Hlavní navigace

Facebook týden: sběratelské aplikace ženy prostě milují

6. 6. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Pákistánský soud zablokoval přístup na FB kvůli soutěži o nejlepší skicu proroka Mohameda. Po dvanácti dnech své původní rozhodnutí zrušil, stačil příslib, že se pákistánští uživatelé nedostanou na FB k žádným rouhačským informacím. Máte-li ještě blog, poradíme, jak na něj přilákat čtenáře. Kamarádi kamarádů přibližují Twitter "plnohodnotné" sociální síti. Ženy si oblíbily aplikace „seber a vybuduj“.

Pákistán musí opět umožnit internetovým uživatelům přístup k Facebooku poté, co jej dvanáct dnů blokoval, rozhodl o tom v pákistánském Lahore tamní nejvyšší soud. Byl to však ten samý soud, který o pár dní dříve nařídil pákistánské vládě Facebook a později i Youtube „odstřihnout“. Důvodem měla být soutěž o nejlepší skicu proroka Mohameda, kterou vyhlásil na FB jeden z uživatelů.

Soud zrušil své původního rozhodnutí na základě ujištění Facebooku, že se na něm uživatelům v Pákistánu nebudou objevovat žádné rouhačské materiály. Co bylo tedy v rozporu s tradičními hodnotami, není v rozporu s pozitivním právem a tak nezbylo, než přístup opět odblokovat. Podstatné z toho pro Facebook (a nejenom pro něj) je, že v Pákistánu, ale i v dalších zemích pokračuje snaha o instituciona­lizaci sociálních sítí, které beztak značně zasahují do politiky i do dalších oblastí veřejného života.

Nejoblíbenější aplikace používají více ženy

Používáte Facebookovou aplikaci založenou na principu „seber a vybuduj“? Pak je pravděpodobné, že jste žena. Právě ženy totiž převažují mezi uživateli těchto aplikací, vyplývá to z průzkumu uživatelské báze 18 nejpopulár­nějších aplikací na FB. Nikoho také asi příliš nepřekvapí, že nejvíce uživatelů se rekrutuje z věkové skupiny 18 až 25 let.

Facebook Apps Gender

Zdroj: Inside Facebook

Poctivým, piplavým sběratelským úsilím lze třeba postavit farmu, založit úspěšnou mafii, žít život v divočině, a co ještě? Jen škoda, že se všechny tyto skvělé vlastnosti neprojeví v realitě jinak, než ztrátou času a často i peněz.

Facebook Apps Age

Zdroj: Inside Facebook

<fb:fan profile_id=„83767­868289“ stream=„0“ connections=„10“ logobar=„1“ width=„300“></f­b:fan>
Lupa.cz on Facebook

Kamarádi kamarádů – další krok Twitteru k „plnohodnotné“ sociální síti

Twitter je a zároveň tak trochu není sociální sítí. Jedním z hlavních důvodů, proč „není sociální sítí“ je skutečnost, že se s jeho pomocí velmi obtížně navazují nové kontakty (terminologií serveru Followeři). Napomoci tomu má nová funkce „známí známých“, kterou začal Twitter nedávno testovat.

Twitter - kamarádi kamarádů

Zdroj: Viralmag

Ta má ukazovat uživatele, kteří jsou sdílení jinými uživateli (tedy „vy oba následujete“). Pokud se osvědčí, měla by tato funkce vést ke zvyšování počtů follow stavů v rámci sítě a tedy k její homogenizaci. Některé uživatele ale může i odradit, neboť Twitter používají spíše jako prezentační platformu.

Americká politika na FB

Facebook zprovoznil zajímavou stránku. Věnuje se americké politice, přesněji řečeno politikům, kteří využívají Facebook pro komunikaci se svými voliči. Nerozlišuje přitom stranickou příslušnost a tak se zde můžete například dočíst, že bývalý prezident George W. Bush už také objevil FB a že od té doby, co odešel z úřadu, rozhodně nezahálí. Stejně tak se dozvíte, že Bushův předchůdce Bill Clinton zase na Facebooku zveřejňuje fotografie ze svých cest, naposledy z návštěvy zemětřesením zničeného Haiti.

BRAND24

FB US Politics

Ambicí těchto stránek je s největší pravděpodobností fungovat jako rozcestník, který na jednom místě nabídne uživatelům FB přehledně seřazené nové statusy, případně odkazy na články, které se tématu americké politiky a FB věnují. Podobná stránka by nebyla k zahození ani u nás. Je však otázkou zdali politici po volbách své aktivity na FB zase na čtyři roky neutlumí.

Jak přilákat lidi na blog?

Blogování bylo velmi populární ještě před pěti lety. Byl to takový trend, že někteří dokonce předpovídali konec tradiční profesionální publicistiky, kterou měly blogy postupně vytlačit. Nestalo se. Pokud patříte mezi těch pár málo lidí, co ještě blogují, zde jsou rady, jak se zbavit frustrace z toho, že váš blog nikdo nečte. Za prvé, doplňujte alternativní popisky k obrázkům (kámoš Google). Za druhé, udělejte si vlastní kanál na Youtube (pokud nejste škaredí, a vlastně i když jste). Za třetí, prezentujte se na sociálních sítích. Čili, chcete-li se udržet ve starém trendu, naskočte na nový.

Uvítali byste podobnou stránku na FB i o české politice?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).