Hlavní navigace

Firefox 4.0 Beta 1: nový vzhled i nové technologie v akci

13. 7. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 12703
Očekávaný Mozilla Firefox 4.0 vstoupil do fáze betatestování. V první betaverzi se uživatelé mohou podívat na dlouho diskutovaný nový design, ale to není zdaleka jediná změna. Přibyla podpora WebM přehrávání multimédií na webu přes HTML 5 a také podpora hardwarové akcelerace díky Direct2D. Chystají se i další novinky od synchronizace po nový okruh doplňků.

Po pěti alfaverzích a nespočtu nočních buildů konečně vyšla první betaverze prohlížeče Mozilla Firefox 4.0. Čtvrtá generace dlouhodobě největšího konkurenta donedávna neohroženě kralujícího Internet Exploreru má znovu pozvednout prapor. Mnozí uživatelé i část odborné veřejnosti totiž Firefoxu vyčítají, že přestává být tím svěžím vánkem mezi webovými prohlížeči, který přináší modernu a inovace Faktem je, že Google Chrome nebo Opera vykazují v posledních měsících, alespoň pokud jde o inovace a jejich implementaci, velký tah na branku. Firefox 4.0 však tasí trumfy z rukávu v podobě dlouho „piplaných projektů“ Mozilla Labs a přidává k nim evoluci uživatelského rozhraní a podporu nových webových technologií.

Firefox - časová osa

Vývoj uvádění verzí Firefoxu na trh. Klikněte pro větší verzi.

Modernější uživatelské rozhraní

Dosud nejdiskutovanější změny se bezpochyby týkají uživatelského rozhraní, které ve Firefoxu 4.0 dozná vůbec největších změn od uvedení ostré verze už téměř před šesti lety. Tvůrci Firefoxu očividně chtějí zohlednit současné trendy týkající se konceptu uživatelského rozhraní webových prohlížečů. Tak například uživatelé Windows Vista a Windows 7 už ve výchozím nastavení neuvidí tradiční horizontální hlavní nabídku. V těchto systémech se totiž už příliš nenosí a v Mozilla Corporation dlouhodobě razí cestu, že Firefox má maximálně vizuálně zapadnout do prostředí systému, pod nímž si jej uživatelé spouští.

Firefox 4.0 Beta 1: nové GUI
Nové výchozí nastavení vzhledu pod Windows Vista a Windows 7

Proto uživatelé dvou nejnovějších desktopových systémů od Microsoftu namísto hlavní nabídky naleznou v levém horním rohu nové tlačítko App Button/Firefox Button, pod nímž se skrývá náhrada za hlavní nabídku. V dříve publikovaných návrzích mělo toto tlačítko spolu s lištou s panely nahradit titulkový pruh, ale v první betaverzi zůstává tradiční titulkový pruh okna zachován. Zmiňované tlačítko na rozdíl od Opery 10.50 a vyšší neskrývá plný obsah standardní hlavní nabídky, ale jen hlavní volby. Kdykoliv si však lze nechat namísto tohoto tlačítka zobrazit opět klasickou nabídku, kterou třeba uživatelé Windows XP uvidí ve výchozím nastavení.

Další důležitou změnou v uživatelském rozhraní je, že řádek s adresou se ve výchozím nastavení zobrazuje až pod lištou s panely, respektive lištou s jejich oušky. Obdobný koncept už od svých počátků používá Google Chrome. Tvůrci Firefoxu se k této změně odhodlali kvůli přesunu obsahu dosud samostatných oken do panelů. V panelu se otevírá například nový Správce doplňků. V tomto případě je samozřejmě zobrazení řádku s adresou zbytečné a navíc by bylo i matoucí. Proto je tedy řádek s adresou až pod lištou s panely a zobrazuje se jen tam, kde to má smysl – tedy při prohlížení webových stránek.

Firefox 4.0 Beta 1: Správce doplňků
Do panelu se stěhuje nový Správce doplňků.

Počítá se také s vyčleněním některých panelů pro otevírání webových aplikací, s nimiž uživatel často pracuje. I v jejich případě by bylo zobrazování řádku s adresou zbytečné. Jeho zobrazení pod lištou s panely je jen výchozím nastavením, které lze kdykoliv změnit. Pravdou ovšem je, že betaverze má zatím hodně nedotažený design po přizpůsobení (přesunu řádku s adresou nad lištu s panely, zobrazení tradiční hlavní nabídky), ale to se snad do vydání ostré verze ještě stihne napravit.

