Hlavní navigace

Finsko chce do roku 2015 zajistit všem obyvatelům přístup k Internetu rychlostí 100 Mbit/s

1. 11. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Finská vláda přišla s ambiciózním plánem, podle kterého by všechny domácnosti v tomto severském státu měly mít do roku 2015 přístup k vysokorychlostnímu připojení k Internetu rychlostí 100 Mbit/s a to buď prostřednictvím optiky nebo bezdrátových sítí. Finsko tak jde nad rámec Digitální agendy pro Evropu, kterou schválila Evropská komise a která počítá s tím, že do roku 2020 by všichni obyvatelé Evropské unie měli mít přístup k Internetu rychlostí 30 Mbit/s. A polovina unijních domácností by ke…

Finská vláda přišla s ambiciózním plánem, podle kterého by všechny domácnosti v tomto severském státu měly mít do roku 2015 přístup k vysokorychlostnímu připojení k Internetu rychlostí 100 Mbit/s a to buď prostřednictvím optiky nebo bezdrátových sítí.

Finsko tak jde nad rámec Digitální agendy pro Evropu, kterou schválila Evropská komise a která počítá s tím, že do roku 2020 by všichni obyvatelé Evropské unie měli mít přístup k Internetu rychlostí 30 Mbit/s. A polovina unijních domácností by ke stejnému datu měla mít podle dokumentu přístup k rychlosti 100 Mbit/s. 

Finský plán sice počítá s rychlostí 100 Mbi/s pro všechny domácnosti, státní instituce a firmy do roku 2015, ale spokojí se s tím, že tato rychlost bude dostupná do dvou kilometrů od objektu. Pokud nepovede přípojka přímo k objektu, bude na obyvateli či majiteli objektu, zdali si na vlastní náklady nechá přípojku vybudovat.

Tuzemská strategie Digitální Česko má mimo jiné za cíl:

Tipy C

Zajistit do roku 2015 dostupnost služby přístupu k vysokorychlostnímu Internetu ve venkovských sídlech přenosovou rychlostí, která bude alespoň na úrovni 50 % průměrné rychlosti dosahované ve městech. Přitom 30 % domácností a firem ve městech by mělo mít dostupnost k přípojkám s přenosovou rychlostí alespoň 30 Mbit/s.

Zdroj: Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).