelů. (The Gurdian, SITA)

Tématu Facebook kontra ochrana soukromí jsme se v poslední době věnovali v článcích Soukromí a bezpečnost v sociálních sítích prakticky – Facebook díl 1., Jak překonat nástrahy Facebooku a vytěžit z něj co nejvíce – díl 2. nebo Evropa proti Facebooku?. Že se vyplatí číst si provozní podmínky potvrzuje i náš loňský článek Fotoalba na Internetu vás mohou připravit o vaše práva – komunitní servery nejsou jediné služby, kde byste bezmyšlenkovitým odsouhlasením podmínek mohli přijít o některá svá práva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).