Firefox 4.0 Beta 1: přesun lišty s panely
Lištu s panely lze přesunout zpět pod řádek s adresou.

Oproti dříve publikovaným návrhům se zatím tlačítko Home z nástrojového panelu nepřesunulo na lištu s panely a nedošlo ani na spojení řádku s adresou s vyhledávacím polem po vzoru SeaMonkey nebo Google Chrome. Naopak bylo sloučeno tlačítko Stop a Reload (Refresh) do jednoho, na což bylo dříve potřeba rozšíření. Zatím zůstává klasickým tlačítkem, byť v některých návrzích figurovalo jako součást řádku s adresou.

Oproti aktuální ostré verzi není k vidění tradiční lišta záložek, kterou ve výchozím nastavení nahradilo nové tlačítko po pravé straně nástrojového panelu, které otevírá nabídku se záložkami. Přímo jejím prostřednictvím však lze zobrazit tradiční lištu se záložkami nebo otevřít záložky do postranního panelu. Čili možnosti přizpůsobení jsou široké a proto se není třeba změn v uživatelském rozhraní rovnou děsit. Co nezvládne přizpůsobit samotný Firefox 4.0, s tím si určitě poradí rozšíření nebo skiny.

Firefox 4.0 Beta 1: tlačítko se záložkami
Nové tlačítko pro přístup k záložkám.

K vidění jsou i další vylepšení týkající se uživatelského rozhraní a práce s ním. Například řádek s adresou umí při zadávání adresy nabízet již otevřené panely, což ocení hlavně uživatelé pracující s více panely najednou – nedochází k jejich duplicitnímu otevírání. Dále je při načítání stránky místo favicon na oušku panelu vidět kolečko, jehož postupné zaplňování indikuje stav načítání požadované webové stránky. Dosud Firefox zobrazoval jen neurčitou animaci, která indikovala činnost, ale neukazovala průběh.

Když je řeč o animacích, tak Firefox 4.0 jich několik přináší do uživatelského rozhraní. Například při otevření nového panelu vyjede nové ouško z těch již existujících a odtlačí tlačítko pro otevření prázdného panelu. Subjektivně vzato, z výkonnostního hlediska animace nepřináší žádné změny k horšímu a nejde o nějakou rušivou divočinu. Naopak díky nim Firefox působí dynamičtěji. Nedokážu však objektivně posoudit, nakolik jde o placebo efekt animace nebo o reálnou optimalizaci výkonu. Tak jako tak, hodnotím dosavadní animace jako krok správným směrem.

Nová správa doplňků i nové doplňky, synchronizace

Jak již zaznělo výše, Firefox 4.0 přinese zbrusu nového Správce doplňků. Ten se už nebude otevírat do nového speciálního okna, ale uživatelé jej naleznou v panelu prohlížeče, což poskytne více prostoru a vylepší přehlednost. Ve finále by měl kromě rozšíření, plug-inů nebo témat vzhledu poskytovat třeba i správu vyhledávacích modulů, ale ta v první betaverzi zatím zůstává oddělena. Prozatím nefunguje ani stránka, kde by se uživatelům měly nabízet ty nejpopulárnější nebo nejzajímavější doplňky.

Firefox 4.0 Beta 1: získání doplňků
Nový Správce doplňků ještě není plně funkční.

Do panelu by se vedle Správce doplňků teoreticky mohl přestěhovat třeba i Správce stahování. Tento koncept důvěrně znají třeba uživatelé Opery. Firefox 4.0 Beta 1 jej však zatím otevírá stále v podobě samostatného okna. Na jedno malé příjemné vylepšení však přece jen došlo. Nově je totiž možné přímo z okna Správce stahování metodou drag&drop přesunout již stažené soubory do libovolné složky.

