Hlavní navigace

Firefox 3.0 skutečně v Guinnessově knize rekordů

3. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Firefox 3.0 se dostal do Guinnessovy knihy rekordů, což je důsledkem marketingové akce Download Day uspořádané u příležitosti vydání prohlížeče Mozilla Firefox 3.0, o které na Lupě nepíšeme zdaleka poprvé. Příznivci Firefoxu se z nejnovější verze oblíbeného prohlížeče pokusili učinit program s největším počtem stažení během 24 hodin. Výsledkem akce pořádané serverem SpreadFirefox.com je oficiálně něco málo přes osm milionů stažení během 17. a 18. června tohoto roku (od 18:16 UTC do 18:16 UTC…

Firefox 3.0 se dostal do Guinnessovy knihy rekordů, což je důsledkem marketingové akce Download Day uspořádané u příležitosti vydání prohlížeče Mozilla Firefox 3.0, o které na Lupě nepíšeme zdaleka poprvé. Příznivci Firefoxu se z nejnovější verze oblíbeného prohlížeče pokusili učinit program s největším počtem stažení během 24 hodin. Výsledkem akce pořádané serverem SpreadFirefox.com je oficiálně něco málo přes osm milionů stažení během 17. a 18. června tohoto roku (od 18:16 UTC do 18:16 UTC dne následujícího) a Firefox 3.0 se tak skutečně zapisuje do Guinnessovy knihy rekordů.

To jen potvrzuje sílu komunity, která se postupem času kolem Firefoxu vytvořila. Odborníci se víceméně shodují, že početná komunita má velký vliv na další rozšiřování Firefoxu, což Lupě prakticky potvrdil i Microsoft. Viz článek Jaké je tajemství úspěchu Firefoxu? a následná zprávička Microsoft vyzdvihuje vliv komunity kolem Firefoxu.

BRAND24

Zhruba dva týdny po vydání Firefoxu 3.0 je registrováno už přes 28,5 milionů stažení z celého světa a to se pochopitelně nepočítá počet stažení z alternativních zdrojů jako je třeba naše sesterská Slunečnice.cz a podobné servery. Právě z nich si uživatelé mohli Firefoxu 3.0 stáhnout i v době, kdy během nakonec úspěšného pokusu o rekord servery Mozilly zkolabovaly, takže teoreticky by mohl být oficiální počet stažení ještě větší.

Teď je otázkou kdy Firefox 3.0 převezme z hlediska podílu na trhu místo po svém předchůdci – Firefoxu 2.0. Nový Firefox 3.0 podle statistik Net Applications už v červnu předstihl Operu 9.x (tedy nikoliv jen novou Operu 9.5, ale i dřívější verze v rámci deváté generace). (SpreadFirefox­.com, Mozilla Blog, Net Applications)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).