Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Firefox 3.6.3 opravuje kritickou bezpečnostní chybu od anonym - A jak jste k tomu závěru dospěl. Vy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 4. 2010 11:46

    anonymní
    A jak jste k tomu závěru dospěl. Vy jste se koukl na jejich monitory a neviděl jste žádná okýnka ani ikonky. Tudíž váš závěr je takový, že Windows nepoužívají. Mě by zajímalo, zda by se mnoho kvalifikovaných úředníků obešlo bez Excelu. Nebo taky bez kvalitního prohlížeče na který někteří programátoři firem vyvíjí mnoho aplikací pro interní potřeby. Většinou se píšou na Internet Explorer. Software a počítače v bance není jen to co vidíte u přepážek.
  • 5. 4. 2010 23:41

    anonymní
    No ja mel tu cest osobne a nikoli u prepazky. O okynkach to vubec neni, na terminalu vam muzu zobrazit naprosto cokoli a vy jakozto BFU vubec netusite ze to je jen terminal. Dokonce muzete "spoustet" aplikace bezici na naprosto oddelenych (a vzajemne nekompatibilnich) platformach aniz by jste to tusil.
  • 5. 4. 2010 23:51

    anonymní
    Hmm, jo, tomu rikam argument, jen pro info, aktualne adminuju ruznorody prostredi o 150+ strojich na widlich (jak desktopy, tak servery ruznych verzi a ruzneho pouziti) a funkcni reseni na M$ neexistuje. Cokoli od M$ je slepenec koupenych aplikaci a dobastleneho GUI, takze to navenek vypada mozna +- stejne, ale v realu se to chova naprosto odlisne (plati odjakziva napr i pro office, kde se excel ovlada jinak nez word - mluvim o delani stejnych veci).

    M$ napriklad celkem "nedavno" koupil proclarity (coz nekomu kdo se nepohybuje ve firemnim prostredi a netusi nic o olapech asi moc nerekne, ale google jiste poradi). No M$ to dobastlil do sve rady SW, takze misto klienta se musi koupit sharepointserver, ktery je samo nakulovy, protoze "to jen tak prodavaji", jinak to bezi na svym serveru, kterej se do toho sharepointu ani neda zaintegrovat, offline se to samozrejme pouzivat neda (koho by napadlo ze by nekdo chtel mit kostku sebou na notesu, ze, normalne ma preci kazdej 100mbit konektivitu kdekoli po svete) ...

    Pravda, BI od Oracla stoji 2x vic, ale bez jakyhokoli skoleni sem to rozjel sam behem 1/2 hodiny a proste to fungovalo.
  • 6. 4. 2010 22:18

    anonymní
    Na mém pracovišti normálně máme v terminálech zvirtualizovaný image windows s přizpůsobeným rozhraním na velikost displeje a potřebné aplikace k práci.
    Chtěl jsem dodat to že je tam rozhraní terminálu neznamená, že to nemusí být Windows. Kupříkladu některé bankomaty normálně mají systém od Microsoftu s přizpůsobeným terminálovým rozhraním. Stějně tak Microsoft vyvýjí i software do robotů ve fabrikách a podobně. Já jsem ale mluvil o tom, že v bankách, úřadech a různých podnicích se prostě Internet Explorer používá jednoduše pro to, že se zaprvé vyvíjí tak aby vyhovovalo uživatelské rozhraní pro pohodlnou práci, zadruhé, aby tam byla spolehlivá ochrana útoků typu Phishing a jiných hrozeb, taky podpora mnoha užitečných doplňků usnadňující práci jako třeba nově i akcelerátory na překlad vybraného textu, definici či vyhledání...
    Netvrdím, že Firefox filtr útoků Phishing a jiné ochranné věci nemá, ale vyvýjí je komunita svobodných vývojářů. Též i to zda chyby opraví komunita svobodného softwaru rychleji než Microsoft se nedá hodnotit. Jsou problémy které se řeší déle a problémy které se dají řešit okamžitě.
    Prostě a jasně, ti co mě tady mají za odpůrce nebo kdo víco Firefoxu. Tak bych jen rád řekl, že je dobře že tady Firefox je, díky tomu má i Microsoft zdravou konkurenci, ale já jsem na začátku vlákna říkal že na základě zmíněné chyby je pro mě demotivující ho používat. Pokud ho někdo používá a je sním spokojen, je to jeho věc, ale každý má právo se k tomu vyjádřit děkuji pěkně a přeji hezký den.
  • 3. 4. 2010 1:38

    MP (neregistrovaný)
    > Microsoft to zabezpečení umí lépe

    Ehm, apríl byl včera. Teď už vlastně předevčírem.