Firefox 4.0 nabídne i nový okruh doplňků. Vedle tradičních rozšíření bude možné instalovat i nový typ doplňků založených na běžných webových technologiích jako je HTML, CSS a JavaScript. Je tak konečně zužitkován projekt z Mozilla Labs jménem JetPack. Podobný typ rozšíření využívá už nějaký ten pátek třeba Google Chrome a na jejich podporu se připravilo i nové Safari 5 od Applu. V případě Firefoxu ale nadále budou standardně podporována nynější rozšíření, která by se také měla dočkat vylepšení – například možnosti instalace bez nutnosti restartovat prohlížeč.

Rozšíření už nebude potřeba na synchronizaci uživatelských dat, jako jsou záložky a historie, uložená hesla nebo nastavení prohlížeče. Dalším ze zužitkovaných projektů Mozilla Labs bude totiž rozšíření Weave Sync nedávno přejmenované na Firefox Sync. Jeho funkcionalita se přesune do nativní výbavy Firefoxu a to jak toho desktopového, tak toho mobilního. Firefox tedy nabídne stejný komfort jako Opera a její služba Opera Link.

Připomeňme si, že mobilní Firefox 2.0 by měl kromě Maemo podporovat i Android. Se synchronizovanými daty navíc půjde díky aplikaci Firefox Home pracovat i na iPhonu, byť vytvoření mobilního Firefoxu pro toto zařízení zatím není v plánu. V první betaverzi Firefoxu 4.0 ovšem ještě synchronizační mechanismus integrován není.

Změn se dočká také izolování plug-inů od procesu prohlížeče za účelem posílení stability, které poprvé přinesl Firefox 3.6.4 a následně vylepšil Firefox 3.6.6. S příchodem Firefoxu 4.0 bude k dispozici i pro uživatele Linux, dosud je tato funkce podporována jen pod Windows a Mac OS X. Záhodno by ale bylo rozšířit i seznam plug-inů, které Firefox umí izolovat. Dosud jde o Flash, Silverlight a QuickTime. Potrápit ovšem dovede i Java nebo různé plug-iny PDF prohlížečů.

Změny pod kapotou: WebM, Direct2D a další taháky

Firefox 4.0 slibuje mnohem lepší podporu novinek z HTML 5, kterou dokladuje i výsledek v testu na html5test.com, kde Firefox 4.0 Beta 1 získává o rovných 50 bodů více, než aktuální ostrý Firefox 3.6.6. V první řadě má nový HTML 5 parser. Přichází také podpora WebSockets, drag&drop nebo některých novinek u formulářových prvků. Přítomna je i podpora WebGL, ovšem ta je zatím standardně vypnuta, takže se pozitivně nepromítla do výsledku testu.

Firefox 4.0 Beta 1: HTML 5
firefox 4.0 Beta 1 v testu html5test.com.

Firefox 4.0 bude také schopen přehrávat multimediální obsah za využití WebM. Prvním mainstreamovým prohlížečem, který podporu WebM nabídl v ostré verzi, je nejnovější Opera 10.60. Přidat se má také Google Chrome 6 (aby také ne, když za WebM stojí právě Google) a Internet Explorer 9. Ano, Microsoft dříve deklaroval podporu výlučně pro H.264, ale to bylo ještě před příchodem WebM na scénu. Aktuálně Microsoft uvádí, že Internet Explorer 9 bude WebM podporovat, ovšem pouze pokud uživatel bude mít v systému potřebné kodeky.

BRAND24

Firefox 4.0 má být celkově rychlejší. Zrychlit má opět o něco tedy i zpracování kódu v jazyce JavaScript a pozitivně by se mělo projevit zapojení technologie Direct2D pro využití výkonnostního potenciálu moderních grafických karet. Direct2D je novinka z Windows 7, kterou je možné doinstalovat i do Windows Vista, ale uživatelé Windows XP mají bohužel smůlu. V první betaverzi je už podpora pro Direct2D aktivní, ale nějaké zázračné posílení výkonu čekat nelze. Je to spíše takový střípek do celkové výkonnostní mozaiky, kde má (subjektivně) Firefox 4.0 Beta 1 ještě stále velké rezervy.

Cesta k ostré verzi však bude ještě dlouhá, protože ještě zbývá doplnit mnoho naslibovaných funkcí. Doufejme tedy, že se vývojáři během procesu vývoje ještě více zaměří na další optimalizaci výkonu a doladí i nový design. O dalším vývoji vás budeme samozřejmě nadále informovat.

Jak se vám líbí popsané změny v uživatelském rozhraní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).