Hlavní navigace

Názor k článku Fakturoid: Nesnažíme se dělat účetnictví na webu, ale zajistit klientům efektivní faktury od nedávám - Mám rozvíjející se e-shop a zrovna nedávno jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 2. 2011 12:04

    nedávám (neregistrovaný)

    Mám rozvíjející se e-shop a zrovna nedávno jsem řešil problém, který přesně řeší Fakturoid. Přijal jsem zaměstnance, který vystavuje faktury a odesílá zásilky. Pro autory Fakturoidu přidám moje úvahy a závěry.

    - jak tu už padlo, ekonomický SW pro vystavování faktur je nesmysl. Jednak je licence za stanici nehorázně drahá a potom je jeho ovládání komplikované, rozhodně víc, než u relativně jednoduchého jednorázového udělátka na faktury

    - u fakturačního udělátka potom vyžaduji provázání s katalogem, minimálně ve smyslu rychle vložitelných položek do faktury

    - stejně tak požaduji šablony, protože je pro zaměstnance jednodušší a rychlejší vybrat šablonu pro nejběžnější typy objednávek než to datlovat ručně

    - kromě tisku samotných faktur požaduji možnost exportu a to nejlépe přímo ve formátu nejběžnějších ekonomických SW

    - požaduji tisk faktur v cizích jazycích, protože zasíláme i do ciziny

    - cena takového udělátka musí být příznivá

    A moje hlavní důvody, proč Fakturoid ve výběru neuspěl:
    - příliš vysoká cena
    - absence požadovaných funkcí
    - nedůvěra k projektu

    K ceně a funkcím: 150Kč měsíčně za Fakturoid není moc, ale v situaci, kdy obdobný "offline" program jako například "doživotní" Fakturace 3 stojí necelý tisíc korun (tzn. prakticky tolik, co Fakturoid za půl roku) a nabízí nepoměrně vyšší funkčnost (šablony, ceníky, exporty, cizí jazyky...), tak není co řešit. Online přístup je sice fajn, ale za omezenou funkčnost a vysokou cenu nestojí. Navíc jsem čekal, že Fakturoid bude co do rozsahu funkcí alternativou již existujícím offline udělátkům, akorát s horším ovládáním kvůli práci ve webovém prohlížeči, ale on pro mě alternativou bohužel není.

    K nedůvěře: má několik rovin. První je ta, že jsem si nevšiml rozumné možnosti exportu. Pokud by se čirou náhodou něco přihodilo, že by server skončil, jsem bez dat. Být to v cloudu u Googlu, neřeknu ani slovo, ale tohohle jsem se bál. Druhá rovina je ta, že - opět souvislost s exportem - je tu celkem zajímavý vendor lock-in, což při měsíčních paušálech má riziko, že najednou bude ze 150Kč třeba 500Kč a smůla. Třetí rovina je ta, že za serverem jsou všeho všudy dva programátoři a to ve mě nevyvolává pocit důvěry co do bezpečnosti uložených dat.

    Argumentace v článku, že zaměstnanec může data taky ukrást, předpokládá jeden slabý článek - zaměstnance. Zatímco mít data někde na cizím serveru znamená mít celou řadu slabých článků, kdy kterýkoliv z nich může selhat. Může selhat někdo z provozovatelů a data "střelit". Může se objevit díra v jejich SW a data může někdo vysosat. Může být problém se zabezpečením jejich serveru a nebo třeba i v server housingu. Prostě těch míst, kde teoreticky hrozí problém, je násobně víc než u vlastních zaměstnanců a na rozdíl od vlastních zaměstnanců jsem bez šance to ovlivnit.

    Takže nakonec se koupil offline fakturační program, který lze používat neomezeně dlouho a v případě, že by autor skončil, program stále funguje a data mám stále u sebe.

    Tož asi tak, kde jsem viděl slabiny Fakturoida a proč neuspěl pro nasazení u mně. Svoje rozhodnutí i po čase hodnotím jako správné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).