    A počet bugů? Stačí se podívat třeba na http://web.nvd.nist.gov/view/vuln/search?execution=e2s1

    Do hledání zadat "internet explorer" nebo "firefox". Na IE jich to našlo 807, na Firefox 561.

    U firefoxu je taky opravují podstatně rychleji, takže člověk má méně dnů, kdy na jím používaný prohlížeč existuje známá díra. MS typicky vydává updaty jen každé druhé (nebo první? teď nevím přesně) úterý v měsící nebo tak nějak, takže díry v IE zůstávají bez záplaty v průměru 14 dní. Dost na to, aby se to dalo zneužít :)
  • 4. 4. 2010 23:03

    anonymní
    Ehm... ze pry banky ... lol. Doporucuju se poinformovat o bankovnim prostredi nez zacnete nekde neco placat. Dobre 85-90% stroju v bankach funguje jako blby terminal, nebezi na nich nic nez rozhrani toho terminalu. Na widlich vam tak maximalne udelaji nejakou tu tabulku s navrhem za co jim zaplatite penize (pricemz budou tvrdit ze penize dostanete). Na 100% to pak plati u stroju majicich pristup k uctum a financnim operacim.

    BTW: Kdyby banky bezely na widlich, tak by dopadly jako jedna burza, ktera musela na nekolik dnu zavrit aby se zbavila nepouzitelneho reseni od M$.
  • 5. 4. 2010 7:49

    anonymní
    "BTW: Kdyby banky bezely na widlich, tak by dopadly jako jedna burza, ktera musela na nekolik dnu zavrit aby se zbavila nepouzitelneho reseni od M$."

    Myslis spatne implementovaneho reseni od MS. To je trochu rozdil, LAMO.
  • 2. 4. 2010 19:32

    anonymní
    jj, IE a jeho 10+let stare a neopravene bugy ... no kdo chce kam ... zrovna nedavno mi nekdo brecel na rameni ze na cosi klik a ono to samo cosi udelalo a zmizelo mu vsechno ... no byl to IE a nejaka ActiveX vymozenost = reinstal.
  • 2. 4. 2010 16:33

    anonymní
    Evidentně nebute tak bezpečný jak si o něm většina lidí chrochtá. Stejně tak se stavím i k linuxu a vůbec ke všem alternativám které většina lidí označuje za lepší jen pro to že mu to někdo řekl. Firefox jsem jako každý používal, pak jsem ho vystřídal za IE8 a zatím se mi k Firefoxu vracet nechce.
  • 2. 4. 2010 22:34

    anonymní
    Ani nechci vědět kdo nadále věří tomu že je Firefox zabezpečený (jak vidím, tak asi mnoho lidí). Na stránkách Mozilly to kdysi přirovnávali k ninjům co neustále kolem nás hlídají. Vzhledem k tomu, že tohle je snad už třetí kritická chyba kterou jsem ve zpravodajství zaznamenal tak se raději budu Firefoxu vyhýbat obloukem. Nejprve jsem ho používál nerad z toho důvodu, protože mi nevyhovovala kopie prostředí IE6(byl jsem zkrátka v iluzi jako většina lidí), ale nyní se mu budu vyhýbat čistě z bezpečnosti. Co se týče otevřeného softwaru mě čímdál více přesvědčuje, že Microsoft to zabezpečení umí lépe. Není se co divit, vždyť má vysoký tržní podíl a banky, úřady na něj spoléhají, tak už je o kvalitu zabezpečení postaráno.
    Osobně mám strach si představit, když by se Apple stal dominantním oproti Microsoftu. Jak by to pak dopadlo vě většině Bank, když podle posledního průzkumu má nejhorší zabezpečení, a co potom Linux. Radši na to nemyslet. Hackeři by se na banky sesypali jako mravenci na cukr.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).